Avrupanın yeşil geleceği Desertec ...
 
 

 

Avrupa nın yeşil geleceğini Desertec e bağlamak doğru mu?

Çöllerin büyük miktarda enerji depoladığı gerçek. Hatta altı saatte, dünyanın bir yılda harcadığı enerjiyi üretebiliyorlar.

 

70 li yıllardan bu yana sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen Roma Kulübü üyelerinini oluşturduğu bir avuç Alman idealist ve Ürdün Kralı Abdullah ın kuzeni Prens Hasan bin Talal ın da aralarında bulunduğu bir kaç Ortadoğu lu isim 2003 yılında bir araya gelerek ilk başlarda "Transgreen" kod adıyla tanınan projeyi başlatmaya karar verdiler. Projenin amacı Sahra çölünü tam ortasına, dev güneş çiftlikleri kurmaktı.

 

Çöllerin büyük miktarda enerji depoladığı gerçek. Hatta altı saatte, dünyanın bir yılda harcadığı enerjiyi üretebiliyorlar

 

Projenin bugünkü adı Desertec. Kuzey Amerika ve Ortadoğu kapsamında dev bir güneş santrali kurma düşüncesi ile başlatılan projenin maliyetinin 400 milyar Euro civarında olacağı ifade ediliyor. Desertec, petrol sonrası dönemi hazırlamayı hedefliyor.

 

Proje, teoride oldukça cazip görünüyor, çünkü önümüzdeki kırk sene içinde Avrupa elektrik tüketiminin yüzde 15 ini karşılaması öngörülüyor.

 

Fransız Le Point dergisinde yorumlarına yer verilen Paris-Dauphine Üniversitesi Enerji ve Hammadde Jeopolitikası Merkezi Direktörü Jean-Marie Chevalier, "Elektrik ihtiyacı oldukça yüksek olan ülkelerde üretilen enerjinin ithal edilmesini garip buluyorum" diyor.

 

Chevalier, Kuzey Afrika daki projenin diplomatik açıdan da riskler doğurabileceğine dikkat çekiyor: "Avrupa, zaten Rus gazına ve Körfez petrolüne bağımlı durumda. Desertec, Sahra güneşinin, özellikle de her zaman istikrar göstermeyen siyasi rejimlerin insafına kalmamıza yol açacak."

 

Dünya Bankası tarafından yayımlanan bir rapora göre, bugün Afrikalıların sadece dörtte biri elektriğe ulaşabiliyor. Avrupalılar ise Desertec ile bir yandan karbon emisyonlarını azaltmayı, diğer yandan yenilenebilir enerjilerin toplam enerji tüketi içindeki payını artırmayı ümit ediyorlaryar. AB nin hedefi 2020 yılına kadar, toplam enerji tüketimi içinde yenilenebilir enerjilerin payını yüzde 20 seviyesine çıkarmak.

 

Yenilenebilir Enerjiler Dünya Komitesi Başkanı Hermann Scheer de, Chevalier den çok farklı düşünmüyor. Scheer, "Kuzey Afrika dan elektrik ithal etmek yerine, Almanya içinde yenilenebilir enerjilere yatırım yapmak daha mantıklı" diyor.

 

Desertec projesi, henüz hayata geçmedi. Hayata geçmesi içi finansmana ihtiyacı var. Bunu bulup bulamayacağını ise zaman gösterecek.

www.geleceginenerjisi.com / 07 Aralık 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: