Euro nasıl kurtulur ?
 
 

 

Borç krizinin alarma geçirdiği piyasalar ve hükümetler gözlerini Euro’nun bağımsız bekçisi olan Avrupa Merkez Bankası’na çevirdi. Deutsche Welle editörü Ahmet Günaltay’ın haber-analizi.

 

Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından önce basına sızan söylentiler tedirginliğe yol açmıştı. Merkez bankasının borç krizine tahvil alımlarıyla karşılık vermemesi durumunda devlet ve hükümet başkanlarının kriz zirvesinde bir araya gelmelerinin kaçınılmaz olacağı şeklindeki haberler Brüksel’deki birlik merkezi tarafından derhal yalanlandı.

 

‘Merkez bankası bağımsız kalmalı’

Para ve Mali İşlerden Sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn hafta ortasında hükümetlerden direktif almayıp bağımsız çalışan merkez bankalarından euronun değer erozyonundan korunması için tartışmalı tahvil alımlarını arttırmalarını istemişti. İlk tepki, euroyu kurtarmak için kesenin ağzını açmaya hazır olduğunu gösteren Almanya’dan geldi. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, para istikrarını korumakla yükümlü olan merkez bankasının siyasi kararlara alet edilmemesi uyarısında bulundu. Merkez bankasının bağımsızlığından daha önemli bir şey olamayacağını belirten Brüderle, banknot matbaasının hükümetlere teslim edilemeyeceğini, ve sürekli para basmanın çözüm olamayacağını söyledi.

 

Tahvil alımları sürecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet mayıs ayında başlatılan hazine bonosu satın alma programını savunuyor ve piyasaları istikrara kavuşturmak için alımların sürdürüleceğini söylüyor. AMB Para Politikası Kurulu’nda hararetli tartışmalara yol açan, faiz artışını önleme amaçlı tahvil alım programının Avrupa’yı enflasyona sürükleyeceği uyarısında bulunanların sayısı artıyor. İngiliz ve Amerikan merkez bankalarının aksine tahvil alımlarına üst sınır koymayan AMB tahvil ticaretini ihtiyaca göre ayarlayabiliyor. Merkez Bankası mayıs ayından bu yana hazine bonolarına 67 milyar euroluk yatırım yaptı. Banka aynı zamanda çeşitli para piyasası operasyonlarıyla ihtiyaç fazlası likiditeyi eritmeye de çalışıyor. Ancak Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, reel ekonomik karşılığı olmayan para operasyonlarının istikrar politikası açısından riskli olduğunu ve para politikasının mali politikalarla karıştırılmasının iyi sonuç vermeyeceğini belirtiyor.

 

Piyasaların derdi faiz

Trichet tahvil alımlarına,’piyasaların teklemeden işleyişinin garanti altına alınmasını’, gerekçe gösteriyor. İrlanda, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler için özel destekleme işlemleri yapılmadığı söylense de, piyasalar merkez bankasının hazine senetleri karşılığında emisyonu şişirmeye devam edeceği beklentisinde. Bankerler, AMB’nin İspanyol hazine bonolarına yüklü para yatırabileceğini ve euronun bekçisinden stratejik sinyal gelmemesinin finans piyasasında hayal kırıklığına yol açabileceğini belirtiyorlar.

 

İspanya Başbakanı Zapatero mali istikrar fonuna sığınmayacaklarını her fırsatta tekrarlıyor. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kefil oldukları mali can simidine İrlanda’dan sonra euro bölgesinin zayıf üyelerinden Portekiz ve İspanya’nın da sarılmasından endişe ediliyor. Borç krizindeki İspanya sermaye piyasasından kredi bulmakta giderek daha fazla zorlanıyor. İspanya’nın borç finansmanında kullandığı kredilere ortalamanın üzerinde faiz ödemesi öncelikle yabancı finans aktörlerine cazip geliyor.

 

İstikrar fonu yetecek mi?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Strauss-Kahn, kriz döneminde borçlu ülkeleri kaderine terk etmeyeceklerini ve yardıma hazır olduklarını söylüyor. Fon’un üyelerine mali ve teknik destek sağlayabileceğini belirten Strauss-Kahn Avrupa’nın durumunu ciddi olarak nitelendiriyor. Son zamanlarda piyasalarda da, euro bölgesindeki borç krizine çözüm bulmak amacıyla yoğun önlemlere başvurulabileceğine dair söylentiler dolaşmaktaydı.

 

Mali istikrar fonundaki IMF payının arttırılmasına ABD’nin yeşil ışık yaktığı bildiriliyor. Fon, dardaki euro bölgesi ülkelerini kurtarmak için hazırlanan kredi kefalet operasyonuna 250 milyar euroluk payla katılıyor. Toplam 750 milyar euro hacmindeki istikrar fonundan şimdiye kadar sadece İrlanda yardım istedi. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, ‘mali can simidinin’ yeterli büyüklükte olduğunu ve fonunun şişirilmesine gerek görmediklerini, söylüyor. www.dw-world.de/dw / 02 Aralık 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: