Burdurdaki güneş tarlasından Türkiyeye elektrik satılacak ...
 
Burdur Gölü
 

 

Güneş tarlasından enerji üretecekler

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Avrupa Yatırım Topluluğu (AYT) Grup Enerji Anonim Şirketi nin Burdur da güneş tarlası oluşturarak, Türkiye ye elektrik satacağını bildirdi.

 

Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta, Burdur ve Antalya nın kalkınmasına yönelik yapılan yenilenebilir enerji çalıştayının ardından bölgeye yenilenebilir enerjiler üzerine yatırım çekmeye çalıştıklarını belirtti.

 

Kütahya da yerli fotovoltaik üretim fabrikası kurma çalışmalarını yürüten AYT Grup Enerji A.Ş. yetkilileriyle bir araya gelerek, Batı Akdeniz deki güneş potansiyellerinin değerlendirilmesi yönünde de görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Engin, güneş enerjisi ile ilgili hazırladıkları raporu firma yetkililerine sunduklarını kaydetti. Yapılan görüşmeler neticesinde AYT Grup Enerji nin Burdur da güneş tarlası oluşturma kararı aldığını ifade eden Engin, AYT Grup Enerji A.Ş., Burdur da 2 bin dönümlük bir arazi üzerinde oluşturacakları güneş tarlasıyla elektrik üretecek dedi.

 

Güneş tarlası için Burdur da arazi tahsisinin yapıldığını, altyapının oluşturulduğunu belirten Engin, sadece firmanın elektrik üretimi konusunda lisans almasının beklendiğini söyledi. Engin, firmanın lisansı aldıktan sonra güneş tarlasından elektrik üretip, Türkiye ye satacağını bildirdi.

 

İNSUYU MAĞARASINI GÜNEŞ ENERJİSİ AYDINLATACAK

BAKA Genel Sekreteri Engin, sosyal sorumluluk çalışması kapsamında AYT Grup Enerji firması yetkililerinden Burdur a da kalıcı yatırım yapılması yönünde teklif götürüldüğünü ve bunun üzerine İnsuyu Mağarası nın aydınlatmasının güneş enerjisinden yapılması yönünde karar çıktığını söyledi.

 

İnsuyu Mağarası nın mevcut aydınlatma sistemlerinin yenileneceğini söyleyen Engin, İnsuyu Mağarası nın çevresinde güneş panelleri kurularak, mağaranın aydınlatması güneş enerjisinden sağlanacak. Böylece mağara masrafsız bir şekilde aydınlatılmış olacak diye konuştu.

 

BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma yetkililerin geçen hafta Burdur a gelerek mağara çevresinde incelemeler yaptığını belirtti. Mağaranın aydınlatma sisteminin yenileneceğini ve mağaranın çevresine döşenen panellerle üretilecek elektrik enerjisiyle mağaranın aydınlatılmasının bedelsiz bir şekilde yapılacağını söyleyen Candan, söz konusu yatırımdan hem firmanın hem de Burdurluların fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.  AA / 03.11.2010

 

-.-

 

BAKA Hakkında

Kurumsal

25 Ocak 2006’da 5449 no’lu “Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun” kabul edilmiş, 8 Şubat 2006 tarihinde 26074 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bazı Düzey 2 Bölgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulmasını öngören Bakanlar Kurulu 2006/10550 sayılı kararnamesi 6 Temmuz 2006 tarih ve 26220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Isparta ili merkez olmak üzere TR61 Düzey 2 bölgesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı kurulmuştur.

 

Vizyon

Sürdürülebilir yerel kalkınmada öncü ve etkin, uluslararası tanınırlığa sahip bir Ajans olmak.

 

Misyon

Isparta, Burdur ve Antalya’nın sürdürülebilir kalkınması için bütüncül bir yaklaşım ile yerel potansiyeli harekete geçirecek katılımcı araçlar geliştirmek ve uygulamak.

 

Temel Değerler

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tüm etkinliklerinde aşağıdaki temel değerleri ve çalışma ilkelerini benimsemektedir:

 

- Katılımcılık

- Yenilikçilik

- Tarafsızlık

- Şeffaflık

- Güvenilirlik

- Çözüm Odaklılık

 

-.-

 

BURDUR Hakkında

İlin Konumu

İlimiz, Güneybatı Anadolu da Göller Bölgesindedir.

İl toprakları, 36-53 ve 37-50 kuzey enlemleri ile 29-24 ve 30-53 doğu boylamları arasında yer alır. İlin yüzölçümü 6883 m² dir. İlimizi, doğu ve   güneyinden Antalya, batısından Denizli, güneybatısından Muğla, kuzeyinden Afyon, kuzeydoğudan ise Isparta çevirmiştir.

 

İl arazisinin %2.7 si yayla, %19 u ovalardan oluşmakta, %60.6 sı dağlık, %17.6 sı ise engebeli arazidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir. İlin genel yüksekliği (ortalama) 1000 metredir. İlimiz güneyden Batı Torosların uzantıları üzerindeki Boncuk Dağları, Elmalı Dağı ve Katrancık Dağı, doğudan yine Batı Torosların uzantısı olan Kuyucak ve Dedegöl Dağı, kuzeyden Burdur Gölü ve Karakuş Dağ Sırası, batıdan ise Acıgöl ve Eşeler Dağları gibi doğal sınırlarla çevrilmiştir.

 

Ulşaım / Karayolu

Burdur; İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya karayolu üzerindedir. Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgesinden Antalya ya giden bütün araçlar ilimizden geçmektedir.

www.burdur.gov.tr / Kasım 2010

 

-.-

 

Coğrafi Konum

Yeryüzü Şekilleri ve Engebeleri; İl bütünü ile bir plato manzarası göstermektedir. Bu yüzden İl topraklarını oluşturan platonun coğrafi karakterini üç bölümde incelemek mümkündür. Çevre dağlar ve bunların arasında kalan göl ve ovalardır. Kuzey, kuzeybatı ve güneydeki dağlar, bu dağlar arasına sıkışmış verimli ovalar ile küçük tarım alanları, göllere dökülen akarsuların beslenme havzaları bu bölüme girer. Bu ilk bölüme "deprasyon bölge" diyebiliriz.

 

İl merkezinin güney ve güneydoğusuna doğru gidildikçe yükselti fazlalaşır. Bu bölümde ova, yayla, plato ve dağlar yer almaktadır. İl topraklarının güneybatı kesimlerini içine alır. Yüzey şekilleri bakımından bu bölüm yumuşak yapıdadır. Bu bölüm bütünüyle arızalı bir yayla görünümündedir.

 

Dağları;

Yaklaşık olarak il topraklarının %61 ini kaplamaktadır. İlin en önemli dağları arasında Söğüt, Kestel ve Katrancık, Rahat, Koçaş ve Eşeler gösterilebilir.

 

Ovaları;

Burdur İli çevresinde sıralanan dağlar arasında geniş düzlükler bulunmaktadır. Ovalar birbirinden dar ve derin boğazlarla ayrılmaktadır. Bu durum ova tabanlarının eskiden bir göl yatağı olduğunu göstermektedir. Doğal Görünümleri bozkır karakterindedir. Ovalar İl topraklarının yaklaşık olarak %19 unu kaplar. Bunlar;

 

Merkez İlçede; Burdur Ovası, Hacılar, Yazıköy, Yarıköy, Eğneş, Kozluca, Elmacık, Kılavuzlar, Çine, Kuzköy, Çeltikçi Ovaları.

Ağlasun da; Ağlasun, Başköy, Öteyüz Ovaları.

Bucak da; Bucak, Kestel, Keçili, Ambahan, Ürkütlü, Kızılkaya, Yuva, Karapınar Ovaları.

Gölhisar da; Gölhisar, Yamadı, Çavdır, Haravza, Söğüt Ovaları.

Tefenni de; Tefenni, Hasanpaşa, Başpınar, Beyköy Ovaları.

Yeşilova da; Akçaköy, Erli Ovaları.

Karamanlı da; Karamanlı, Kağılcık Ovası.

 

Yaylaları;

İlimizdeki yaylalar daha çok dağlar üzerindedir. Başlıca yaylalar arasında Kocayayla, Başpınar Yaylası, Bayındır Yaylası, Menekşeli Düz ve Eğneş Yaylaları, Eşeler Yaylası gösterilebilir.

 

Burdur Ormanları;

Özellikle Karaçam, katran, akçam, ardıç ve meşe ağaçlarından oluşmaktadır. Bu ormanlardan başka ilin çeşitli yerlerinde kitre yetişmekte, bu yer fundalıklar halinde yayılmaktadır. Burdur İlinde ve kenarlarında kavak ağaçları ile çeşitli meyve ağaçları yetiştiren bahçeler bulunur.

 

Bitki Örtüsü;

İklimi; İl toprakları Akdeniz iklimi etkisinden uzakta kaldığından ve il topraklarının güneybatı yönünde mevcut yükseltiler nedeniyle kışlar soğuk, yazlar da sıcak geçer. Yıllık yağışın büyük bir kısmı kış aylarında yağmur ve kar biçiminde olur. Yıllık yağış ortalaması 398-804 mm arasında değişir. En yüksek sıcaklık 26C 30C, en düşük sıcaklık 16C - 20C, yıllık ortalaması ise 11C 13C dolaylarındadır.

 

Nüfusu;

Burdur ili sürekli bir artış göstermekle birlikte, Türkiye genelinde oldukça yavaş bir büyüme gözlenmektedir. İlin Nüfusu 1927 de yapılan ilk nüfus sayımında 83.000 iken; 1980 de 235.000 e, 1985 yılında ise 248.000 e ulaşmış bulunmaktadır. 1990 yılında yapılan sayıma göre ise 225.215 olarak görülmektedir. Ülke geneliyle karşılaştırmalı olarak ilin nüfus yoğunluğuna bakıldığında; Burdur un nüfus yoğunluğunun her zaman ülke ortalamasının altında kaldığı görülmektedir. 1960 dan itibaren doğurganlık düzeyinin düşüklüğü ve çevre illere göçlerin sonucunda nüfus artış hızında önemli bir azalma görülmüştür.

www.burdur-bld.gov.tr / Kasım 2010

 

-.-

 

Ortalama Güneşlenme Süresi (Ay - Saat)

Ocak 3.7; Şubat 5.0; Mart 5.9; Nisan 6.8; Mayıs 8.9; Haziran 11.1; Temmuz 11.7; Ağustos 11.0; Eylül 9.2; Ekim 7.2; Kasım 5.2; Aralık 3.0

Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerler (1975 - 2008)

www.meteor.gov.tr / Kasım 2010

 

 
 Burdur ili güneş kaynak bilgileri
 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: