Rüzgar türbinleri ile elektrik üretim ve güneş enerjisi potansiyeli ile farklı il Karaman ...
 
 

 

Dünyanın bisküvisi Karaman’dan

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, “Karaman, tarımın yanında ayrıca ALTERNATİF ENERJİ kaynakları üretim potansiyeline de sahip” olduğunu belirtti.

 

Kaliteli buğday üretimi yapılabilen ender yerlerden biri olana Karaman’ın bilinenin aksine sadece tarımda değil özellikle ALTERNATİF ENERJİ kaynakları alanında da farklı bir il olduğunu belirten Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman’ın bazı bölgelerinde (rüzgâr koridoru) mevcut olup, rüzgâr türbinleri ile elektrik enerjisi üretimi mümkün olduğunu dile getirdi. Bu konuda önemli bir potansiyel olan ilin, bir diğer ALTERNATİF ENERJİ kaynağı olarak güneş enerjisi potansiyeli olduğuna dikkat çeken Kahraman, güneşlenme saati bakımından Karaman İlinin değerinin yüksek olduğunu ifade etti.

 

Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortalama Güneşlenme Süresi (saat) olarak mayıs ve eylül aylarında 10 saat, haziran ve temmuz aylarında 12 saat olmaktadır. Bu değerler maksimum değerlerdir. Görüldüğü gibi güneşlenme potansiyeli Karaman için önemli bir nispi üstünlük değeri oluşturmaktadır. Bu potansiyel (nispi üstünlük) nedeniyle, birçok yerli ve yabancı firma, bu alanda yatırım yapmak için İlimize gelmektedir. Valiliğimiz olarak bu firmalara, destek oluyor ve ev sahipliği yapıyoruz. Bu firmalar güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirecek panellerin yerleşebileceği alanlar konusunda ön etüt çalışmaları yapmaktadırlar. Hatta bazıları araziler satın almışlardır.”

 

ELMA DEPOSU KARAMAN

Ülkemizin elma üretiminin yüzde 20 si ilde yapıldığına dikkat çeken Kahraman, ilin aynı zamanda bisküvi, bulgur, soğuk hava depoculuğu, mermer gibi konulardaki üstün olduğuna hatırlattı. Ülkemizde en fazla bisküvi üretilen ilin Karaman olduğunun altını çizen Kahraman, ilde yüzden fazla ülkeye ihracat yapıldığını yeni yatırımların da sürdüğünü ifade etti.

 

Sahip olunan doğal kaynaklar; açısından Karaman’ın farklı olduğuna değinen Kahraman, Karaman bölgesinde, bilhassa 2271 m yüksekliğindeki Karadağ eteklerinde çok önemli Andezit yataklarının olduğunu söyledi. Andezit blokları işlenerek yapı elemanları döşeme taşları üretildiğini söyleyen Kahraman, “Karadağ bölgesinde BİMS kumu yatakları mevcuttur. Bims ile hafif yapı elemanları üretilmektedir. Ayrıca Bims kumu nem tutucu özelliğinden dolayı seracılıkta da kullanılmaktadır.”açıklamasını yaptı.

 

İLK 500 İÇİNDE 3 KARAMANLI FİRMA VAR

Karaman, ihracat yönünden ülkenin parlayan illerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğinden de bahseden Kahraman, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yapmakta olduğu bir araştırmayla açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda Karaman’dan 3 tane şirketin yer aldığını vurguladı.

 

Bu sayının önümüzdeki ileriki yıllarda daha da artacağını ümit ettiklerini dile getiren Kahraman, 2009 yılında ilin toplam ihracatının 240 milyon doları aştığını kaydetti. Karaman’dan tarıma dayalı gıda sanayimizin ürettiği çeşitli ürünlerle ağırlıklı olarak ta bisküvi, çikolata ihraç ediliyor. Ayrıca Karaman elma üretiminde de önemi bir potansiyele sahip. Karaman’da geleneksel olarak dinamik, girişimci bir işadamı topluluğu mevcut olduğuna da değinen Vali Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı: “Karaman’ın ihracata yönelik bir pazarlama yapısı vardır. Mersin Limanının aşırı yoğunluğu nedeni ile dış satımda bazı gecikmeler olmaktadır. Taşucu ve çevresine yapılacak yeni bir ticaret limanı gerek Karaman ve gerekse de Konya sanayicisini büyük ölçüde rahatlatacağı kesindir.

Dünya Bülteni / Karaman

www.dunyabulteni.net

27.10.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: