Fırsatlar Şehri Isparta
 
 

 

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Isparta’nın enerji potansiyelinin yüksek olduğunu ve şehrin bulunduğu coğrafi konumu ve iklimi gibi özelliklerinin buna imkan verdiğini belirterek; “Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisine, Hidro Elektrik Santralinden dalga enerjisine kadar her türlü enerjiyi Isparta’da üretmek mümkün” dedi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından  Isparta’nın Enerji teknolojileri, Tasarım ve İmalat teknolojileri, Bilişim Teknolojileri, Maden Teknolojileri, Tarımsal Mekanizasyon ve Otomasyon, Orman ürünleri alanlarında yatırım potansiyelini ortaya çıkarmak, bu alanlarda yapılacak yatırımları teşvik etmek, sorun ve çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla Ar - Ge, İnovasyon, Yenilenebilir Enerji Çalıştayı Süleyman Demirel Üniversitesi Oditoryumunda gerçekleştirildi.

 

Dün saat 10.00’da başlayan Çalışkay’a Vali Ali Haydar Öner ve Eşi Saadet Şen Öner, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vecihi Kırdemir, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek, Konuyla ilgilenen işadamları ve öğrenciler katıldı.

 

REKTÖR BAYDAR; “MÜKEMMELLİYET MERKEZİ BİR ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ”

Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan programda Rektör Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar, işlerinin yoğunluğu nedeniyle programdan erken ayrılacağını belirterek programdaki konuşmasının öne alınmasını istedi ve bu doğrultuda ilk olarak kürsüye Rektör Baydar geldi. Baydar konuşmasında; “Dünya değişiyor, insanların hayatı değişiyor, teknoloji gelişiyor. Bazen 10 yıl sonrasında neler olabileceğini düşünüyorum. Sanıyorum, üniversitemizde çalışan bir memur Alanya sahillerinde güneşlenirken elindeki Lap - Top ile hiç buraya gelmeden yapacağı işleri bize gönderecek. Onun için ben diyorum ki, her zaman teknolojiye hazır olmalıyız. Bu nedenle önümüzdeki yıllar üniversiteler artık iki önemli faktörde olacak. Ya sadece eğitim - öğretim veren klasik üniversite ya da Ar - Ge’ye büyük önem veren mükemmeli yakalamak için her türlü teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilen bir üniversite. İşte biz bunun ikincisi olmak istiyoruz. Biz, mükemmeliyet Merkezi olmak istiyoruz. Gelişen teknoloji ile birlikte insanların ömrü de uzuyor. Herhalde gelecekte bir insanın ömrü 120 yıla kadar çıkacak. Onun için ben gençlere sesleniyorum. Önünüzde daha çok yıllar var, üreteceğiniz daha çok şeyler var. Hedefinizdeki projeleri yapmanın gayreti içinde olun” dedi.

 

KIZILŞİMŞEK; “ISPARTA SANAYİSİ HEDEFLEDİĞİ YERE ULAŞAMADI”

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek de programda yaptığı konuşmada; “Teknoloji her geçen gün gelişiyor, değişiyor. Üretimler değişiyor, pazarlamalar değişiyor. Bunlarda bir ilerleme kaydedemeyenler Pazar bulmakta zorlanıyor. Çünkü, gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan pazarları bu ülkeler kendilerini koruma adına gümrük vergileriyle gelişmekte olan ülkeler için engel çıkartıyor. Isparta’mıza baktığımızda, 81 il arasında öne çıkamadığını görüyoruz. Çünkü, Isparta sanayileşmede belirlediği hedefe ulamış değildir. Turizm şehri Antalya’ya yakın olmamız, Gül, Elma ve Kiraz gibi artı değerlere sahip olmamıza rağmen bunları yeteri kadar değerlendiremiyoruz” dedi.

 

ENGİN; “ENERJİYİ YÖNETEBİLEN DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLACAK”

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin de programda yaptığı konuşmada; “Yenilenme ve araştırma - geliştirme ile yenilenebilir enerjinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hatta, geçmişte enerji yüzünden savaşlar çıkmıştır ve gelecekte de çıkacaktır. Enerji sektörünü yönetebilen ülke dünyada söz sahibi olacaktır” dedi.

 

VALİ ÖNER; “AR - GE’YE GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR”

Çalıştay’ın son konuşmasını ise Vali Ali Haydar Öner yaptı. Vali Öner de konuşmasında; “İleriyi görmek, öngörmek çok önemli. Dünya’ya ayak uydurabilmek için kalkınmamız, silkinmemiz ve atılım yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde sabit düşüncelerle ve projelerle bir yere gidemeyiz ve sadece yerimizde sayarız.

 

Ama ülkemize baktığımızda, gelişimin ve değişimin en önemli unsuru olan Ar - Ge’ye ayrılan kaynak miktarı sadece % 5. Bir çok ülke Ar - Ge’ye ayırdıkları payı daha da yükseltirken biz ise % 5 fazla bunu % 1,5’a düşürelim derdindeyiz. Onun için çok çalışmamız ve ileriyi görmemiz gerekiyor. İşte bu nedenle Ar - Ge, İnovasyon ve Yenilenebilir Enerji Çalıştayı çok önemlidir.

 

ISPARTA’DA HER TÜRLÜ ENERJİ ÜRETİLEBİLİR

İlimizin yani Isparta’nın enerji potansiyeli son derece güzeldir ve yüksektir. Zira, şehrimizin bulunduğu coğrafi konumu ve iklimi gibi özellikleri buna imkan vermektedir. Dolayısıyla, güneş enerjisinden, rüzgar enerjisine, Hidro Elektrik Santralinden dalga enerjisine kadar her türlü enerji üretilebilir burada” dedi.

 

GRUPLAR AKŞAMA KADAR ÇALIŞTI

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) düzenlenen Ar - Ge, İnovasyon, Yenilenebilir Enerji Çalıştayında daha sonra kokteyle geçildi ve kokteylin ardından 6 ayrı Çalışma Grubu oluşturuldu. Bu Gruplar ayrı ayrı odalarda akşam saat 17.00’ye kadar çalışarak raporlarını hazırladılar. Çalıştay, saat 17.00 - 18.30 arasında grupların hazırladıkları raporların ortak değerlendirilmesi ile sona erdi.

Kaynak : AHA www.haberoku.net / 21.10.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: