Türkiye ile KKTC arasında enerjide işbirliği ...
 
 

 

Türkiye ile KKTC Arasındaki İşbirliği Protokolü İmzalandı.

Bakan Yıldız, imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, özellikle Mersin ile Kıbrıs arasındaki münhasır saha içinde yapılan sismik araştırmalarda bir kısım verilere rastlandığını ve bunların realize edilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

 

Arama faaliyetlerinin yaklaşık denizde 288 bin kilometrekarelik bir alanı kapsadığını anlatan Yıldız, yürütülen çalışmalar çerçevesinde hazırlanan master planın Kıbrıs ın büyümesini ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek, rekabetçi ortam sağlayacak yapısal değişiklik öngörüldüğünü ifade etti.

 

Bakan Yıldız, master plan çerçevesinde eğer denizaltı kablosunu özel sektör yapacaksa Türkiye den üretilen enerjinin KKTC ye aktarılması, yapmayacaksa KKTC de özel sektörün bir santral yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

 

Güney Kıbrıs a da enerji verilecek mi şeklindeki soru üzerine, Güney Kıbrıs ın talep etmesi halinde onu bile karşılayabilecek bir yapı oluşturuyoruz dedi.

 

Yıldız, Teklif gitti mi? şeklindeki bir diğer soruya da Bu konuda ana muhatap KKTC dir yanıtını verdi.

 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da bu yönde AB nin Kıbrıs ta bulunan misyonları aracılığı ile bu niyeti yazılı olarak gerekli taraflara ilettiklerini söyledi. Atun, Dolayısıyla kablo projesi gerçekleştikten sonra Güney Kıbrıs a ihtiyaç halinde vermeye, paylaşmaya hazırız ve bunu ilettik dedi.

 

Irak ta dün gerçekleştirilen ve 2 tanesini TPAO nun kazandığı ihalelere ilişkin soru üzerine de Yıldız, Irak ta doğalgaz sahaları için yapacakları 3,2 milyar dolarlık yatırımı, TPAO ve konsorsiyumla birlikte yapacaklarını bildirdi.

 

Mansuriye deki ihaleyi TPAO nun operatör olarak almış olmasının önemine işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

 

Özellikle Mansuriye deki sahanın TPAO nun operatörlüğünde yürütülebilir olması, gerek iş bitirme, gerekse şirket içerisindeki uluslararası arenaya açılabilecek hacim açısından önemli bir artısı vardır. Bizim yüzde 10-15 oranında girdiğimiz iş var Irak ta. Ama bu, büyük partner, büyük ortak ve operatör olarak girdiğimiz bir iş. 80 milyar metreküp gazın çıkartılma işidir. Yani Türkiye nin toplam miktarının kullandığı miktarın 35-36 milyar metreküpler civarında olduğunu düşünürsek, bu gazın çıkartılma işi daha da önem kazanmaktadır. Ben, 3. ihaleyi kazanamamayı kayıp olarak görmüyorum. Akkas sahasındaki gaz, farklı teknolojiler içeriyor. Ben dün yapılan ihalelerin hemen hepsinin tarafımızdan kazanıldığını düşünüyorum.

 

Yıldız, bu gazın Nabucco ya verilmesiyle ilgili sahaların yerlerinden kaynaklanan sıkıntılar bulunduğunu, ancak görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

 

Bir soru üzerine Yıldız, Mersin sahasında petrol arama konusunda, büyük şirketlerle beraberce iş yapma için ortaklık yapma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, görüşmelerin devam edeceğini ancak henüz olgunlaşmadığını söyledi.

 

Bakan Yıldız, Irak ta bundan sonra nasıl bir tavır sergileneceğine ilişkin olarak da, süreç içinde konsorsiyuma dahil olunacak, oranların artırılacağı yerlerin olacağını bu konuya zamana bıraktıklarını kaydetti.

 

Öte yandan Yıldız imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün imzalanan anlaşma ile TPAO nun alt kuruluşu olan TPIC ile KKTC nin elektrik kurumu olan KIPTEC arasında mevcut anlaşmanın uzatıldığını ve yaklaşık 100 milyon dolarlık ticaret hacminin geliştirilmesini sağlayacağını söyledi.

 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise yaptığı konuşmada, KKTC nin üretim, iletim ve dağıtımdan mesul olan TPIC DEN enerji sağlaması için bir protokol imzalandığını söyledi. www.enerji.gov.tr / 21 Ekim 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: