Uluslararası Enerji Kongresi ve Yenilenebilir Enerji
 
 

 

Bakan Yıldız Uluslararası Enerji Kongresine Katıldı.

Yıldız, Konuşmasında dün Irak ın kuzeyindeki 3 bölgede doğalgaz sahalarının ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Söz konusu 3 sahanın 2 sinin TPAO nun önderlik yaptığı firma ve konsorsiyumların kazandığını hatırlatan Yıldız, bunun, 100 milyar metreküplük doğalgazın TPAO olarak çıkarılması anlamına geldiğini ifade etti.

 

TPAO nun uluslararası arenada büyümesinin temel politikalarından biri olduğunu vurgulayan Yıldız, Irak ta dün kazanılan ihaleler ile birlikte oraya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Oradan ve bir kısım gaz angajmanlarından kazandığımız parayı, yerli kaynakları arama faaliyetlerinde finansman olarak kullanacağız. Üçüncü ülkelerdeki operasyonlarımız, yurtiçi arama faaliyetlerine kaynak sağlanması açısından önemli bir unsur dedi.

 

Yurtdışında petrol, doğalgaz arama faaliyetlerine de değinen Bakan Yıldız, Libya da ilk açılan 6 kuyunun tamamında petrol çıktığına işaret etti.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ

Yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiklerini anlatan Yıldız, Türkiye nin tükettiği 207 milyar kilovatsaatın yüzde 27 sinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığını söyledi. Yıldız, bu oranın Türkiye nin büyüyen hızıyla beraber en az yüzde 30 larda olması gerektiğini bildirdi.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu:

 

EPDK tarafından 31 bin 555 megavattlık bin 698 adetlik proje portföyü Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve TEİAŞ ın görüşlerine sunuldu. Bunun 41 tanesi tekli proje olup yaklaşık bin 441 megavat civarındadır. Bunların lisanslanmasıyla ilgili sanıyorum EPDK nın önünde bir engel kalmamamıştır. Dolayısıyla özel sektör de adresleri belli olan bir aktör haline gelecektir. Bundan sonra 12 bin 171 megavattlık 265 tane proje çoklu müracaat haline gelmiştir. Bunlarla ilgili de Elektrik İşleri Etüd İdaresi görüşlerini vermiştir. Bunun toplam miktarı da 4 bin 271 megavattır. Bu da yarışma sürecine girecektir. Sonuçta artık kamu, topu bir nebze özel sektörün ayağına atacaktır. Yaklaşık 3 yıldan beri devam eden ve kamu adına bir zaafiyet haline gelen bu durum, biraz kıra döke, hukuki zemine, sınırlara çok dalmaksızın adreslerine geçecek.

 

Önümüzdeki haftalarda Enerji Bakanlığının kanun tekliflerinin, kanun tasarılarının ve yenilenebilir enerji kanununun TBMM de ele alınacağını ve burada son şeklinin verileceğini söyledi.

 

Bakan Yıldız, Türkiye nin enerjide arz güvenliği için büyüme hızına karşılık gelebilecek megavat miktarının en az 3 bin 500 ile 4 bin megavat olması gerektiğini söyledi.

 

Enerji alanında yapılan yatırımlara da değinen Yıldız, önümüzdeki hafta sonunda Bandırma da Türkiye nin kurulu gücünün 40 ta 1 ine, üretim miktarının da 40 ta 2 sine karşılık gelecek bir doğal gaz santralının devreye gireceğini kaydetti. Bakan Yıldız, yapılan çalışmalar ve yatırımlara bakılarak Türkiye nin enerjide 2015 yılından daha önce arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntısının olmayacağını ifade etti.

 

Global ekonomik krizin Türkiye nin enerji sektöründeki iradesini hiç bir şekilde rehavete sürüklemediğini vurgulayan Bakan Yıldız, yatırımların olanca hızıyla devam ettiğini, kamunun, özel sektörün önündeki engelleri kaldırmaya gayret gösterdiğini söyledi. Yıldız, enerji sektöründe özel sektörün bazı sıkıntılarının olduğunu ancak bunların birer birer giderildiğini ve giderileceğini kaydetti.

 

TÜRKİYE, ENERJİDE BÜYÜME RAKAMLARI İTİBARİYLE İLK 12 ÜLKESİ ARASINDA

Türkiye nin, enerjideki büyüme rakamları itibariyle dünyanın ilk 12 ülkesi arasında bulunduğunu, kurulu güç rakamları itibariyle de Avrupa da 6 ıncı sırada olduğunu anlatan Yıldız, Bu büyüme rakamlarıyla ve bu seyirde devam edersek Avrupa da ilk 3 e gireceğiz. Yani Türkiye daha hızlı büyüyor diye konuştu.

 

Türkiye de bugün enerji sektörünün kamu finansmanından, kamu bütçesinden aldığı payın, 2011 bütçesi itibariyle bakıldığında en düşük pay olduğunu ifade eden Yıldız, bu durumun özel sektörün sisteme nasıl entegre edildiğini, özel sektör eliyle büyümenin nasıl sağlandığına çok somut örnek teşkil ettiğini söyledi.

 

Enerji sektörünün kapladığı alan ve hacim itibariyle kamu finansmanından çekiliyorsa onun yerine sosyal projelerin, milli eğitimin daha çok bütçelendiği bir yapıya gidilmektedir. O zaman enerji sektörü kamuda kapladığı alanı daha da daraltarak daha geniş kesimlere daha farklı sektörlere yer açmaktadır.

 

Enerji alanında Kıbrıs ın sadece kuzey kesimini değil, güneyi de içine alacak bir master planı çalışması yaptıklarını belirten Yıldız, amaçlarının KKTC nin kendi ayakları üzerinde ilerleyebilecek bir yapı sağlamak olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, Ana vatan her zaman yanındadır ama yavrusunun geliştiğini de uluslararası arenaya tek başına atılabileceğine de görmek istemektedir. O açıdan biz kendi ayakları üzerinde koşabilecek bir KKTC oluşturup, bunlarla alakalı bütün muhataplığı kendilerine vermektir. Doğru olan ve sürdürülebilen budur. Bu açıdan desteklerimiz devam edecektir diye konuştu. www.enerji.gov.tr / 21 Ekim 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: