Yenilenebilir Enerji Sektörü ve Finansman
 
 

 

Yenilenebilir Enerji Sektörü Finansman Sıkıntısı İçinde

Deloitte, Yenilenebilir Enerji Sektörünün Gelecek Bir Yılını İnceledi

 

"ALTERNATİF düşünce 2011: Yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan 10 konuya ve eğilimlere bakış" başlıklı raporda, yenilenebilir enerji sektörünün küresel sorunları ve belli başlı gelişme eğilimleri ele alındı. Rapora göre, bu sektörde ciddi bir finansman sıkıntısı çekiliyor ve banka kredileri almakta sıkıntı yaşanıyor. Buna karşılık sektörde konsolidasyon süreci devam ediyor ve sağlıklı bir büyümenin zemini ortaya çıkıyor. Öte yandan sektörde faaliyet gösteren şirketlerin başarılı olmak için yeni becerilere ihtiyacı var.

 

Yaşanan çevre sorunları nedeni ile tüm dünyada önemi artan yenilenebilir enerji kaynakları Deloitte tarafından hazırlanan bir raporda ayrıntılı bir şekilde incelendi. "ALTERNATİF düşünce 2011: Yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan ilk 10 konuya ve eğilimlere bakış" başlıklı rapor sektörün hem bugününü, hem de önümüzdeki bir yıl içinde önüne çıkacak ana konuları değerlendiriyor. Değinilen en önemli konuların başında sektörde sermayeye ulaşmanın giderek daha zorlaşması, vergi ve yasal mevzuat ile sektör liderlerinin büyük ölçekli operasyonları yönetme ve uygun çalışanları bulma zorunlulukları geliyor.

 

İki yıldır başarılı yatırımların gerçekleşmediği yenilenebilir enerji sektöründe, hükümetlerin konuyla daha fazla ilgilenmeye başlamasıyla birlikte bir hareketlenme yaşanıyor. Bu sayede birleşme ve satın almalar ile halka arzlarda biraz toparlanma farkediliyor. Ancak bankalar bu sektöre kredi vermekte temkinli davranırken, hükümetlerin bütçe sorunları nedeni ile teşvikleri kısmaları durumu daha da zorlaştırıyor.

 

Yenilenebilir enerji sektörünün kritik bir noktada bulunduğunu belirten Deloitte Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Sorumlu Ortağı Sibel Çetinkaya konuyu şöyle değerlendirdi:

 

"Sektördeki firmaların büyümek için finansman kaynağı bulabilmeleri gerekiyor ancak sadece kanıtlanmış teknolojilerin varlığı buna yetmiyor. Şirketlerin daha büyük ölçekte plan yapabilmeleri için entegre organizasyonlara, kapsamlı becerilere ve gelişmiş tedarik zincirlerine ihtiyacı var. Önümüzdeki 12 ayda yenilenebilir enerji sektöründe pek çok değişiklik görülmesini bekliyoruz. Bu değişikliklerin çoğu zorlayıcı olabilir ancak yenilenebilir enerjinin, özellikle düşük karbonlu, diğer bir deyişle çevreye dost bir enerji türü olarak üstlenmiş olduğu önemli rolü unutmamak gerekiyor. Türkiye de de hem kamu kurumlarının hem de özel sektörün bu alandaki gelişmeleri dikkatle izlemesi gerekiyor. Deloitte Türkiye olarak enerji sektöründeki küresel uzmanlığımızı ülkemiz kurumlarının hizmetine sunmaya devam edeceğiz."

 

Şirketler çevre dostu enerji için güçlerini birleştiriyor

Ortak girişimler şirketlerin uygun ölçeği yakalamasında daha fazla başvurulan bir yöntem olarak öne çıkıyor. Şirketler kaynaklarını birleştirerek yeni pazarlara girebildikleri, gibi risklerini de dağıtıyorlar. Rapora göre, yenilenebilir enerji şirketleri için, rakipleri olan benzin ve petrol şirketlerinin deneyim ve bilgileri de kaynak bulmak için önemli birer referans olabilir.

 

Mevzuattaki belirsizlikler kaldırılmalı

Düzenleyici çerçevedeki belirsizlikler yatırım ortamını daha karmaşık hale getiriyor. Finansal baskı altında olan hükümetler, yenilenebilir enerji sektörüne yönelik teşviklerde kapsam ve süre anlamında kısıtlamaya gidebiliyorlar. Ayrıca, karbon kredileri, gümrük tarifeleri, vergiler ve ticaret sertifikaları gibi gereklilikler yatırımcıların işini zorlaştırıyor, karışıklık yaratıyor.

 

Yenilenebilir enerji sektörüne yapılan öz sermaye yatırımları çoğalırken, düzenleyici çerçevenin belirsizliği halka arzları ve borç finansmanları olumsuz etkiliyor. Borçlarla ilgili anlaşmaya varmak daha uzun zaman alıyor ve finansman koşulları değişiyor. Borç verenler enerji alımı anlaşmalarını çok daha yakından inceledikleri için yatırımcılar zor durumda kalabiliyor.

 

Yöneticilerin paydaşlarını iyi yönetmeleri ve kurumsal becerilerini güçlendirmeleri gerekiyor. Ortak girişimlere başlayan yöneticilerin ise finansal anlamda bir disiplin kazanmaları, operasyonel verimliliğe odaklanmaları ve güçlü takım kurabilmeleri önem taşıyor.

 

Temiz enerjiye yapılan harcamalar geri dönecek

Şirketlerin, sürdürülebilirlik kavramını kurumsal planlarına mutlak surette entegre etmeleri ve şirketin faaliyetlerinin çevre ve sosyal hayat üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Endüstrideki yerlerini ve müşterilerini korumak isteyen şirketlerin sürdürülebilirliği kurumsal stratejilerine ve tedarik zincirlerine katmaları önem taşıyor. Deloitte raporunda müşterilerin, yenilenebilir enerji için yaptıkları masraflardan geri dönüşüm bekleyecekleri hatırlatılıyor.

 

Yenilenebilir enerji sektörü istihdamı artıracak mı?

Yenilenebilir enerjinin üretim kısmında ise daha pozitif bir tabloya rastlıyoruz. Bu alanda istihdamda kısa süreli bir rahatlama göze çarpıyor. Ancak bu sektörde istihdamı uzun vadeli bir şekilde artıracak olan kilit faktör, yenilenebilir enerjiye olan talebin artması. www.haberler.com / 11 Ekim 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: