Enerji alanında yapılabilecek işbirlikleri ...
 
 

 

Bakan Yıldız: Japonya Türkiye de Nükleer Santral Kurulması İçin Toshiba Aracılığıyla Bize Teklif Sundu

 

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Yıldız, Japon yetkililerin, Japonya Sanayi Ticaret ve Ekonomi Bakanından bir mektup getirdiklerini ve mektupta Türkiye de enerji alanında yapılabilecek işbirliklerinden bahsedildiğini söyledi.

 

Bu işbirliği çerçevesinin oldukça geniş olduğunu ifade eden Yıldız, Japonya nın nükleer santrallerin kurulmasıyla alakalı Toshiba aracılığıyla bir teklifi oldu. Bunu, Türkiye de ALTERNATİF nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı önemli bir teklif olarak değerlendiriyoruz. Ancak, Güney Kore ile bu konudaki çalışmalarımız tamamlanmadan net cevabımızı şu anda veremeyeceğimizi söyledik dedi.

 

ÜÇÜNCÜ BİR NÜKLEER SANTRAL TÜRKİYE NİN GÜNDEMİNDE DEĞİL

Yıldız, Japon yetkililerin, Japonya Sanayi Ticaret ve Ekonomi Bakanından bir mektup getirdiklerini ve mektupta Türkiye de enerji alanında yapılabilecek işbirliklerinden bahsedildiğini söyledi.

 

Bu işbirliği çerçevesinin oldukça geniş olduğunu ifade eden Yıldız, Japonya nın, Türkiye de nükleer santrallerin kurulması konusunda Toshiba aracılığıyla teklifte bulunduğunu belirtti. Teklifi önemsediklerini ifade eden Yıldız, ancak Güney Kore ile bu konudaki çalışmaların tamamlanmadan net cevap veremeyeceklerini kaydetti.

 

Japon yetkililerinin aynı zamanda bir mutabakat zaptı taslağı sunduklarını ifade eden Bakan Yıldız, bu kapsamda Türkiye de teknolojik, sanayi, endüstri ve enerji alanında işbirliğini öngören  mutabakat zaptının karşılıklı onaylanmasının gündeme geldiğini bildirdi. Buna da olumlu baktıklarını anlatan Yıldız, Japonya hükümetinin gerek enerji sektörüyle gerekse diğer sektörlerle ilgili Türkiye deki çalışmaları desteklediğini ifade etti.

 

Japonya nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka da konuşmasına, Japonya nın Türk halkına getirdiği mesaj şudur; Japonya tamamen Türkiye ye geri döndü. Bu önemli dönemde Japonya, Türkiye halkının yanındadır diyerek başladı.

 

Enerji alanında Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini anlatan Tanaka, bunun nükleer, yenilenebilir veya farklı alanlarda olabileceğini söyledi.

 

Büyükelçi Tanaka nükleer santral teklifleriyle ilgili olarak Toshiba nın liderliği altında, diğer şirketlerin de dahil olacağı bir konsorsiyum düşünüldüğünü söyledi.

 

SORULAR

Japonya ile ne tür işbirliği yapılabileceğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, Japonya nın ileri teknolojiye sahip olmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, İşbirliği alanları yalnızca nükleer ile sınırlı değil. Geliştirilebilecek özellikle akıllı şebekeler, enerji altında çalışılabilecek bazı konular olabilir. Nükleerde de bir kısım agresif diyebileceğimiz son derece dominant teklifleri oldu. Sinop için de teklif verebileceklerini farklı yer için de teklif verebileceklerini söylediler. Nükleer konusunda özellikle deprem kuşağı ile alakalı Japonya nın deneyimlerinin Türkiye ye uyarlanabilecek düzeyde olduğunu bahsettiler dedi.

 

Yıldız, Japon heyetinin ayrıca Türkiye de bir üniversite ile eşleştirme yaparak nükleere dönük eğitim çalışması önerdiklerini kendilerinin de buna olumlu yaklaştığını belirtti.

 

Türkiye de siyasi istikrarın artmasıyla beraber, uluslararası arenada bunun yansımalarının görüldüğünü ifade eden Yıldız, Türkiye nin proje geliştirme kabiliyeti artıyor. Bundan sonra Siemens ile farklı bir konuda görüşeceğiz. Türkiye de siyasi istikrar ne kadar kalıcı olabiliyorsa bu projeleri geliştirme kabiliyetimizin de o kadar yüksek olacağını vurgulamak istiyorum diye konuştu.

 

Bakan Yıldız, bir soru üzerine Japonya nın nükleer santral konusunda veriği teklifte şirket olarak Toshiba firmasının önerildiğini kaydetti.

 

Yıldız, Nükleer santral konusunda ABD den bir teklif geldi mi? sorusuna, somut bir teklif gelmediğini belirtti. Taner Yıldız, bir başka soru üzerine üçüncü bir nükleer santralsı Türkiye nin gündeminde olmadığını ifade ederek, Üçüncü nükleer santralla alakalı bir çalışmamız yok. Öncelikle söz konusu iki santralla alakalı adreslemelerimizi, lisanslamalarımızı, mevzuatımızı, bununla ilgili kurumsal yapılanmamızı tamamlamamız gerekir dedi. www.enerji.gov.tr / 07 Ekim 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: