En büyük elektrik şirketleri ...
 
 

 

Dünyanın en büyük 10 elektrik şirketinden 6 sı Avrupalı

Elektrik üretimi için toplam kurulu güç bakımından dünyanın en büyük 10 elektrik şirketinden 6 sı Avrupa ülkelerinde bulunuyor.

 

A.A muhabirinin GDF Suez in internet sitesinde yer alan rapordan yaptığı derlemeye göre, 2009 yılı güçlerine göre kurulu güç bakımından dünyanın en büyük elektrik üretim şirketi Fransa nın kamu teşebbüsü olan EDF şirketi. EDF 2008 yılı sonunda yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren Polat Enerji nin yüzde 50 sini satın alarak Türkiye pazarına da girmişti.

 

Toplam 136,3 Gigawatt (GW) kurulu gücü olan EDF i yine bir Fransız şirketi olan 107 GW kurulu güç GDF Suez et International Power izliyor. Bu Fransız devi enerji sektörünün neredeyse her alanında faaliyet gösteriyor. Dünya çapında 200 bin kişi istihdam eden grubun 2008 yılı geliri de 83,1 milyar avro düzeyinde bulunuyor. Özelleştirme ihalesinde İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin (İZGAZ) yüzde 90 hissesini kazanan GDF Suez in İstanbul Doğal Gaz Dağıtım Şirketi nin (İGDAŞ) devam eden özelleştirme sürecini de yakından takip ettiği biliniyor.

 

100 GW kurulu gücü bulunan Çin in China Datang şirketi üçüncü sırada yer alırken, İtalya nın kamu şirketi ENEL de 95 GW kurulu gücü ile 4 üncü sıraya yerleşti. 2008 yılı karı 5,3 milyar avroyu bulan ENEL in Türkiye den Doğu Avrupa ya, Brezilya dan Bulgaristan a, Kanada dan Şili ye kadar 23 ülkede faaliyetleri bulunuyor. İtalyan ENEL Türkiye den jeotermal enerji üretmek için Delta Yatırım Holding ile de ortak olmuştu.

 

Yine Çin den Huaneng 80 GW kuru gücü ile 5 inci sırada bulunurken, Almanya nın en büyük elektrik üreticisi EON da 73 GW kurulu gücü ile 6 ıncı sırada yer aldı. EON un Türkiye enerji sektöründe de çeşitli çalışmaları olmuş, ancak 2009 yılı başında Türkiye den çıkma kararı almıştı.

 

Türkiye nin Karadeniz bölümünde Sinop ta nükleer santral yaparak Türkiye pazarına girmek için halen Enerji Bakanlığı ile görüşme halinde bulunan Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ise 65 GW lik kurulu gücü ile 7 inci sıraya yerleşti.

 

Japonya dan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) 64,3 GW kurulu gücü ile 8 inci, Almanya dan RWE 49,6 GW kurulu gücü ile 9 incu sırada yer aldı. Nabucco Projesinin 6. ortağı olan Şirket Türk girişim ortağı Turcas A.Ş. ile birlikte Türkiye de 775 megavat kapasiteye sahip bir doğal gaz kombine çevrim santrali inşa edecek.

 

Geçen sene 48 milyar avro hasılat yapan şirketin 70 binin üzerinde çalışanı, 16 milyonun üzerinde elektrik ve yaklaşık 8 milyon da gaz müşterisi bulunuyor. Listenin 10 uncu sırasında da 44 GW kurulu gücü ile İspanyol şirket Iberdrola yer aldı. AA / 05.10.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: