Ucuz Petrol Dönemi Sona Erdi
 
 

 

Birol: Ucuz petrol dönemi sona erdi

IEA Başekonomisti Birol, zayıf ekonomide bile petrolün 70-80 dolar olmasının ucuz petrol döneminin bittiğini gösterdiğini söyledi.

 

İSTANBUL - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, zayıf ekonomi, zayıf talep ve atıl kapasiteye rağmen petrol fiyatlarının varil başına 70-80 dolara oturmasının ucuz petrol döneminin bittiğini gösterdiğini, ancak atıl kapasite nedeniyle bu yıl ve 2011 de ciddi bir fiyat atışı beklemenin de gerçekçi olmadığını söyledi.

 

Reuters ile yaptığı söyleşide Birol, "Bu yıl ve daha güçlü olarak 2011 de (petrol) talepte artış bekleyebiliriz. Ancak piyasada ciddi bir fiyat artışı beklemek gerçekçi değil. Çünkü yeteri kadar kullanılmayan kapasite var" dedi ve ekledi:

 

"Ancak talep bu kadar zayıf, atıl kapasite bu kadar fazla ve ekonomi böyle zayıfken petrolün 70-80 dolar arasına oturması ucuz petrol döneminin bittiğinin kanıtı."

 

İki hafta önce 77 doların üzerine çıkan en yakın vadeli ABD ham petrolünün varil fiyatı 0.13 dolar yükselişle 76.31 dolar seviyesinde işlem görüyor. Aynı vadeli ICE Brent petrolünün varil fiyatı ise 0.05 dolar artışla 78.76 dolardan işlem görüyor.

 

ABD ham petrolünün fiyatı 2009 yılı içinde 33 dolar seviyelerine gerilemişti.

 

Global ekonominin yüzde 3 seviyelerinde bir büyümeye ulaşması durumunda, petrol fiyatlarının 80 doları aşabileceğini belirten Birol, "Dünya ekonomisi ayaklarının üzerine basar ve yüzde 3-3.5 büyürse petrol fiyatlarının 80 doları aşabileceğini düşünüyorum... Ekonomide ikinci bir dip ise fiyatlarda aşağı doğru baskı yapar. İkinci dip olursa ve talep düşerse fiyatlar aşağıya gelebilir" dedi.

 

Birol, ekonominin tekrar düzlüğe çıkması durumunda, önümüzdeki 10 yıl yüzde 1-1.5 talep artışı olabileceğini de ifade etti. Birol un verdiği bilgiye göre, şu anda günlük global petrol tüketimi 85 milyon varil seviyesinde.

 

Talep artışının büyük kısmının Çin, Hindistan ve Orta Doğu gibi OECD dışı ülkelerden geleceğini belirten Birol, OECD ülkelerinde ise önemli bir talep artışına işaret edecek, güven verici bir ekonominin görülmediğini söyledi.

 

Önümüzdeki dönemde toplam küresel enerji talebindeki artışın ise en fazla doğalgaz ve yenilenebilir enerji alanlarında ortaya çıkacağını ifade eden Birol, özellikle hükümetlerin yüklü sübvansiyonlar uyguladığı yenilenebilir enerjinin payının arttığına işaret etti.

 

Birol, "Türkiye de elektrik tüketimi ve ulaştırma sektörü başta olmak üzere enerji talebi büyümesi çok güçlü. Bu da petrol ithalatının artması demek. Türkiye nin yenilenebilir enerji ve nükleer konusunda yatırım yapması lazım" dedi.

www.ntvmsnbc.com / ekonomi / dünya / 29.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: