Yalovanın Rüzgarından Elektrik Üretmek ...
 
 

 

Yalova ya 250 milyon Euro luk yatırım

Rüzgar enerjisi ile ilgili, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) nin uzunca bir süredir devam ettirdiği çalışmalar artık sona yaklaşırken Yalova nın rüzgarının hangi şirket için eseceği hala belirsiz.

 

1 Kasım 2007 tarihinde EPDK tarafından alınan 71.400 MW lık lisans müraacatı içinde Yalova da 646 MW lık başvuru ile kendine yer bulmuştu. Geride kalan yaklaşık 3 senelik zamanda şekillenen başvurular sonucunda bugün Yalova nın rüzgarından elektrik üretmek için 3 şirket yarışacak.

 

Geçtiğimiz Perşembe günü TEİAŞ tarafından yapılan açıklama ile 50 Megawatt (MW) lık rüzgar santrali bağlanma kapasite bulunan Yalova Trafo Merkezi için Çapar İnşaat, Mares Elektrik ve Güven Yatırım yarışacak. "Rüzgâr Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği" esaslarına göre yapılacak yarışmada tesislerde üretilen net elektrik enerjisi için TEİAŞ a kilowatt-saat (kWh) başına ödenecek katkı bedelini daha fazla verecek firma üretim lisansının sahibi olacak ve Yalova nın rüzgarından faydalanacak.

 

Yarışmaya katılacak firmalardan Güven Yatırım ın Çakıl RES adında 50 MW lık, Çapar İnşaat ın Manastır RES adında 20 MW lık, Mares Elektrik in ise Esenköy RES adında 50 MW lık lisans başvurusu bulunuyor. Toplamda 120 MW lık başvurunun sadece 50 MW lık kısmı lisans alacağı için yapılacak yarışmada kıyasıya bir rekabet yaşanacak.

 

1 Kasım 2007 de Yalova ili sınırları içerisinde lisans başvurusunda bulunan yatırımcıların bir çoğunun her 1 MW lık başvuru için verdikleri 10 bin TL lik teminat mektuplarının her geçen gün artan masrafları yüzünden başvurularını geri çektiklerini belirten Elektrik Yüksek Mühendisi Yavuz Yalçın, kalan 3 başvurunun da Yalova nın en iyi rüzgar alan bölgesi olan Esenköy civarında olduğunu ifade ederek, yatırım masrafları daha az ve rüzgar verimi daha yüksek olan projenin daha yüksek katkı payı teklifi verebileceğini ve lisansı alacağını belirtti.

 

3 firmanın da mühendislerini çok iş düştüğünü belirten Yalçın, fizibilite çalışmalarını en başarılı yapan firmanın, karlılığını da düşünerek vereceği fiyatla lisans hakkına sahip olacağını belirtirken, trafo merkezine uzaklık, santral inşaat masrafları, türbin ve ekipman masrafları, üretilecek net elektrik miktarı gibi bir çok değişkenin hesaplamalara dahil edileceğini dile getirdi.

 

Yalova için daha önce 54 MW lık rüzgar santrali kurulumu için lisans verildiğine dikkat çeken Elektrik Yüksek Mühendisi Yavuz Yalçın, Yalova Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Santralı Ltd.Şti nin önümüzdeki yıllarda kuracağı 54 MW lık ilk rüzgar santralinden sonra yarışmaya girecek 3 şirketten birinin kuracağı 50 MW lık tesisle birlikte önümüzdeki yıllarda Yalova nın 104 MW lık rüzgar santraline sahip olacağını ifade etti.

 

Gerçekleşecek santral yatırımlarıyla Yalova da yaklaşık 250 milyon Euro luk yatırımın gerçekleşeceğini dile getiren Yalçın, yatırımların büyük bir kısmını oluşturan rüzgar türbinlerinin Yalova sırtlarında güzel görüntülerin oluşmasını sağlayacağını, yenilenebilir enerjiler arasında bulunan bu yatırımların Yalova ya da yenilik getireceğini belirtti. www.yalova77.com / 27.09.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: