AB İklim Hedefleri ve Enerji Tasarrufu ...
 
 

 

AB iklim hedeflerine ulaşmak için tasarrufu 3 katına çıkarmalı

15 Eylül’de yayımlanan yeni bir rapora göre, Avrupa’nın 2020 iklim hedeflerine ulaşabilmesi için enerji tasarrufu hedeflerini üç katına çıkarması gerekecek.

 

Avrupa Komisyonu Enerji Tasarrufu Eylem Planını 2006’da sundu. Planda on öncelikli alanda alınacak bir takım tedbirlere yer veriliyordu. Bunlar arasında elektrikli ocaklar, fotokopi makineleri ve ışıklandırma araçlarında kullanılan enerji performans standartları ile otomobillerin sebep olduğu CO2 emisyonlarını sınırlandırmakla ilgili mevzuat bulunuyordu.

 

Eylem planının orta vadeli gözden geçirmesinin 2009’da yapılması kararlaştırıldı. Daha önceki Komisyon döneminde 2009 sonbaharında hazırlanan taslak basına sızınca Komisyon’un bağlayıcı enerji tasarrufu hedeflerinin zorunlu hâle getirilmesi planlandı. Ancak planda daha sonra değişiklikler yapıldı.

 

Avrupa İklim Vakfı ve Düzenleyici Yardım Projesi’nin üstlendiği bir çalışmaya göre, AB enerji tasarrufunun 2020’ye kadar yüzde 20 artırılması hedefini belirledikten sonra bunun başarılabilmesi için uygun maliyette enerji tasarruf tedbirlerinin alınması kararlaştırıldı.

 

Acofys ve Fraunhofer ISI’nın hazırladığı raporda yer alan tahminlere göre, 2020’de hane başına enerji faturasında ortalama €320 indirimle 2020’ye kadar yılda €78 milyar tasarruf edilmesi kararlaştırıldı.

 

Ancak gerçekte AB politikalarıyla bina yalıtımı ya da sanayide elektrikli motorların kullanılması gibi potansiyel enerji tasarruf tedbirlerinin üçte biri sağlanabiliyor.

 

Hedefin tutturulabilmesi için birliğin 2020’ye kadar yaklaşık €394 milyon ton petrole eşdeğer tasarrufta bulunması gerekiyor. Ekonomik dar boğaz tüketimin 70 Mtoe’ye azaltılması ve yeni politikalarla 115 Mtoe’ye geri çekilmesi, dolayısıyla AB’nin 2020’ye kadar 208 Mtoe’lik tasarruf açığını kapatması gerekiyor.

 

AB’nin eninde sonunda sera gazı emisyonlarını azaltmak üzere diğer 2020 hedeflerine ulaşabilmek için gayret sarf etmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırması gerekiyor.

 

İklim Vakfı’nın “2050 Yol Haritası”na göre enerji tasarruf tedbirleriyle emisyonların 2050’ye kadar yüzde 80’in üzerinde artırılması ve bu şekilde birliğin uzun vadeli hedefinin başarılması gerekiyor.

 

Raporda enerji tasarrufunu artırmak için kilit çözüm her ülke için bağlayıcı enerji tasarrufu hedefi belirlemesi önerisinde bulunuluyor. Böyle bir hedef mevcut AB enerji tasarrufu politikalarının uygulanmasının garanti edilmesi ve ulusal politikaların güçlendirilmesiyle başarılabileceği kaydediliyor.

 

AB’de yasalaşan sera gazı salımlarının azaltıması ve yenilenebilir enerji hedeflerinin tersine enerji tasarrufu bağlayıcı değil. İklim grupları Enerji tasarrufunun tüketiciler tarafından gereği gibi yapılmadığını ve Enerji Hizmet Yönergesinin uygulanmadığını vurguluyor. Söz konusu yönergeyle enerji tasarruf hedefleri 2016’ya kadar belirlenmiş bulunuyor. İklim grupları ayrıca hedeflere yüksek düzeyde siyasi bağlılığın gerekli olduğunu kaydediyor.

 

Söz konusu rapor AB Enerji Tasarruf Eylem Planı’nın gözden geçirilmesi öncesinde sunuldu. Komisyon eylem planını bu yıl açıklamayı düşünüyor.

 

Eylem planıyla ilgili tartışmaların çoğu AB’nin 2020 hedeflerinin yasal olarak bağlayıcı olup olmadığı etrafında dönüyor. Ancak Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri bağlayıcı hedefler konusunda ısrar ederken AB Enerji Komiseri Günther Oettinger bu tür tedbirlerin gerekli olup olmadığına dair değerlendirmenin 2012’de yapılacağını kaydediyor.

 

Raporda karşılaşılabilecek güçlüklerden de söz ediliyor. “Enerji tasarruf tedbirleri sektörlere göre çeşitlilik gösteriyor ve hedeflere zamanında ulaşılabilmesi için en kısa sürede uygulanmaları gerekiyor.” www.euractiv.com.tr / 17 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: