Şanlıurfada güneş pili ile sulama ve sistem parçalarının üretimi ...
 
güneş enerjili sulama
 

 

Gap, Elektrik Kesintilerine Karşı Güneş Enerjisini Tarımsal Sulamada Kullanmaya Hazırlanıyor

 

Elektrik kesintisinin ve kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu GAP ın merkezi Şanlıurfa da, güneş enerjisinin tarımsal sulamada kullanılması için çalışmalar sürüyor. Bunun için Harran Üniversitesi Başbakanlık GAP Kalkınma İdaresi ve Tarım Bakanlığı nın katkılarıyla çeşitli projeler hazırlıyor.

 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Güneş enerjisiyle tarımsal suluma yapmanın diğer enerji kaynaklarına göre daha ekonomik olduğunu söyledi. Ertekin, güneş enerjisiyle çalışan ve tarımsal sulama yapan sistemlerin parçalarını Şanlıurfa da üretmek için fizibilite çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi. Ertekin, bu sayede kaçak elektriğin ve elektrik kesintilerin de önüne geçilebileceğini ifade etti.

 

Yıllık güneşlenme süresinin 3 bin saat olduğu Şanlıurfa da yatırım için yurtdışında incelemelerde bulunduklarını söyleyen ŞUTSO Başkanı Ertekin, Güneş enerjisiyle tarımsal sulamanın yapıldığı arazinin veriminin oldukça iyi olduğunu aktardı. Ertekin şöyle konuştu: "Bu çalışma için ilgili arkadaşları tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel bir çalışma yapmışlar. Tabi enerji gün geçtikçe daha pahalılaşıyor. Biz, ticaret ve sanayi odası olarak yenilenebilir enerjiyle yakından ilgileniyoruz. GAP idaresi ve üniversitenin de bu yönde çalışmaları var. Bu çalışmaları bir araya getirerek bunları ticarileştirmeyi düşünüyoruz. Ticarileştirdiğimiz zaman hem buradaki çiftçilerimize hem de enerji üretimi ile ilgili bir sanayi kazandırmış olacağız. Bundan ümitliyiz. Şanlıurfa da 50 milyon euroluk yatırımla kurulacak tesisten Ortadoğu ve Afrika ya panel satabiliriz."

 

GÜNEŞ ENERJİSİYLE KUYUDAN SAATTE 5 TON SU ÇEKİYORLAR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü GAP Toprak Su Araştırma Müdürü Abdulkadir Sürücü ise yürüttükleri projenin meyvelerini almaya başladıklarını ifade etti. Sürücü, "Bu proje aynı zamanda güneş pili ile normal enerjiyi karşılaştırma projesidir. İki yıllık süren bir çalışmalarımızda geçen yıl ile bu yılın verilerini aldık. Saatte 5 ton su atan pompalarla kıyasladık. Elektrikle çalışan pompa ve güneş enerjisi ile çalışan pompaların gücünü, attığı suyu ve randımanına bakmak ve ekonomik kıyas yaparak uygulanabilir olup olmadığını tespit etmeye çalıştık. Gündüzleri güneş enerjisi ile çalıştırdığımız sistem gece de gündüz depoladığı enerji ile çalışıyor. Yani sabaha kadar tarımsal sulama yapıyoruz. Kuyudan saatte 5 ton su çekiyor 15 dönüm biber suluyoruz. Bunu daha geniş anlamada, geniş araziye uygulamak mümkün. Kuyularda ve göletlerde, Kanaletlerden güneş enerjisiyle su çekmek elektirik enerjisine göre fiyat bakımından daha uygun." dedi.

 

GAP Toprak Su Araştırma Müdürlüğü Mekanizasyon Araştırmaları Bölümü nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay da şunları söyledi: "Yaptığımız ankete göre çiftçiler şu anda böyle bir şeyin mucize olduğunu söylüyorlar. Kendi gözleri ile gördüklerinde beğendiklerini ve kendi arazilerinde uygulamak istediklerini ifade ediyorlar."

CİHAN / 14 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: