Almanyada tasarruf paketi
 
 

 

Almanya tasarrufa gidiyor

Alman hükümeti, küresel krizin ardından 2014 yılına kadar devlet bütçesinde büyük kesintiler öngören ve protestolara neden olan dev tasarruf paketinin önemli bir bölümünü onayladı.

 

Haziran ayında koalisyon ortaklarının üzerinde görüş birliği sağladığı tasarruf paketi, 2014 yılına kadar devlet bütçesinde toplam 82 milyar euro tasarrufa gitmeyi hedefliyor. Alman hükümetinin dün onayladığı ve bütçede yeni düzenlemeler öngören bölüm ise bu tasarrufun 20 milyar euroluk bölümünü kapsıyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçen yasa tasarısını kasım ayında ele alacak olan parlamentonun da onaylaması gerekli.

 

Euro İstikrar Paktı nın yüzde 3 lük bütçe açığı sınırını aşmamak için önlem alan Berlin, bütçe açığını kapatmak için kemer sıkma politikasından ödün vermiyor. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble bu önlemlerin gerekliliğini şöyle açıkladı: "Tutarlı bir politika izleyerek krizin etkilerini frenledik. Ancak şunu sürekli olarak tekrarlamıştık: Kriz aşılır aşılmaz kararlaştırılan uluslararası çıkış stratejisini adım adım uygulamamız, yani yüksek bütçe açığını düşürmemiz gerekiyor."

 

Kesinti ve ek vergilendirmeler geliyor

Alman hükümetinin ilk aşamada onay verdiği yasal düzenlemeler, sosyal harcamalarda kesinti ve ek vergilendirmeler öngörüyor. Buna göre, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılacak uçuşlar için yolculardan ek vergi alınacak. Bu vergi 2 bin 500 kilometrenin altı için 8 euro, 6 bin kilometreye kadar 25 euro ve bunun üstü uçuşlar için 45 euro olarak belirlendi. Sanayi ve tarım alanında öngörülen elektrik tüketim vergisi indiriminden de vazgeçildi. Bu sayede yılda 1,5 milyar euro tasarruf edilmesi hedefleniyor. Yakıt vergisi ise hükümetin firmalarla devam eden görüşmelerine ay sonuna kadar zaman kazandırmak için paketten çıkarıldı. Hükümet buradan da yılda 2,3 milyar euro tasarruf elde etmeyi planlıyor.

 

Ancak tasarruf önlemleri ağırlıklı olarak sosyal hizmetlerde kesintiye gidilmesini öngörüyor. Buna göre, sosyal yardım parası alanlardan da emeklilik sigortası için kesinti yapılacak. Yine bu yardım parasını alanlara ödenen 300 euroluk ebeveyn parası da kaldırılacak. Yüksek gelirli kesime ödenen ebeveyn parası hesaplanırken ise net gelirin yüzde 67 si yerine yüzde 65 i baz alınacak. Kira yardımı alanlara ise yakıt yardımı yapılmayacak. Bu kesintilerle hükümet yılda 2 milyar 745 milyon euro tasarrufa gidilmesini öngörüyor.

 

Muhalefetten hükümete eleştiri

Muhalefet ise tasarruf paketine sosyal açıdan dengeli olmadığı gerekçesiyle eleştiri getiriyor. Sosyal Demokrat Parti SPD nin bütçe politikaları sözcüsü Carsten Schneider şöyle konuştu: "Bu kriterler sosyal açıdan hiç de dengeli değil. Ebeveyn parasını ele alalım. Hartz IV yardımı, yani sosyal yardım alanlara ebeveyn parası verilmezken, profesörlerin eşleri ebeveyn parası alabilecek. Bu hiç de adil değil."

 

SPD nin Genel Sekreteri Andrea Nahles de hükümetin tasarruf planını sert bir dille eleştirdi. Nahles, "Her şeyden önce emekliler, aileler, işsizler ve dar gelirlilere mali krizin günahları yüklenerek konu halledilmiş oluyor" şeklinde konuştu.

www.dw-world.de/dw / 02 Eylül 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: