Büyük enerji yatırımları, döviz tasarrufu ve istihdam ...
 
 

 

Enerji Yatırımıyla İthalatı Frenleyecek

Türkiye nin en büyük şirketlerini bünyesinde bulunduran Naksan Holding, büyük enerji yatırımlarıyla da ülkeye milyonlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlayacak, binlerce kişiye iş verecek.

 

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi nde faaliyet gösteren Naksan Holding iştiraklerinden Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş., Eskişehir de Avrupa standartlarında kuracağı Yunus Emre Termik Santrali nin ilk ünitesini 2012 yılında devreye alacak. Yatırım maliyeti 440 milyon avro olan santral yıllık 2 milyar 210 milyon kilovatsaat elektrik üretimi ile Türkiye deki elektrik tüketiminin yüzde 1,17 sini karşılayacak. 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak santralin tamamı devreye girdiğinde, Türkiye nin enerji ithalatında yıllık 150 milyon dolarlık tasarruf sağlanacak.

 

Adularya Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunus Emre Termik Santrali projesi üzerinde bir yıldır yoğun şekilde çalıştıklarını, bunun en büyük özelliğinin Türkiye de ilk defa özel sektör olarak teknolojik madencilik ve termik santral yatırımının bir arada yapılması olduğunu ifade etti.

 

Nakıboğlu, Kömür teknolojik uzun ayak madencilik yöntemiyle, daha güvenli ve yeraltında çok az kişi çalışarak yeryüzüne çıkarılıyor. Daha sonra yerüstünde yıkanarak zenginleştirilen kömür santralde elektriğe çevriliyor. Yerli linyit yakıtlı, bacı gazı arıtma sistemi ile kurulan, AB ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye nin ilk santrali olacak dedi.

 

440 MİLYON AVRO YATIRIM

Eskişehir de şu anda kömürün termik santral için hazırlanması ve termik santralin kurulacağı yerin harfiyat çalışmalarının sürdüğünü, çıkardıkları kömürü zenginleştirerek çevredeki fabrikalara da satmaya başladıklarını, kurutma tesisini kurduklarını anlatan Nakıboğlu, şunları söyledi:

 

Santralimiz 2 x 145 megavat kurulu gücünde olacak. Yıllık 2 milyar 210 milyon kilovatsaat elektrik üretimi ile ülkemizdeki elektrik tüketiminin yüzde 1,17 sini karşılayacak. Santralimizin devreye alınmasıyla birlikte, Türkiye nin doğalgaz ithalatında yıllık en az 150 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlanacak. Toplam yatırım tutarı 440 milyon avro olan santralde, 2500 kişi istihdam edilecek. 2 ünite şeklinde dizayn edilen santralin ilk ünitesi imzalar atıldıktan 29 ay, ikinci ünitesi 34 ay sonunda devreye alınacak. İlk ünite 2012 nin sonlarında devreye girecek.

 

NÜKLEER SANTRALA İHTİYAÇ VAR

Türkiye de son dönemde büyük firmaların enerji yatırımlarına hız verdiğini vurgulayan Nakıboğlu, Türkiye nin tüm enerji yatırımlarının kurulu gücünün 46 bin megavat olduğunu, 2023 yılında kurulu gücün iki katına çıkarılmasının hedeflendiğine dikkati çekti.

 

Önümüzdeki yıllarda enerji yatırımlarında daha fazla hareketlilik beklediğini açıklayan Nakıboğlu, şunları kaydetti:

 

Gündemde yeşil enerji, yenilebilir enerji söylemleri çok fazla. Ama rüzgara yatırım yapanlar memnun değil. Rüzgar santralleri yılda sadece 2-3 bin saat verimli oluyor. Güneş enerjisi yatırımından elde ettiğiniz elektriğin maliyeti şu anda devletin bize sattığı elektrikten daha pahalı. Bir ülkenin mutlaka yılda 365 gün 24 saat enerji sağlayacak bir kaynağa ihtiyacı var. Türkiye de mutlaka bir nükleer enerji, yerli linyit kömür veya ithal da olsa doğalgaza dayalı termik santral gibi sürekli enerji sağlayacak santrallere ihtiyacı var. Türkiye deki yeraltı kaynaklarını en iyi şekilde kullanmamız lazım.

 

SANTRAL ÖZELLEŞTİRMELERİYLE İLGİLENİYORUZ

Adularya Enerji nin madencilik üzerinde üç yıldır çalıştığını belirten Nakıboğlu, yeni santral yatırımları için ortaklık teklifleri alıp almadıkları sorusuna, Madencilikte çok iyiyiz. İster istemez, şurayı da burayı da birlikte yapalım diye birçok teklif geliyor. Şu anda incelediğimiz, görüştüğümüz birkaç tane yer var şeklinde karşılık verdi.

 

Hem yerli hem yabancı yatırımcılardan teklif aldıklarını bildiren Nakıboğlu, kömür yatakları olan Konya-Eskişehir-Kütahya ile Manisa-Soma bölgesiyle ilgilendiklerini kaydetti.

 

Nakıboğlu, enerji santrallerinin özelleştirilmesiyle ilgilendiklerini de sözlerine ekledi. 11 Ağustos 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: