Güneş enerjisinde yatırımlar ve panel satışları ...
 
Rıdvan Çelikel
 

 

Toyota’yla ‘güneş’e yatırım yapacak Mitsubishi’ye güneş paneli satacak

Anel Grup’un patronu Rıdvan Çelikel, Japon Toyota ile güneş enerjisi yatırımı yapmak üzere görüşüyor. Konya ve Urfa’da yatırım için arazi aldıklarını belirten Çelikel, “Yatırım için yasanın çıkmasını bekliyoruz. Mitsubishi’ye de güneş panelleri satacağız” dedi. Anel Enerji’ye Alman Ralos firmasını ortak alan grup, Suudi Bin-Ladin ile Arabistan’da ortak 2 şirket kurdu.

 

Memur çocuğu olmakla övünen bir patron, Anel Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel. Üniversite yıllarında karşıya geçmek için utanıp otostop çekemezmiş. Yolun kenarında elini kaldırmadan dikilir, iyi kalpli birinin kendiliğinden anlayıp arabasına almasını beklermiş. O günlerde, “Eğer arabam olursa duraktaki öğrencilere sesleneceğim. Karşıya geçenler atlasın, diyeceğim” yemini eden Çelikel bugün 10 kadar şirket ve yaklaşık 230 milyon dolar ciroya sahip bir grubun mütevazı patronu. Ve fırsat buldukça duraktan öğrencileri toplayıp karşıya bırakıyor. Geçtiğimiz günlerde Anel Elektrik’i halka açan Rıdvan Çelikel ile yurtdışı atılamlarını, Japon Toyota ile güneş enerjisi yatırım planlarını ve iş dışındaki yaşamını konuştuk.

 

Konya ve Urfa’da yatırım

Krizlerde büyüyerek çıkmanın sırrı ne ?

Krizleri doğru algılayıp doğru planlayıp doğru anlama ile fark yarattık. 2001 krizini öngörüp bazı önlemler talep ettim ancak yöneticiler bunları yapmadı. Kriz patladığında işten adam çıkarmayı yasakladım. Krizde eleman çıkarmak onların idam fermanıdır. Gerekirse şirketi bir yıl kapar, tavla oynarız, tek kale maç yaparız ama bunların olmaması için gidin dışarıdan iş getirin dedim yüzde 49 büyüdük. Bu son krizde de yüzde 79 büyüme yakaladık.

 

Enerji yatırımlarına ağırlık verdiniz. Projeleriniz ne aşamada şu anda ?

Enerjide çok büyüyoruz. Yenilenebilir enerjiye odaklanıyoruz. Pek çok yatırım bekliyor. Güneş enerjisinde Avrupa Birliği’nden ihale kazanan ilk firma biziz. KKTC’de Belçikalı bir firmanın açtığı ihaleyi kazandık. Orada güneş panelleri ile 1.3 MW enerji üreteceğiz. Japon Toyota ile görüşüyoruz; aramızda iyi niyet mektupları gidip geliyor.

 

Toyota ile ne yapacaksınız ?

Güneş enerjisi konusunda bizimle birlikte Türkiye’de yatırım yapmak istiyorlar. Ama bununla ilgili yasanın çıkmasını bekliyorlar. Yıl sonuna kadar yasanın çıkacağını umuyorum. Bir başlangıç olarak Konya ve Urfa’da arsa satın aldık. Birkaç yerde de arazi opsiyonladık.

 

Üç koldan güneş enerjisi

İnci Holding ile de ortak oldunuz.

Evet ortak bir şirket kurduk. Ayrıca Alman Ralos firması Anel Enerji’nin yüzde 5’ini bu yıl satın aldı. Yüzde 50’ye kadar opsiyonları var. Yani 3 farklı oluşumla güneş enerjisi yatırımlarına gireceğiz.

 

Güneş paneli üretiminiz nasıl gidiyor ?

Avusturyalı Kioto şirketi bizden güneş panelleri satın alıyor. Hatta bütün üretimi onlara ayırmamızı istediler. Buna sıcak bakmadık. Öte yandan Japon Mitsubishi de bizden güneş panelleri almak istiyor. Bu alanda da çok büyüme bekliyoruz.

 

Suudi Bin-Ladin ile ortak

Suudi Bin-Ladin ile yaptığınız ortaklığın hedefi nedir ?

Anel Marin Suudi Arabistan’da Bin Ladin’in şirketi ile ortak Anel Sa şirketini kurdu. Cidde havalimanının elektrik taahhüt işini yapıyoruz. 1 milyar dolarlık proje. Bir de Anel Al Arabia diye şirketimiz var; savunma bakanlığına iş yapıyor. Savaş gemilerinin renevasyonu için teklif verdi. 2010 başında bu iki şirketi kurduk. Kuzey Afrika’da ihalelere girdik. Yurtdışında iş yapma yeteneğimiz arttı.

 

Otomotiv geri dönüşümü

Otomotiv geri dönüşüm lisansı da aldınız...

Anel Doğa elektronik atıklarını ayrıştıran şirketimiz. Bu yıl 20 milyon TL ciroya ulaşacak. Otomotiv geri dönüşüm lisansını alan ilk firma oldu. Otomobillerin içindeki çinko, bakır, plastik ayrıştırıp, her birini dünyanın farklı yerlerindeki borsalara satacağız. Bununla da ilgili kanunların çıkmasını bekliyoruz.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 09.08.2010

 
Anel Grup
 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: