2 Ay 10 Günde Güneş Santralı kurdu ...
 
solar photovoltaic power plant diagram
 

 

Türk bürokrasisi yordu Berlin’e 2 ay 10 günde güneş santralı kurdu

Trabzonlu elektrik mühendisi Fahrettin Tanınmış, Türkiye’de memurluk, öğretim üyeliği yaptı, Doğu Anadolu’da enerji nakil hatları kurdu. İlk rüzgâr santrallarının uygulamacısı oldu. Rüzgâr ve güneş enerjisinde üretici de olmak istedi ama Türk bürokrasisini aşamadı. Bir fuara gittiği Almanya’da, güneş santralı için sıfır bürokrasi, yüzde 90 kredi desteğini görünce 2 ay 10 günde Doğu Berlin’de güneş santralı kurdu, lisansını cebine koydu.

 

Türkiye’de inşaat, enerji ve havacılık alanlarında faaliyet gösteren Senas Group’un patronu Fahrettin Tanınmış, Yıldız Teknik mezunu bir elektrik mühendisi olarak yıllarca memurluk, Karadeniz Teknik’te öğretim üyeliği yaptı. Başta Doğu Anadolu olmak üzere ülkenin bir çok yerinde enerji nakil hatları taahhüt projeler tamamladı. Türkiye’nin ilk rüzgar santrallarınının uygulama projelerini hayata geçirdi. Beton elektrik direkleri ve prefabrik sistemler üretti. İnşaat sektöründe de sanayi yapıları ve lojistik binalarda uzmanlaştı. Yenilenebilir enerjiye de merak saran Fahrettin Tanınmış, enerji üretmek için çaba harcarken, ağır bürokrasiyle karşılaştı. 2.5 yıl lisans beklemekten sıkılan Tanınmış, Almanya’da ‘solar sistemleri’ incelemek için gittiği bir fuarda Alman Enerji Ajansı’nın standında ‘sıfır bürokrasi yüzde 90 mali destekli’ proje imkanı keşfedince bu ülkede güneş santralı kurma kararı aldı. 2 ay 10 günde ilk güneş santralını Doğu Berlin’de kuran Tanınmış, şimdi aynı bölgede ikinci santral için projeleri tamamlamak üzere. Senas Group geçen yıl 40 milyon lira ciro yaptı ve şu anda Libya başta olmak üzere inşaat işinde yurt dışında yeni projelerle ilgileniyor.

 

Okurken ticarete başladı

Fahrettin Tanınmış, şöyle başlıyor anlatmaya : “Trabzonluyuz ama ben Fındıkzade’de doğdum, büyüdüm. Babam Ali Rıza Bey Türkiye’nin ilk tekstil mühendislerinden biriydi. 1948’de devlet 2 kişiyi tekstil mühendisi olmaları için birini Rusya’ya, ötekini İngiltere’ye göndermiş. Babam İngiltere’ye giden öğrenciydi. Kendisi devlet bursu ile okudu ve 20 yıl kadar mecburi hizmet kapsamında İstanbul’da kurulan Tekstil Sanat Okulu’nda hocalık yaptı. Ben de küçük yaşta İstanbul şartlarında ticarete başladım. Yıldız Teknik’te akşam bölümünde elektrik mühendisliği okudum. Orada okurken, Kocamustafapaşa’da bir elektrik-züccaciye dükkanı açtım. Okul bitinceye kadar bu dükkanı işlettim. Elektrik mühendisi olunca da TEK’te çalışmaya başladım. 1975’te de Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldum. 1980’e kadar devam ettim. Anarşinin zirve yaptığı, sınıfta Jandarma’yla beraber ders yaptığımız günlerde de üniversiteyi bıraktım ve kendi adıma taahhüt işlerine başladım.”

 

İş hayatına atılınca 10 yıl kadar Doğu Anadolu’da Van, Muş, Bitlis, Hakkari dağlarındaki köylere elektrik hatları çektiklerini anlatan Fahrettin Tanınmış, “Van’dan başlayıp gölün etrafından tekrar Van’a dönen bir hat kurduk mesela. 1990’da orada da ortam bozulunca İstanbul’a geldim” diyor. Tanınmış, şöyle devam ediyor : “Her şey ana işimizin bir parçası olarak ekleniyordu. Sonra büyük endüstriyel binalar inşa etmeye başladık. Bu konuda son olarak lojistik merkez inşaatlarında uzmanlaştık. Hatta kendimize de 30 milyon dolarlık bir yatırımla Gebze’de bir lojistik merkez kuruyoruz. Demir Sabancı için 60 bin metrekarelik, DHL’e 80 bin metrekarelik lojistik merkezler kurduk. Bu alanda uzmanız ve bugüne kadar 200 bin metrekarelik inşaat tamamladık.”

 

Uçmaya başladım 4 uçak alıp pilot okullarına kiraladım

SENAS Group Başkanı Fahrettin Tanınmış, bir başka ilginç girişimini şöyle anlattı : “Küçük yaştan beri uçma merakım vardı. 2000 senesinde pilotluk eğitimi aldım ve uçmaya da başladım. Bu sektördeki insan kaynağı açığını yakında gördüm. Özellikle de pilot açığı çok büyük problem. Ancak ne yazık ki 6-7 tane pilot yetiştiren okul var ve hepsi yine devletin koyduğu takozlarlar yüzünden zordalar. Oysa THY’de 350’den fazla yabancı pilot çalışıyor. THY şimdi 120 yeni uçak alıyor ve sadece bunlar için 1600 pilot lazım. Ben de bu konudaki eğitim potensiyeli gördüğüm için eğitim amaçlı 4 uçak aldım ve pilot okullarına kiraladım. Şimdi kendi okulumuz için çalışıyoruz. Bu konudaki bürokrasiyi aşarsak kenid okulumuz olacak.”

 

Almanya’ya masal gibi bir yatırım hikâyesi

Enerji sektörünün her tarafındaki tecrübenin de etkisiyle yenilenebilir enerji alanına girdiklerini söyleyen Fahrettin Tanınmış, şöyle konuşuyor : “Doğu Berlin’de elektrik üretip (500 kilowatsaatlik güneş santralı), Almanya’ya satıyoruz. Bizde yenilenebilir enerjide çok büyük laflar söyleniyor ama bürokrasi geçit vermiyor. Başımızdan masal gibi bir yatırım tecrübesi geçti. 2009 Mayıs’ında Almanya’da bir fuara gitmiştim. Alman Güneş Enstitüsü pavyonuna girdim. Sohbet sırasında ‘burada santral kurabilir miyiz’ dedim. ‘Tabii ki’ dediler. Çok basit bir prosedür anlattılar, önce inanamadım. Türkiye’de 2.5 senedir lisans bekliyordum. 2009’un 20 Eylül’ünde şirketi kurdum, Doğu Berlin’de işi tamamladık. 1 saatte lisansımı verdiler. Şirket kurmakla, elektriği vermem arasında 2 ay 10 gün geçmişti. 3 milyon Euro’luk yatırım oldu. 20 yıl alım garantili, sabit fiyat 42.85 Euro/cent’ten enerji satıyorum. Türkiye’de verdikleri 5 Euro/cent. Bu öz sermaye ile 4 santral daha kurabiliyoruz, her projenin yüzde 90’ı için kredi hazır. İkinci santral için belediyeye ait bir yeri önerdik 1 günde kiralama kararı çıkardılar. Vallahi tek tanıdığım da yoktu.” Sadi ÖZDEMİR – EKOBİ / www.hurriyet.com.tr / 03.08.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: