Almanyanın dış ticaret politikası ...
 
 

 

Almanya nın dış ticaret politikası tartışılıyor

İhracatçı Alman şirketlerinde, son dönemde sanki hiç kriz olmamış gibi bir hareketlilik var. Ancak Almanya nın dış ticaret politikası, ortaklarının hiç hoşuna gitmiyor. Dezavantaja uğramaktan şikâyet ediyorlar.

 

İhracat kısa bir süre öncesine kadar ekonomik çöküşün etkisi altında inliyordu. Ancak bu durum bugün neredeyse unutuldu. Dış ticaret uzun bir süredir olmadığı kadar canlılık yaşıyor. Almanya nın ihracatı mayıs ayında, beklendiği gibi iki kattan daha fazla bir oranda toparlanma kaydetti. Firmalar yurt dışına 77 milyar 500 milyon euro tutarında mal sattı. Önceki yıla kıyasla yüzde 30’luk büyümeyle, son on yılın  en büyük artışı kaydedildi.

 

Allianz Grup’un baş iktisatçısı Michael Heise, Almanya ihracat modelinin özelliklerine dikkat çekiyor ve "Almanya’nın ihracat modeli çok iyi çalışıyor ancak yine de bu ihracat modeliyle ekonomik durumun ne kadar değişken olduğunu da gördük. Yatırım malı ihracat eden ihracata bağımlı bir ülkenin, dünya ekonomisindeki konjonktürel çöküşlerden çok güçlü bir şekilde etkileneceği eskiden beri biliniyordu. Diğer pek çok ülkeden daha yüksek olan geçen yılki yüzde beşlik resesyon da böyle açıklanabilir" diyor.

 

Yatırım malları ihracatının etkisi

Şu çok açık : Yatırım malları ihracat eden bir ülke, durgunlukta diğerlerine kıyasla daha fazla zarar görüyor. Büyüme dönemlerinde ise çok yüksek gelir elde ediyor.  Son yıllarda Almanya’nın ihracatında çeşitli ülkelerin ağırlığı da değişti. Örneğin Avrupa dışındaki ülkelere yapılan ihracat, Avrupa ülkelerine yapılan ihracata kıyasla iki kart arttı. Özellikle de Çin, Hindistan ve Brezilya gibi kalkınmanın eşiğindeki ülkelere yapılan ihracat ortalamanın üzerinde bir artış kaydetti.

 

İhracata odaklanması Almanya ya tabii sadece dost kazandırmadı. Çünkü birinin ihracat fazlası bir başkasının ticaret açığı anlamına geliyor. Almanya’nın tek taraflı ticaret modeline yönelik eleştirileri Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde başlattı. Lagarde, Almanya’nın düşük ücret artışına dayandırılan ihracat fazlasını, Avrupalı komşuları için sürdürülemez olarak nitelendirmişti. Bu, Heise’nin kısmen katılabildiği bir eleştiri. Heise, "Bu, ihracat modelinin dezavantajlı tarafı. Dolayısıyla, Almanya daki iç konjonktür desteklerini ve iç talebi güçlendirmemiz gerekli. Rotamızın bu olması gerektiğini düşünüyorum. Bu, yurtdışından, dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına katkı olarak talep ediliyor. Biz de harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullanıyor.

 

Almanya için doğru strateji

Tartışmaların merkezinde ise iki soru bulunuyor : Yalnızca Güney Avrupa’da rekabette geride kalmış olan borçlu ülkelerin mi değişmesi gerektiği ve güçlü Almanya’nın, Avrupa’nın tekrar istikrarlı bir dengeye kavuşmasına katkı sağlayıp sağlayamayacağı.  Euro’nun Dolar’a karşı büyük oranda değer kazanmasına karşın, Almanya 2000 ile 2008 yılları arasında ihracatını yüzde 65 oranında artırdı. Çünkü ücret artışı verimlilik artışının gerisinde kalmıştı. Bu da reel devalüasyon anlamına geliyordu ve Almanya nın rekabet gücünü arttırıyordu. Peki, dengesizliği azaltmak için Almanya’nın hangi stratejiyi seçmesi gerekiyor ?

 

Heise bu soruya, "Bu strateji, daha fazla borç alıp yapay kamu tüketimi yaratmaya dayandırılamaz, tam aksine özel tüketim ve yatırım talebini canlandırmalıyız. İş piyasası ve istihdam politikası alanlarında pek çok olasılık bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca vergi sistemimizin yapısı ya da yatırım koşullarında bazı düzeltmeler yapılabilir. Örneğin bürokrasinin azaltılması, teknoloji dostu adımlar ve benzeri. Burada gerçekten çok hızlı ilerleme kaydetmeliyiz" yanıtını veriyor. www.dw-world.de/dw / 22 Temmuz 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: