Yenilenebilir enerji teşvikleri yatırımcıyı üzdü ...
 
 

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu’ndaki değişikliklerin bu hafta TBMM’ye gelebileceğini, rüzgarda 5.5 euro/cent, hidroelektrikte 5.5 euro/cent, jeotermalde 8 euro/cent, güneşte 10 euro/cent, biyokütlede ise 12 euro/cent teşvik uygulamayı düşündüklerini söyledi. Yatırımcılar teşviklerin çok daha yüksek olmasını bekliyordu.

 

Nükleer enerji için 10 euro/cent’lik satın alma garantisi veren Türkiye, yenilenebilir enerjide aynı cömertliği sergileyemiyor. Enerji Bakanı Taner Yılmaz, Türkiye’de rüzgara 5.5, güneşe ise 10 euro cent teşvik verileceğini açıkladı. Yatırımcılar bu satın alma fiyatları ile yatırım yapılmasının imkansız olduğu görüşünde.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu’ndaki değişikliklerin bu hafta TBMM’ye gelebileceğini, rüzgarda 5.5 euro/cent, hidroelektrikte 5.5 euro/cent, jeotermalde 8 euro/cent, güneşte 10 euro/cent, biyokütlede ise 12 euro/cent teşvik uygulamayı düşündüklerini söyledi. Bakan Yıldız, bu açıklamayı Nahçıvan ile Türkiye arasında doğalgaz boru hattı inşası ile ilgili anlaşmayı imzalamak üzere Nahçıvan’a giderken uçakta gazetecilere yaptı.

 

Yıldız’ın verdiği rakamlar, sektöre yatırım yapmayı düşünen potansiyel yatırımcılar tarafından kabul edilemez bulunuyor. Yıldız rüzgarda 5.5 euro/cent, güneşte ise 10 euro cent rakamını nasıl belirlediklerini şöyle izah etti : “Rüzgarda bu fiyatı değiştirmeyi kesinlikle düşünmüyoruz. Zira rüzgar santrali kurulum maliyetleri 130 iken kriz sonrasında 100’e geriledi. Yani zaten önemli miktarda bir indirim oldu. Daha fazla teşvik vermenin bir anlamı yok. Güneş ise bizim milli kaynağımız. Almanya 800 saatlik güneş için 28 euro/cent teşvik veriyor. Bizim güneşimiz bölgesine göre 1800 saat ile 2100 saat arasında değişiyor. Dolayısıyla bizim uygulayacağımız teşvik aynı oranda düşük olmalı. Aksi takdirde yurtdışına sermaye transfer etmiş oluruz”.

 

Yatırım maliyeti düştü

Bakanın açıklamalarına karşılık Alman Enercon’un Satış Pazarlama Müdürü Arif Güngör, fiyatlarda önemli bir düşüş olmadığını söyledi. Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş de 7 euro/cent’in altındaki bir fiyatın yatırımcıyı kurtarmayacağını ifade etti. Hükümetin enerji politikaları da, Yıldız’ın verdiği rakamlarla yeniden sorgulanmaya başladı. Bu konuda gelen eleştiriler şu noktalarda yoğunlaşıyor :

 

“Türkiye nükleere 15 sene boyunca ortalama 10 euro cent yani 12.5 dolar sent alım garantisi verip, Rus nükleer teknolojisine para bulabiliyor. Ancak sıra kendi yenilenebilir kaynaklarımıza gelince para çıkmıyor.

 

Rüzgarda 10 bin, hidroda 15 bin megawat’lık lisans var. Bu yatırımların gerçekleşebilmesi için gerekli olan yatırım tutarı 30 milyar eurodur. Bu fiyatlarla özsermaye gerekliliği 10-12 milyar euro civarındadır. Daha altına finansörler destek vermez. Yatırımcının bu tutarı bulması mümkün değildir. Düşünün ki yıllardır otomotive yatırım yapan Türkiye’nin toplam yatırımı 2 milyar euro seviyesinde. Türkiye, rüzgarda 1000 megawat’lık yatırımı ile övünürken rüzgar kalitesi Türkiye’den daha düşük olan İspanya 20 bin megawat’lık rüzgar enerjisini hayata geçirmiştir. Yunanistan rüzgar yatırımcısına 9 euro/cent ve 20 yıl alım garantisi vermektedir. Her konuda AB’yi örnek gösterenler neden bu fiyatları dikkate almazlar ?

 

Borsada 6.5 euro/cent satış fiyatı varken, 5.5 euro/cent’lik rakam teşvik ifadesini haketmemektedir.” www.euractiv.com.tr / enerji / 20 Temmuz 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: