Avrupanın en büyük yenilenebilir enerji şirketi Türkiyede ...
 
 

 

Norveçli Statkraft Türkiye deki yatırımının ilk meyvesini alıyor

Avrupa`nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi Norveçli Statkraft Türkiye`deki yatırımının ilk meyvesini alıyor. Geçtiğimiz yıl Global Yatırım Holding`in sahibi olduğu Yeşil Enerji`nin yüzde 95`ini alarak Türkiye`deki ilk yatırımını yapan Statkraft, Türkiye`nin çeşitli bölgelerinde toplam üretim kapasitesi yaklaşık 560 megavat olan 6 hidroelektrik santralindeki ortaklık ve işbirliğini içeren anlaşma imzalamıştı. Bunlardan ilk olarak 20 megavatlık (MW) kurulu gücünde olan Çakıt Barajı`ndaki hidroelektrik santralinin yapımını tamamlayarak üretime başlayan Norveçli enerji şirketi, buradan yıllık 95 GWh elektrik üretecek. Bunun, Türkiye`deki 32 bin evin elektrik tüketimini karşıladığı kaydediliyor.

 

Türkiye`deki yatırımlarının çok karlı olduğunu belirten Statkraft CEO`su Christian Rynning-Tonnesen, `Bu yatırım sayesinde Avrupa`ya çok daha fazla `temiz enerji` katkısı yapacağız. Ayrıca, Türkiye`de istihdamın artmasına da fayda sağlamış oluyoruz.` şeklinde konuştu.

 

Türkiye`de üç farklı hidroelektrik santral tesisinin inşaatının daha devam ettiğini kaydeden Statkraft, bütün santrallerin üretime başlamasıyla birlikte 560 MW kurulu güce sahip olacaklarını ve yıllık ortalama 1800 GWh elektrik üreteceklerini açıkladı.

 

Türkiye`ye 500 ila 600 milyon Euro arası yatırım yaptıklarına dikkat çeken Norveçli enerji şirketi, bu yılın sonunda da Kargı hidroelektrik santralinin yapımına başlanacağını bildirdi. Karadeniz Bölgesi`nde yer alan Kargı santralinin 102 MW kurulu gücünde olacağı ve Çakıt`a oranla beş kat daha fazla elektrik üretimi sağlayacağı kaydedildi.

 

Statkraft, Türkiye`nin yenilenebilir enerji konusunda muhteşem bir potansiyeli olduğuna ve bu konuda Avrupa`nın lider ülkesi konumuna gelebileceğine inanıyor. Ülkemizde yıllık 200 TWh elektrik kullanıldığına dikkat çeken Norveçli şirket, bu rakamın 2020 yılı itibariyle 400 TWh`e yükseleceğini tahmin etmekte. Mevcut olarak ülkedeki toplam enerji üretiminin yüzde 20`sinin hidroelektrik enerji ile sağlandığına dikkat çeken Statkraft, Türkiye`nin hidroelektrik enerji alanında değerlendirilmeyi bekleyen inanılmaz bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapıyor.

 

Norveç Devlet şirketi olan Statkraft, yenilenebilir enerjide ve enerji gücü takasında Avrupa`nın en büyük enerji şirketi konumunda bulunuyor. Enerji gücün ALTERNATİF ENERJİ alanında da oldukça iddialı olan şirket, hidroelektrik enerjinin yanı sıra rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, ozmotik enerji gibi alanlarda faaliyetlerini devam ettiriyor. 20 farklı ülkede faaliyet gösterip 3 bin 400 çalışanı bulunan Norveçli şirketin 2009 yılındaki operasyon gelirleri 2,9 milyar Euro olarak kaydedilmişti.

Global Yatırım Holding ile Statkraft arasında geçtiğimiz yıl yapılan anlaşma çerçevesinde Yeşil Enerji`nin toplam şirket değeri 98,1 milyon Euro olarak belirlenmiş ve bunun yüzde 95`ini Norveç`in devlet şirketi satın almıştı. Bu bedele ek olarak, `her bir santralin ilk 3 yıllık işletimi için 2017 yılına kadar toptan elektrik fiyatının daha önce belirlenen gösterge fiyatın üzerine çıkması halinde, üzerinde çıkan meblağın yüzde 50`si ve karbon emisyon gelirlerinin yüzde 50`si Global Yatırım Holding`e ödenecek` şeklinde anlaşma sağlanmış ve Yeşil Enerji`nin bünyesinde bulunan ve EPDK lisansları alınmış 6 adet hidroelektrik santralının inşası için 5 yıl süresince 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi planlanmıştı. OSLO (CİHAN) 07.07.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: