<< Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
 
 

 

Ince film solar hücreler : Pazar payı  % 18- % 20

Bitmiş panelin yaklaşık %40 - 50 maliyetini oluşturan kristalin silikon wafer´lerin pahalı  olmaları yüzünden, endüstri hücre yapımında daha ucuz malzemeler aramıştır.

Seçilen malzemeler, ışığı daha iyi soğurdukları ama buna karşılık sadece 1 mikron kalınlığında olduklarından, malzeme bedeli çok azalmıştır. Genel olarak kullanılan malzemeler amorf silicon ( a-Si, düzensiz formdaki silikon ) veya polikristalin malzeme : kadmiyum tellür ( CdTe) ve bakır indiyum - galyum - diselenid ( CIS veya CIGS ) dir.

Her üç malzeme de metrelerce  boyutlardaki taşıyıcılar gibi büyük alanlara uygulanabilirler ve böylelikle de yüksek miktarlarda üretilebilirler. İnce film yarıiletken tabakalar cephe kaplama camlarına veya paslanmaz çelik üzerine uygulanabilirler.

Tüm ince film teknolojileri karmaşıktır. 1 cm2 de yaklaşık %8 verim alınabilindiği ilk hücrenin üretilebilmesi için büyük araştırma kuruluşlarınca 20 yıllık bir araştırma - geliştirme çalışması yapılmıştır.

Amorf silikon, ince film teknolojisinde en gelistirilmis olanıdır. En basit formu, hücre yapısı tek sira p - i - n katmanlı olarak imal edilendir. Bu tip hücreler güneş ışığı altında çıkış  güçlerinin %15 - %35´ine kadar kayba uğrayabilirler.

Bu kayıp etkisine, bunu keşfedenin adına binaen Staebler – Wronski etkisi denir. Daha iyi bir kararlılık, ince tabaka kullanarak tüm malzemedeki elektrik alanını arttırmakla mümkündür. Ancak bu da ışık soğurunumunu ve dolayısıyla da hücre verimini azaltır.

Bu durum yüzünden endüstri, birbiri üzerine yerlestirilmiş örneğin üc katlı p – i –n katmanlarından oluşturulan tandem hücreleri geliştirmiştir. a-Si hücre yapısında bazen band aralığını azaltmak ve ışık soğurumunu arttırmak için germanyum kullanılmaktadır. Tüm bunlar karmaşıklığı ve maliyetleri arttırmaktadır.


İnce film hücrelerden pratikde yararlanılabilir gerilimler elde edebilmek için, üreticiler hücreler arasında ayrıca başka seri bir bağlantıya gerek duyulmayacak şekilde lazer işlemlerle birbirlerine yakın ön ve arka hücreleri panel imalatı esnasında direkt olarak seri bağlarlar.

Kristalin panellerde olduğu gibi ince film hücrelerde dış koşullara dirençli ve mukavemetli, sağlam paneller olusturacakları şekilde lamine edilirler. %5 - %8 ´lik panel verimleri ile c-Si panellerden daha düsük verimli ama daha düşük malzeme bedeli ve büyük yüzeylere uygulanabilirlikleri sayesinde daha ucuzdurlar.

Bazı ince film malzemeler uzun zaman içersinde performans düşmesi gösterirler ve kararlı  çıkış verimleri, olmaları gereken nominal verimlerinden %15 - %35 oranlarında daha düşük olabilir. Birçok ince film teknoljisinden araştırılmaları esnasında %13 üzerinde ve bu hücrelerle yapılmış en iyi prototip panellerde de %10 verim alınabilir. Düşük maliyetli olan bu teknoloji, uzun zaman kullanıldıklarında, kararlı bir verimlilik (en az % 10) ile yüksek kar oranı sağlayabilecek teknolojilerden birisidir.

Amorf silikon; basit, ucuz ve büyük  alanlara uygulanabilirliği ile günümüzde kristalin Si teknolojisinin kararlı yüksek verimiyle kombine olabilmenin yollarını da araştırarak, mikrokristalin kullanarak daha ileri başka icatlara yol açacak çok gelişmiş ilginc bir ince film teknolojisidir.

Geleneksel c-Si üretim teknolojisi yıldan yıla sürekli olarak geliştirilmekte ve üretim maliyetleri de düşmeye devam etmektedir.

Özellikle Almanya’da şebeke bağlantılı pazarda ince film teknolojisi önemli rol oynamaya başlamakla beraber, kristalin teknolojisi pazarda hakimiyetini sürdürmektedir. İnce film, düşük güçlerde ( <50 kW ) ve tüketici elektroniği uygulamalarında büyük bir boşluğu  doldurmakta ve özellikle binaya entegre PV uygulamaları ( BIPV ) için önerilebilinmektedirler.

 
 
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: