Rüzgarda bekleyen lisanslar ve çıkmayan Yenilenebilir Enerji Kanunu
 
 

 

Rüzgar çıkmadı, 400 milyon euro gitti

Rüzgar lisanslarının çıkmaması ve Yenilenebilir Enerji Kanunu nun Meclis te beklemesi nedeniyle Türkiye nin para ve yatırım kaybettiğini belirten Erol Demirer, “Yasa çıksaydı en az 400 milyon euroluk doğrudan yatırım gelecekti” dedi.

 

Türkiye de rüzgâr türbini kanadı üreten Enercon un Türk ortağı Demirer Holding CEO su Erol Demirer, "Rüzgâr lisansları çıkmadıkça ve Yenilenebilir Enerji Kanunu TBMM de bekledikçe Türkiye, para ve yatırım kaybediyor" dedi.

 

Erol Demirer, yasadaki sürümceme ve rüzgâr lisanslarının çıkmaması yüzünden Türkiye nin dünyanın dördüncü büyük rüzgâr türbini üreticisi Enercon un 70 milyon euroluk yatırımını 2007 yılında Portekiz e kaptırdığını, ayrıca Siemens ve Vestas gibi devlerin de aynı nedenlerle henüz yatırım yapmadığını söyledi. Demirer, "Yasa çıksaydı en az 400 milyon euroluk doğrudan yatırım gelecekti. Sektörde ise en az 10 bin kişi istihdam edilecekti" dedi.

 

Demirer, 2009 yılında Portekiz de faaliyete geçen fabrikanın önce Türkiye de kurulmasının gündeme geldiğini kaydetti ve ekledi : "Önümüzü göremediğimiz bir ortamda yatırım yapmalarını biraz da ben engelledim. Aksi takdirde yabancı ortaklarıma mahcup olacaktım." Demirer ayrıca 1 MW rüzgâr kurulu gücünün Türkiye yi 150 bin euroluk doğalgaz ithalatından da kurtardığını belirtti ve "Hedefteki 20 bin MW ye ulaşılması halinde Türkiye nin yılda 3 milyar euroluk doğalgaz ithalatını engelleriz" diye konuştu.

 

Yatırımı genişletmeyeceğiz

Erol Demirer, 2007 de Enercon ile yaşanan ve 70 milyon euroya mal olan yatırımdan vazgeçme dışında Demirer Holding olarak da yatırımları genişletmeme kararı aldıklarını belirtti. "Eğer yatırım gelseydi şu an 450 olan çalışan sayımızı en az 800 e çıkaracaktık" diyen Demirer, "Üç senedir çözüme ulaşmayan lisanslar var. Hâlâ TBMM de bekleyen yasa var. Türkiye de yatırım yapmanın anlamı şu an için yok. Yatırım için üç-dört sene boyunca önümüzü görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

 

Enercon un Portekiz e yaklaşık 200 milyon euroluk yatırım yaptığını da kaydeden Demirer, "Niye Türkiye ye 70, Portekiz e 200 milyon euro" sorusuna ise şu yanıtı verdi : "Portekiz de değişik ihale sistemi kurdular. 2000 MW lık rüzgâr santralı ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanıp iki sene sonra ilk santral kurulacaktı. Üç sene fabrika çalıştıracak kapasiteyi de garantilediler. Jeneratör, kule ve kanat fabrikası kuruldu. 2012 ye kadar dolular. Şimdi yeni bir ihale daha yapılacak ve 2015 e kadar yine üretim yapabilecekler."

 

400 milyon euro yatırım gelir

"Lisansların çıkması ve Yenilenebilir Enerji Kanunu nun kabul edilmesi halinde Türkiye, ilk aşamada 8 bin MW rüzgâr kurulu gücü için düğmeye basmış olacak" diyen Demirer, bu takdirde pek çok dünya devinin 400 milyon euroya varan yatırımları Türkiye de kurmasının çok muhtemel olduğunu ifade etti. Türkiye nin buna rağmen yasayı sümen altında beklettiğini kaydeden Demirer, kanun artı lisans paketi çıksaydı 400 milyon euroluk yatırımın kurulacak üç fabrikayı en az üç sene çalıştırabileceğini de savundu. Demirer, "Siemens ve Vestas düşünüyor, ama herkes önünü görmek istiyor" dedi.

 

Yılda 800 kanat ürettiklerini ve bunun yarısının iç pazarda kullanıldığını, kalanının da ihraç edildiğini söyleyen Erol Demirer, rüzgâr enerjisi sektörünü bekleyen bir başka tehlikenin de altını şu sözlerle çizdi : "2007 den bu yana bekleyen lisanslar, çıkmadığı için en geç 2011 yılında türbin inşa ve nakliye faaliyetleri duracak. Çünkü eldeki kurulu gücün limitine ulaşılmış olacak. Bizim fabrikanın yarı kapasitesini oluşturan iç tüketim konusunda 2012 yılını boş geçirecekmişiz gibi gözüküyor."

 

TÜRKİYE NİN KURULU GÜCÜ 1000 MW

Türkiye de 1 MW rüzgâr kurulu gücü için 1.3 milyar euro civarında harcama gerekiyor. Aynı ölçüdeki doğalgaz yatırımı için ise 500 bin euro gerekiyor. Doğalgazla elektrik üretildiğinde rüzgâra göre aynı sermaye ile 5 kat daha fazla elektrik üretilebiliyor. Ama bu takdirde de 1 MW karşılığında 150 bin euroluk doğalgaz ithal etmek gerekiyor. Türkiye nin bugün 1000 MW civarı kurulu gücü bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 1 Kasım 2007 de yaptığı bir düzenlemeyle gündemine aldığı 78 bin MW lik rüzgar lisans başvurusu ise ek düzenlemelerle şu anda 30 bin MW ye kadar düşmüş durumda. Uzmanlara göre, lisansların çıkması halinde en kârlı bölüm olan yaklaşık 8 bin MW lik kurulu güç ise en azından 3-5 yıl arasında hayata geçebilecek. www.referansgazetesi.com / 03 Haziran 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: