Yatırım yapanların mutlaka teşvik edilmesi ...
 
 

 

İMO Başkanı Şahin: Rüzgar enerjisi yatırımları desteklenmeli

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, rüzgâr enerjisinin Türkiye de yaygınlaştırılması için yatırım yapanların mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

 

İMO, Asmakinsan Temiz Enerji Üretim A.Ş. nin Bandırma da kurduğu rüzgâr türbinlerine teknik gezi düzenledi. Asmakinsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır, tesislerinin, 2,5 aydır devrede olduğunu belirterek, her biri 2,5 megavat gücünde 10 türbinden yılda 25 megavat enerji ürettiklerini ifade etti.

 

Yılda 85 ile 90 milyon kilovat saat arasında enerji üretmeyi umduklarını söyleyen Hazır, enerji üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak için kaynağı yerel olan yenilenebilir çevreci enerji yatırımlarının arttırılması gerektiğini kaydetti.

 

Hazır, "Türkiye de kurulu güç olan 40 bin megavatın yüzde 55 i yaklaşık 22 bin megavatı doğalgazdan elde edilir. Bu 22 bin megavatın yüzde 70 i de dışarıya döviz olarak ödeniyor. Ülkenin enerjide dışarıya bağımlılıktan kurtulması için bu tür projelerin mutlaka desteklenmesi lazım." dedi.

 

Bürokrasinin yenilenebilir enerji yatırımlarında engel teşkil ettiğini ileri süren Hazır, lisans işlemlerinin tamamlanmasının çok uzun sürdüğünü ifade etti. Toplam üretilen enerjide rüzgârın payının yüzde 1–2 olduğunun altını çizen Hazır, şunları kaydetti : "Türkiye de bu tür yatırımları yapmak gerçekten çok zor. Bu projeye kalkıştığımızda Türkiye de böylesi başka bir yatırım yoktu. Bürokrasi ile tam 5 yıl uğraştık. Başvuruların yapıldığı yetkili kurum bir günlüğüne dilekçeleri almaya karar verdiğinde 78 bin megavat müracaat yapıldı. Bunların yüzde 60 nın 70 nin elendiğini düşünürsek yaklaşık 25 bin megavat gibi projenin kurulması mümkün ama 2–3 yıldır bunların lisans işlemleri bitmedi."

 

DOĞALGAZDAN İKİ KAT DAHA PAHALI

Firmalarına ait temiz enerji yatırımı konusunda 7 projelerinin daha olduğunu dile getiren Ali Hazır, yatırımların artması için devletin alım garantisi vermesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Hazır, şöyle devam etti : "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu projeler sübvanse ediliyor, alım garantileri veriliyor. Ülkemizde de bu tesislerin artabilmesi için yatırımların sübvanse edilmesi lazım. Bir doğal gaz yatırımında bir megavatı 500 ile 700 bin Euro arasında yaparken, biz bunu 1 milyon 400 bin Euro ya yapıyoruz. Bir doğalgaz yatırımından neredeyse 2 kat daha pahalı bir yatırım. Aynı fiyata satarsanız bu tesisler Türkiye de yapılamaz. Firmamızın 7 tane daha projesi var. Bunların 3 tanesi Bursa da, Çanakkale de ve Gökçeada da projelerimiz var. İnegöl de de hidroelektrik projemiz var."

 

İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin de temiz enerjinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Şahin, "Temiz enerjinin mutlaka Türkiye de yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Temiz enerjiye yatırım yapanların mutlaka teşvik edilmesi ve gerekli primlerin verilmesi gerekiyor." diye konuştu. www.beyazgazete.com / 01.06.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: