Yenilenebilir Enerji Potansiyeli
 
 

 

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, 2009 yılının Ekim ayına kadar serbest elektrik piyasasının parasal hacminin 1.250 milyon TL/ay seviyelerinde, Ocak-Aralık 2009 dönemi işlem hacminin ortalama 1.445 milyon TL/ay olarak gerçekleştiğini bildirdi.

 

Yıldır, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından Konya Dedeman Otel de düzenlenen 1. Enerji Çalıştayı na katıldı.

 

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, çalıştayın açılış konuşmasında, İskenderun da askeri birlikte nöbet değişimi sırasında düzenlenen saldırıda askerlerin şehit edilmesinden ve Filistin e yardım götüren gemilere yapılan engellemeden dolayı büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

 

İsrail in uluslararası hukuku hiçe sayarak insani yardım taşıyan gemiyi engellediğini belirten Doğan, “Umuyoruz ki; medyaya yansıyan haberler doğru değildir. Yardım konvoyuna katılan vatandaşlarımızın sağ salim evlerine, ailelerine dönmesini diliyoruz. Milletler, riskli günleri atlatmayı başaran topluluklardır. Türkiye, zor günleri çok yaşamıştır. Bu sınavları başarıyla vermeyi bilmiştir. Bu sınavı da büyük bir başarıyla vereceğiz” dedi.

 

Doğan, enerji konusunda da hassas davranılması gerektiğini dile getirerek, insanların doğaya müdahalesi arttıkça enerji ihtiyacının da arttığını söyledi.

 

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, günümüzde enerji ihtiyacının büyük bir kısmının hidrolik enerji ve fosil yakıtlardan karşılandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak, artan enerji talebinin karşılanmasında oldukça önemli bir rol oynadığı gözlenen fosil yakıtlardan petrol ve doğal gaz kaynaklarının sınırlı ülkelerde yer alması ve tükenebilir olması yeni kaynak arayışlarını hızlandırmaktadır. Bu durumda doğanın kendi döngüsü içinde bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağı olarak tanımlanan hidrolik, güneş, rüzgar ve jeotermal gibi doğal kaynaklar yenilenebilir olmalarının yanı sıra temiz enerji kaynakları olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik olarak incelendiğinde enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırım projelerinin hayata geçirilmesi yatırımcılara yeni iş olanakları sağlayacak, istihdamı artıracaktır. Yeni gelişen sektör ekonomik büyümeyi hızlandıracaktır. ”

 

Açılış konuşmalarının ardından, Ahmet Akman başkanlığında “Yenilenebilir Enerji Potansiyelimiz” konulu konferansa geçildi.

 

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, TEİAŞ nin genel yapısı hakkında bilgi verdiği konuşmasında, 4628 nolu Elektrik Piyasası Kanunu nun 3 Mart 2001 de yürürlüğe girdiğini, Dengeleme ve Uzlaştırma Mekanizması nın 1 Ağustos 2006 da çalışmaya başladığını belirterek, Yeni düzenleme-Saatlik Uygulama nın (Gün Öncesi Piyasası ve Dengeleme Güç Piyasası) 01 Aralık 2009 tarihinde çalışmaya başladığını anlattı.

 

Yıldır, Türkiye de, 22 adet İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüklerinin kendi bölgeleri ile ilgili iletim tesislerinin işletme ve bakımından sorumlu olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

 

“Türkiye Elektrik Sisteminde, ikili anlaşmaların dışındaki kısım Piyasa Mali Uzlaştırma ve Dengeleme Sistemi üzerinde Serbest Elektrik Piyasasında alınıp satılmaktadır. Bu da Türkiye tüketiminin yüzde 22,85 idir. 2009 yılının Ekim ayına kadar Serbest Elektrik Piyasasının parasal hacmi 1.250 milyon TL/ay seviyelerinde gerçekleşmiştir. Ocak-Aralık 2009 dönemi işlem hacmi ortalama 1.445 milyon TL/ay olarak gerçekleşmiştir. Üretim şirketleri, sorumlulukları gereği iki şekilde anılmaktadırlar. Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri ve kojenerasyon üretim tesisleri uzlaştırma birimi, bunların dışındaki üretim tesisleri ise dengeleme birimi olarak değerlendirilmektedir. Her saat için ayrı ayrı olarak Saatlik Marjinal fiyatlar belirlenmektedir. Bu fiyatlar Dengeleme Güç Piyasası için referans fiyat olarak değerlendirilmektedir.” AA / 31.05.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: