Almanya - Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği ...
 
 

 

Almanya Türkiye nin ekonomik kalkınmasından yararlanamıyor

Berlin - Federal Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüdele nin (FDP) üç günlük Türkiye ziyareti bugün sona eriyor. Almanya da faaliyet gösteren Türk işadamları ise Bakanın Türkiye ziyaretinden oldukça memnun. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin köklü olduğunu belirten işadamları ancak işbirliğinin yine de potansiyelin çok gerisinde olduğunun altın çiziyor. Türkiye nin son on yılda yüzde 10 lara yaklaşan kalkınma yaşadığını belirten işadamları, Almanya nın ise bu ekonomik kalkınmadan yeteri kadar yararlanmadığını ifade ediyor.

 

Brüdele nin resmi delegasyonuna ağırlıklı olarak orta ölçekli şirketleri almasının son derece doğru bir tercih olduğunu belirten Federal İşadamları Dernekleri Federasyonu (BUV) Genel Sekreteri Kadir İlhan, "Alman ekonomisinin bel kemiği olan orta ölçekli şirketler, yeni bir ülkeye açılmada büyük şirketlere kıyasala daha fazla sorun yaşayabilirler. Bundan dolayı Sayın Ekonomi Bakanı Rainer Brüdele nin tercih ettiği yolu doğru buluyorum." şeklinde konuştu.

 

Türk yetkililerle yapılan görüşmelerde enerji ve altyapı projelerinin ele alınmasının da doğru bir tercih olduğunu belirten İlhan, "Almanya nın  özellikle  rüzgar ve güneş gibi ALTERNATİF ENERJİ kaynakları konusunda ileri teknolojisi var. Türkiye de ise ülkenin rüzgar haritası yeni çıkarıldı ve enerji sektöründe liberalleşme söz konusu." dedi.

 

İki ülke arasındaki ticari hacmin gerekli artışı gösterememesinin tek sebebinin küresel kriz olmadığına dikkat çeken İlhan, "Aslında iki tarafta da bir irade eksikliği var. Tarihi köklü ilişkileri olan bu iki ülkenin ortak ticari hacmi olması gerekenin çok gerisinde. Türkiye son on yılda yüzde 10 lara yaklaşan kalkınma yaşadı. Ancak Almanya bu ekonomik kalkınmadan yeteri kadar yararlanmıyor." değerlendirmesini yaptı. Mevcut potansiyelin değerlendirilmesi için iki ülke ekonomi bakanları öncülüğünde daimi bir ekonomi işbirliği konseyinin kurulmasını teklif eden İlhan BUV çatı dernekleri ticari hacmin artışında önemli işlev üstlenebileceklerinin de altını çizdi. Yeni kurulan çatı kuruluşu olarak BUV a yaklaşık 20 bölgesel iş adamı dernekleri üye.

 

Yüzü aşkın Berlinli iş adamının üye olduğu Berlin İş Adamları ve Girişimciler Derneği (BAREX) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gündüz e göre ise Türkiye ile Almanya arasında ticari ilişkilerin ileri düzeyde olduğu söyleminin eski döneme ait siyasi bir retorikten ibaret olduğunu ifade etti. Türkiye ile Almanya arasında sadece ticari değil, siyasi, tarihi ve kültürel geçmişi derin çok yönlü ilişkilerin olduğuna dikkat çeken Gündüz, buna dayalı daha kalıcı ve görünür ortak stratejilerin geliştirilebileceğine dikkat çekti.

 

Türkiye de son yıllarda ihalesi yapılan büyük projelerde Almanya nın yer almadığına belirten Gündüz, yapılması planlanan iki nükleer enerji santrallerinden birinin Rusya diğerinin ise Güney Kore ye gittiğinin altını çizdi. Brüdele nin Ankara da dual meslek eğitim sistemini uygulayan bir merkezin açılısında bulunmasını önemsediğini belirten Gündüz, "Almanya nın ekonomik başarısının arkasında pratikle teoriyi birleştiren bu model yatmaktadır. Türkiye de bu modelin yaygınlaşması hem istihdam hem de kalifiye ara eleman sorunun ciddi oranda çözer." dedi.

 

Avrupa Türk Döner İmalatçılar Derneği (ATDİD) Yönetim Kurulu Başkanı Takan Taşyumruk a göre ise Almanya nın küresel şartlara uyum konusunda temel bir sorunu var. Sadece Türkiye de değil bütün dünyada Almanya nın Çin, Rusya ve Güney Kore gibi ülkelerle rekabet ettiğini belirten Taşyumruk, "Bu ülkeler kredilendirme dahil şartlara göre teklif geliştiriyorlar. Almanya ise kalitesine aşırı güveniyor ve şartları kendisi belirlemek istiyor. Halbuki küreselleşme esneklik istiyor. Almanlarda bu esneklik yok." diye konuştu..

 

Gıda ürünlerindeki potansiyele dikkat çeken Taşyumruk, et ve süt mamullerinin karşılıklı olarak ithalatının yasak olduğunu belirterek, "Eğer bu yasak olmasaydı Alman dönerini Türkiye de çok rahat pazarlardık." dedi. www.stargundem.com / ekonomi / 28.05.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: