Rüzgar enerjisi ekipmanı üretiminde dünyanın fabrikası ...
 
 

Rüzgar enerjisinin küresel gelişiminde liderlik Çin’e geçiyor

Sektör uzmanlarının birleştiği nokta aynı : Çin, rüzgar enerjisi ekipmanı üretimi ile dünyanın fabrikası konumuna geldi. Dünya genelinde rüzgar enerjisinin gelişimi de Çin’in bu konumundan olumlu etkilenecek.

 

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (WWEA) tarafından yayımlanan rapora göre dünya genelinde rüzgar enerjisi kapasitesi 2009 yılında 159 bin 213 MW a ulaştı. Rüzgar enerjisi kapasitesi 2009 yılında yüzde 31.7 oranında büyüme kaydederek, 2001 yılından bu yana en büyük büyüme oranına ulaşmış oldu. Bu trend devam ettiği taktirde dünya genelinde rüzgar enerjisinin her üç yılda bir iki katına çıkacağı belirtiliyor.

 

2009 yılı sonu itibariyle, dünya genelindeki kurulu rüzgar türbinleri tarafından üretilen yıllık enerji miktarı ise 340 TW a ulaştı. Bu oran dünyanın en büyük yedinci ekonomisi olan İtalya nın toplam enerji talebine denk geliyor.

 

Uzmanlar, dünya genelindeki rüzgar türbini kapasitesi artarken, rüzgar enerjisi ile üretilen elektrik fiyatlarının da düşeceğini ifade ediyorlar.

 

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından yapılan tahminlere göre 2020 yılına kadar kurulu rüzgar türbini kapasitesi dünya genelinde yaklaşık 1500 GW’a ulaşacak. Bu güç küresel enerji tüketiminin yüzde 20’sine denk geliyor.  Öte yandan, Dünya Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC)’in beklentisi ise WWEA’nın rakamlarının altında. GWEC’e göre kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi 2020’ye kadar 1100 GW’a ulaşacak. Her ne kadar çevre kirliliği Çin’in en büyük sorunlarından biri olsa da, küresel enerji devriminde en önemli rolü oynayacak ülkelerden birinin Çin olması bekleniyor. Global Intelligence Alliance İstihbarat Hizmetleri Yöneticisi Kim Khoo, Çin’in sadece rüzgar enerjisinde küresel lider olmakla kalmayacağını, aynı zamanda hızla büyüyen ve rüzgar enerjisi teknolojilerinde sınırlı bir gelişme gösteren Vietnam, Tayland ve Endonezya gibi Asya ekonomileri için de önemli bir tedarikçi rolü üstleneceğini söylüyor.

 

Rüzgar, Çin hükümetinin temel önceliği

Büyümenin yavaşladığı bir ekonomide, yenilenebilir enerji yatırımı geçen sene yüzde 18 oranında artış kaydederek 15.6 milyar dolara ulaştı. Çin’in bu orana erişmesinde bir yandan üretim temelini oluşturması, diğer yandan ise 680 milyar dolara ulaşan finansal destek paketi oldu. Çin bu destek planı kapsamında 2020 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesini 20 GW’a çıkarma hedefini belirledi. Çin’in şu andaki kurulu güneş kapasitesi 1.8 GW.

 

Devlet kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, Çin’in 2020 için öngördüğü rüzgar enerjisi hedefi ise 150 GW. Ülke son dört yıl içinde kurulu rüzgar enerjisi potansiyelini iki katına çıkarmayı başardı. Uzmanlar yakın bir gelecekte Çin’in ABD’yi geçerek dünyanın en büyük rüzgar enerjisi pazarı olacağını kaydediyorlar.

 

Çin Hükümeti, rüzgar enerjisinde yaşanan gelişmeleri temel önceliklerinden biri olarak değerlendiriyor. Çin 2008 yılında, Hindistan’ı geride bırakarak 12.2 GW toplam kurulu rüzgar enerjisi potansiyeli ile Asya’da birinci sıraya yükselmeyi başardı.

 

Rüzgar ekipmanı üretiminde dünyanın fabrikası konumunda

Goldwind Science and Technology Company ve Sinovel Wind Energy Company isimli Çinli şirketler, ülkede kullanılmakta olan rüzgar türbinlerinin neredeyse tamamının üretimini gerçekleştiriyorlar.

 

Çin’in rüzgar enerjisi ekipmanı üretim sanayi çok sayıda yabancı firmanın da ilgisini çekiyor. Çin rüzgar enerjisi ekipmanı pazarının 2010 yılında 32 milyar dolara ulaşacağına yönelik beklentiler bu ilginin başlıa nedenlerinden birisi. Bunun yanı sıra, deniz üstü rüzgar türbini üreten firmalar da Çin’deki devlet desteğinden yararlanmak amacıyla Çin’e yatırım yapıyorlar. Çin hükümeti, Çin’de gerçekleştirilecek enerji projelerinde kullanılan parçaların yüzde 70’inin Çin malı olması gerekliliğini getiriyor.

 

Bu arada dünyanın bir çok ülkesinde rüzgar türbini ve ilgili yan malzemelere yönelik talep hızla artıyor. GWEC tarafından yapılan tahminlere göre, ABD, AB ve Çin’in toplam kurulu rüzgar kapasitesinin 2020 yılına kadar 300-650 GW arasında olması bekleniyor. Fakat bugün yüksek kapasiteli rüzgar türbini üretebilen tedarikçi sayısı oldukça sınırlı. Yükselen bir teknoloji olan rüzgar türbini tasarımları her geçen gün gelişiyor. Rüzgar türbinlerinde kullanılan parçaların büyük bir bölümü sipariş üzerine üretiliyor ve birbiri arasında değişebilir değil. Dolayısıyla, parça değişme işlerinde tedarikçi bulmak oldukça zor. Bununla birlikte, rüzgar türbini sanayine girmek için gerek duyulan ileri teknoloji, sektöre yeni girmeyi amaçlayanlar için önemli bir engel oluşturuyor. Bugün Çin’de üretilen yüksek kapasiteli rüzgar türbinlerinin büyük bir bölümü ya lisanslı ya da yabancı ortaklarla birlikte gerçekleştiriliyor. Yerel üreticiler ise yüksek kapasiteli rüzgar türbini üretme konusunda henüz yeterince bağımsız değiller.

 

Tabii ki, çelik, karbon gibi hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar da rüzgar türbini parçalarının üretiminde oldukça önemli bir rol oynuyor.

 

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda sektör uzmanlarının birleştiği nokta aynı: Çin, rüzgar enerjisi ekipmanı üretimi ile dünyanın fabrikası konumuna geldi. Dünya genelinde rüzgar enerjisinin gelişimi de Çin’in bu konumundan olumlu etkilenecek. www.geleceginenerjisi.com / Mayıs 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: