Türk - Amerikan danışmanlık ve servis hizmetleri ...
 
 

 

TurkPower, ABD’li yatırımcıları çekecek

Enerji içeceği markası Red Bull’u Türkiye’ye getiren Aykut Ferah tarafından kurulan Türk-Amerikan danışmanlık ve servis hizmetleri şirketi TurkPower Corporation, ABD’li yatırımcıları Türk enerji sektörüne çekmeyi hedefliyor.

 

Şirket, ilk lisans anlaşmalarını yılın ikinci yarısında yapıp, projelerin inşaatına ise gelecek yıl başlamayı planlıyor.

        

TurkPower Corporation Üst Yöneticisi (CEO) Aykut Ferah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki enerji talebine dikkati çekerek, Türkiye’nin en azından şu anki oluşmuş kapasitesini ikiye katlamasının beklendiğini söyledi.

        

Türkiye’nin çok uzun vadeli enerji ihtiyacını karşılayacak adımlar atması gerektiğini anlatan Ferah, Hükümetin bu konuda yeşil ışık yaktığını, rüzgarda hedefin 20 bin megawata çıkmak olduğunu anımsattı.

        

“Bu da bizim için büyük bir fırsat” diyen Ferah, bunun aynı zamanda yabancı yatırımcılar için de cazip olduğunu vurguladı.

         

Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki stratejilerini belirleyebilmeleri için ciddi danışmanlığa ihtiyaç duyduklarını belirten Ferah, “Biz de bu anlamda enerji sektöründe anahtar teslim projeler yapabilecek ve işletebilecek bir yapı oluşturmak istedik. Bundan yola çıkarak ABD’de bir şirket kurduk. Orada yatırım fonları var. Şirketimizin Türkiye ayağını da oluşturduk. Türkiye’deki projelere ilişkin görüşmelerimiz devam ediyor. İlk anlaşmalarımızı 2010’un ikinci devresinde yapmayı, ilk inşaatımıza ise gelecek yıl başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

        

ABD’deki emeklilik fonlarının büyüklüğüne dikkati çeken Ferah, şunları söyledi :

        

“Onların stratejisi sabit ve risk almayacak yatırımlara girmek. Türkiye’de bu anlamda çok güzel bir ortam var. Yenilenebilir enerji kaynaklarında devlet alım garantisi var. Siz şimdi bir santralı kuruyorsunuz, devlet ’10 yıl rüzgarını alacağım’ diyor. Burada teşviki biraz artırmak gerekebilir. Güneşin teşviki de olacak. Biz Türkiye’de 2 yılda yatırım geri dönsün para kazanalım isteriz. Yabancı yatırımcılar bu anlamda 10 yılı mantıklı bir zaman olarak değerlendiriyorlar. O mantıkla daha yavaş, sabit ancak iyi bir gelir elde etmek istiyorlar. Bunları kazanmak için de ABD borsasına kote olmak gerekiyordu. Biz de bu konuda gerekli adımları attık.”

 

ŞİRKET 115 MİLYON DOLARLIK YATIRIMA GİREBİLİR

Aykut Ferah, büyük bölümü fonlardan oluşan şirkette şahıs ortakların da bulunduğunu, şirketin şu anda 115 milyon dolarlık yatırıma girebilecek büyüklükte olduğunu söyledi.

         

Yapacakları yatırımlarda yüzde 20-30 oranında öz kaynak kullanabileceklerini belirten Ferah, şu anda Türk bankalarla kredi görüşmelerinin olmadığını, özellikle yurt dışından daha uygun faizli kredi desteği bulacaklarını, devlet desteklerinden de yararlanmak istediklerini anlattı.

        

Rüzgar enerjisi için 12 tane başvuruları bulunduğunu, bölge olarak Tekirdağ’dan başlayıp aşağı doğru uzandığını anlatan Ferah, hidro elektrikte Karadeniz Bölgesi, Diyarbakır veya Van’da yatırımları olabileceğini, güneş ve rüzgar potansiyeli güçlü olan Kuzey Kıbrıs’ta da yatırımlara açık olduklarını bildirdi.

        

Ferah, ilk projelerinin rüzgarda İstanbul veya Muğla’da olabileceğini kaydetti.

        

Görüşmelerin hepsinin olumlu sonuçlanması halinde önemli büyüklükte yatırımlarının olacağını belirten Ferah, “Elimizde birkaç tane hidro elektrik lisansı satın alacak opsiyonlarımız var. Hemen yatırıma yönlenmek istediğimiz an onları satın alabilmek için bazı kişilerle anlaşmalarımız var. ABD’li yatırım fonu derse ki ’200 megawatlık lisans istiyorum’ hemen onu oluşturup onlara satıp onların operasyonunu anahtar teslimini yapacak şekilde imkanımız var. 5 yıl içinde en azından 300 megawatın işler vaziyette olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

EKO-EVD İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIĞI...

Anahtar teslim projelerin yanı sıra devletin enerji verimliliği

(ENVER) projesinden hareketle, enerji verimliliği danışmanlığı hizmeti veren bir şirketlerinin de bulunduğunu belirten Ferah, Eko-Evd şirketinin yüzde 80’ini satın aldıklarını, enerji verimliliğinin uzun vadeli ve önü açık bir alan olduğunu anlattı.

        

Ferah, “Türkiye o kadar büyük ki enerji verimliliği şirketlerinin çok işi olacak” dedi.

        

Danışmanlık şirketinin sahip olduğu yetki belgesiyle aynı zamanda danışmanlar yetiştirebileceğini belirten Ferah, şu anda müşterileri arasında büyük otellerin bulunduğunu söyledi.

        

Teklif verdikleri ve görüşmeleri devam eden yaklaşık 100 tane tesis bulunduğunu anlatan Ferah, özellikle alışveriş merkezlerinin, iş merkezlerinin, hastanelerin enerji verimliliği danışmanlık şirketi ile çalışmak zorunda olduğunu hatırlattı.

        

Bu konuda yabancıların tecrübelerinden de yararlanmak istediklerini dile getiren Ferah, uygun zamanda öyle bir yabancı ortağı da Türkiye’ye getirmek arzusunda olduklarını söyledi.

        

Aykut Ferah, uzun vadede hedeflerinin yabancıların gelip hem danışmanlık hem de servis operasyonu konusunda TurkPower’ı seçmeleri olduğunu sözlerine ekledi. www.milliyet.com.tr / 02.05.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: