Avrupanın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir enerjiden ...
 
 

 

Tamamen Yenilenebilir Enerji için tek gereken politik irade …

Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi 2050 yılında Avrupa nın tüm enerji ihtiyacının yenilenebilir enerjiden karşılanabileceğini iddia ediyor.

 

Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi (EREC) isimli bir lobi grubu Avrupa Parlamentosunda dün bir açıklama yaptı. Grup tarafından hazırlanan “2050’yi Yeniden Düşünmek” adlı raporun tanıtımının yapıldığı toplantıda 2050 yılında Avrupa’nın enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerjilerden sağlanmasının mümkün olduğu iddia edildi. Açıklamada hazırlanan çalışmanın bir yol haritası da sunduğu dile getirilirken bu hedefe ulaşabilmek için teknolojik düzeyin yeterli olduğunun fakat güçlü bir politik irade ve kamuoyu desteğine ihtiyaç duyulacağının altı çizildi.

 

Çalışmanın iddiasına göre 2050 yılında kıtanın enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerjilerden kaynaklanabilmesi için 2020 yılına kadar 963 milyar avro, 2030 a kadar 1.62 trilyon avro ve 2050 yılına kadar ise toplamda 2.8 trilyon avro yatırım yapılması gerekmekte.

 

Raporda yatırım tutarının yüksek görünmesine rağmen bu yatırımın kendini uzun vadede fosil yakıt kullanımının düşmesi ve karbon dioksit salınımının azalması sayesinde kendisini finanse edeceği savunuluyor. Avro / Dolar paritesinin 1.35 dolar olarak kabul edildiği takdirde fosil yakıt kullanımından 2050 yılına kadar 1 trilyon avronun üzerinde tasarruf sağlanabilecek. Aynı zamanda azalan fosil yakıt kullanımı nedeni ile enerji tüketimi kaynaklı olarak salınan karbon dioksit gazı 1990 yılı düzeyine göre yüzde 90 oranında düşecek ve bu sayede karbon salınımı vergilerinden dolayı 2020 yılına kadar 492 milyar avro 2050 yılına kadar ise 3.8 trilyon avrodan fazla oluşacak bir maliyetten kaçınılmış olacak.

 

Avrupa nın bu hedefe ulaşmasının doğrudan ekonomik yararı ve iklim değişikliği ile mücadelenin yanında aynı zamanda enerji güvenliğinin sağlanması ve istihdam artışı gibi önemli kazanımları olacak. Araştırmacıların öngörülerine göre kıtanın tüm enerji ihtiyacının yenilenebilir enerjiden kaynaklanması halinde şu an itibari ile 550.000 kişinin istihdam edildiği sektörde 2050 yılında 6.1 milyon kişinin istihdam edilebilmesini mümkün kılacak.  

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına göre ise fotovoltaik güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin ağırlıklı paya sahip olacağı öngörülürken ulaşım sektöründe fosil yakıt kullanımını azaltmanın çok zor olacağı kabul ediliyor. Biyoyakıtlı ve elektrikli araçların pazara girmesi sonucunda pazarın gelişmesi ile beraber 2050 yılında toplam yenilenebilir enerji tüketiminin yüzde 10’u ulaşım sektöründen kaynaklanabilecek.

 

Rüzgar enerjisi ve fotovoltaik güneş enerjisinin payı ise toplam enerji tüketiminde 2020 de yüzde 10, 2030 da yüzde 18, 2050 de ise yüzde 41 e ulaşabilecek. Biyoyakıt, termal güneş enerjisi ve jeotermal enerji ise 2050 de yüzde 45 lik paya sahip olabilecek.

 

Raporda bu hedefe ulaşmak için Avrupa Birliği nin enerji piyasasında tam rekabeti sağlamasının, şimdiden 2020 hedeflerinin aşılarak 2030 için hedefler belirlemesi ve enerji verimliliği hedefinin ortaya konularak enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik bir yol haritasının çıkarmasının gerektiği dile getiriliyor. www.yesilekonomi.com / Nisan 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: