Enerji firmaları, yenilenebilir enerji yasasını bekliyor ...
 
 

Yenilenebilir enerji …

Enerji devleri Türkiye deki araştırmalarını hızlandırdılar.

 

Enerji devleri, yenilenebilir enerji tasarısının yaza girerken yasalaşacağı beklentisiyle Türkiye deki araştırmalarını hız kazandırdırlar.

 

Anel Enerji’nin Başkan Yardımcısı Ender Çolak, “Tasarı yasalaşırsa, 3 MW olan güneş enerjisi kapasitesi 2011’de 1.000 MW’a ulaşacak. Panellerin stadlara konulması ise spor kulüplerine yeni gelir kaynağı yaratacak” dedi.

 

Günlük ortalama 7.2 saat olan güneşlenme süresi, güneş enerjisi sektöründe dünya lideri olan Almanya’nın 2 katı olan Türkiye, hem bu alanda sahip olduğu potansiyeli hem de 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasası taslağının bu yıl yaza girerken yasalaşması beklentisiyle yerli ve yabancı firmaları yatırıma yöneltti. Enerjisa, Doğuş Holding gibi pek çok grubun güneş panelleri üretimi ve kurulumu için araştırdığı sektör, şimdi de Amerika, Almanya ve Uzakdoğu Asya’dan yatırımcıları cezbetti. Ürettiği güneş panellerinin evlere satışı ve kurulumu için Baymak ile işbirliğine giden Anel Enerji’nin Başkan Yardımcısı Ender Çolak, “Amerikalı büyük bir enerji şirketi, yasa çıkarsa Türkiye’yi Ortadoğu ve Kuzey Avrupa’ya da ulaşabilmek için üretim üssü yapmak için araştırıyor. Almanya’dan ve Uzakdoğu Asya’dan büyük gruplar da incelemelerini artırdı” dedi.

 

FAZLASI DEVLETE

Tüketicilerin de evde güneş enerjisinden yararlanarak 500 kilovata kadar izne gerek kalmadan enerji üretmesi ve tüketiminden fazlasını devlete satabilmesine olanak veren 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Tasarısı yasalaştığında, Türkiye’de futbol kulüpleri için de yeni bir gelir kaynağı yaratacak.

 

Tayvan’ın Türkiye’ye bu anlamda güzel bir örnek olduğunu söyleyen Çolak, şöyle konuştu : “Tayvan’da örneğin bir stad toplam kurulu gücü 1.3 megavat olan panellerle kaplandı. Türkiye’de de stadların üzerine döşenecek güneş panelleri, üretilen elektiriğin bir kısmının devlete satılmasıyla spor kulüpleri için yeni bir gelir kapısı olacak. Türkiye’de kurulu kapasite şu anda 3 megawat. Yasa çıkarsa 2011’de bu rakam 1.000 megawata yani 1 gigavata ulaşabilecek . 2020’ye kadar Türkiye, 20 gigavat kurulum kapasitesiyle dünyanın 4. büyük ülkesi olacak. Bunun yüzde 20’sinin evlerdeki panellerden sağlanacağını tahmin ediyoruz.”

 

BAYMAK VE ANEL % 50 PAY HEDEFLİYOR

ANEL Enerji kurduğu AnelEs şirketiyle evlere satılacak güneş enerjisi ürün kitlerini Baymak için Türkiye’de üretecek. Baymak ise bu ürünleri yurtiçinde 1.000’in üzerinde bayi ile tüketicilere sunarak kurulumlarını ve satış sonrası hizmetlerini yapacak. Anel Grup ve Baymak bu iş modeli ile 5 yılda pazarın evsel çatı kurulumları segmentinden yüzde 50 pay almayı hedefliyor. Baymak’ın Başkanı Dr. Murat Akdoğan, bu iş modeliyle güneş kolektörü ve güneş pili uygulamalarında etkin bir dağıtım kanalının kurulacağını söyledi.

 

KONUT PROJELERİNDE DE TREND OLDU

Aydınlı Grubu’nun Haramidere’de yarısını sattığı 866 konutluk Solarkent projesinde otoparkın üstünde 4 bin 200 metrekarelik alan güneş panelleriyle kaplanarak yılda 750 bin kilovatsaatlik bir elektrik elde edilecek. Bunun sağladığı yıllık tasarrufun 190 bin TL olduğunu söyleyen Aydınlı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepli, “Yasa çıkarsa üretilen fazla enerjinin devlete satılarak mahsubu sayesinde sağlanan tasarruf 495 bin TL’ye kadar çıkabilir” dedi. Güneş enerjisinden en geniş alanda elektrik üreten projede ortalama 550 kW kurulu gücü olan bir santral kurulacak. Projede aidatlar da yüzde 25 azalacak.

 

MERİDİAN VE TULİP TURKUAZ’DA TASARRUF GÜNEŞLE SAĞLANACAK

VARYAP Grubu’nun Emlak Konut GYO ile Ataşehir’de inşa ettiği, 1.500 konut, 5 yıldızlı otel, iş merkezi, ticaret ve sosyal alanlardan oluşan “Meridian”, dünyada yeşil bina tasarımı için standart olarak kabul edilen LEED kriterlerine göre, inşa edilen ve yüzde 40 enerji ve su tasarrufu sağlayan Türkiye’deki ilk proje. Projede güneş panelleriyle enerji tasarrufu sağlanıyor. Tulip’in TOKİ ile yaptığı 1.188 konutluk Tulip Turkuaz’da da solar enerji ve jeotermal su ısıtma sistemleri kullanılacak. www.beyazgazete.com / 21.03.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: