Ülke elektriğini üretti gözünü borsaya dikti ...
 
 

Geçen yıl Antalya nın Selimiye köyünde bin 150 megavatlık santral için 1,1 milyar dolar yatırım yapan ve yaptığı santrallerle Türkiye nin elektrik ihtiyicının yaklaşık yüzde 5 ini karşılayan Aksa Enerji Üretim A.Ş., İMKB de işlem görmek üzere başvuruda bulundu.

 

İMKB den yapılan duyuruda, Aksa Enerji Üretim A.Ş. nin sermayesinin 550 milyon lira, halka arz edilecek tutarın ise 200 milyon lira olduğu belirtilerek, halka arzda ek satış hakkının kullanılması durumunda, tutarın 230 milyon lira olacağı kaydedildi. Çeşitli bölgelerde enerji santralleri bulunan ve en büyüklerinden birini de Antalya Selimiye de kuran Aksa Enerji, yurt içi ve yurt dışında 16 dan fazla elektrik santrali işletiyor. Aksa Elektrik, geçtiğimiz ay arka arkaya yapılan Van Gölü Elektrik Dağıtım ve Fırat Elektrik Dağıtım ihalelerinin ikisini de kazandı. Aksa, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan Vangölü Elektrik Dağıtım şirketi için açılan ihaleye 100 milyon 100 bin dolar, ardından Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan Fırat Elektrik Dağıtım şirketi ihalesini de 230 milyon 250 bin dolarlık teklifle aldı. İhalelerin toplam faturası şirkete 330 milyon doları aştı.

 

ANADOLU YA ELEKTRİK ÜRETİYOR

Aksa Enerji, Fırat Elektrik Dağıtım ve Vangölü Elektrik Dağıtım ile Anadolu ya elektrik üretiyor. Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinde faaliyet gösteriyor. Şirket, 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 2 milyon megavat, abone sayısı 650 bin, kayıp kaçak oranı yüzde 10,5 olarak gerçekleşiyordu. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ise Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsıyor. Söz konusu şirketin 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 1 milyon megavat, abone sayısı 402 bin, kayıp kaçak oranı ise yüzde 55,9.

 

60 yıllık serüven

Aksa Enerjiyi bünyesinde bulunduran Kazancı Holding in 50 li yılların sonunda, parafin ve yağ ithalatı ve satışı gerçekleştiren bir şirket olarak piyasaya girmiş, 60 larda ise, yerli üretim yatırımlarına başlamış, tuğla ve saç üretmiştir. Şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı, 1968 yılında, AKSA Grubu şirketlerini meydana getiren girişimlerin temeli olan elektrikli motor fabrikasını kurmuştur. 80 lerin başında ise, AKSA Grubu, jeneratör üretimine başlayan AKSA, bundan sonraki 25 yıl boyunca ilave bir çok üretici ve işletmeci şirketlerin eklenmesiyle, elektrik enerjisi temini için makine ve ekipman üretimi konusunda uzman olan dünyadaki sayılı gruplardan biri haline geldi. 15 yıldan fazla bir süredir Türkiye de pazar lideri olan AKSA, genişleyen faaliyetleri ile toplam yıllık satışının yüzde 50 sini yurtdışına ihraç ederek dünya pazarında da önde gelen jeneratör üreticilerinden biri.

 

Ustalık eseri Selimiye de

Aksa Enerji, Antalya nın Selimiye köyünde bin 150 megavatlık santral için 1,1 milyar dolar yatırım yapmıştı. Geçen yıl yapılan santralin sağlayacağı elektrik, ülke enerji üretiminin yüzde 5 ine denk geliyor. Santral, Aksa Enerji nin, yurtiçi ve yurtdışında yaptığı elektrik santrallerinin 16 ncısı olmuştu. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, santralin açılış konuşmasında, " Aksa olarak rüzgâr santralleri, hidroelektrik santralleri, termik santraller ve doğalgaz çevrim santralleri gibi pek çok önemli yatırıma imza attık. Selimiye köyündeki santral ise bizim ustalık eserimizdir. Tamamlandığında bizim olduğu kadar tüm ülkenin göz bebeği olmaya aday bir tesis olacak " demişti. www.yenisafak.com.tr / 17 Mart 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: