Enerjide Türkiye - Fransa görüşmeleri ...
 
 

Fransa Dış Ticaret Bakanı, Bakan Yıldız ı ziyaret etti …

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Taner Yıldız, Fransız Bakanla birlikte son derece verimli bir toplantı yaptıklarını söyledi.

 

Toplantıda Fransa ile Türkiye arasında geliştirilmeye çalışılan ilişkilere enerji sektörünün nasıl katkı sağlayabileceğinin değerlendirildiğini anlatan Yıldız, AB müzakereleri çerçevesinde enerji başlığının açılmasıyla alakalı, bir kısım siyasi ve idari konuların da gündeme geldiğini de bildirdi.

 

Yıldız, şöyle devam etti : Türkiye de bildiğiniz gibi hem elektrik dağıtımı, hem de gaz dağıtımlarında uluslararası yatırımcılara fırsat oluşturabilecek bir süreç var. 2010 yılında planlanan enerji özelleştirmelerini toplantıda ele aldık. Toplantıda Fransa dan uluslararası arenada yer alan şirketler de vardı. Onlarla da karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Ülkemiz açısından son derece verimli bir toplantı oldu. Önümüzdeki ay da Fransa da yapılacak bir toplantı ile ilgili davet de aldım. Programımıza bakıp bunu da değerlendireceğiz.

 

NABUCCO PROJESİ

Basın mensuplarının Fransız Suez in Nabucco Projesine katılım konusunda bir talebinin söz konusu olup olmadığı yönündeki soruları üzerine Yıldız, Suez in Nabucco ya ortaklık talebini yaklaşık 2 ay önce de gündeme getirdiği hatırlattı ve Nabucco bildiğiniz gibi Botaş ın da ortak olduğu, 6 ülkenin yarı kamu ağırlıklı şirketleriyle biraraya gelen bir konsorsiyum. Suez in talebini de diğer ortaklarımızla değerlendirmeye alacağız ve değerlendirmeden sonra kendilerine bildireceğiz dedi.

 

Geçtiğimiz yıllarda Gaz De France Suez Nabucco ya altıncı ortak olarak katılmak istemişti. Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler, Ermeni soykırım iddialarına ilişkin yasa tasarısı nedeniyle gerilmiş, Botaş bu şirketin projeye katılmasına karşı çıkmıştı. Bu tür kararları ancak oybirliği ile alan Nabucco konsorsiyumu, altıncı ortak olarak Alman RWE yi seçmişti.

 

Basın mensuplarının bu süreci hatırlatmaları üzerine Yıldız, Yeni çıkan fırsatlara, yeni çıkan tekliflere kapalı olmadığını belirtmek istiyoruz. O yüzden bunları uluslararası ilişkileri de içine alacak şekilde tekrar değerlendireceğiz dedi.

 

KONUK BAKAN

Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac da söz konusu görüşme sırasında Bakan Yıldız ile birlikte enerji alanındaki işbirliği konularının değerlendirildiğini söyledi.

 

Bakan Yıldız a Türkiye ile AB nin yakınlaşma sürecinde enerji müzakerelerinin açılması konusunda Fransa nın desteğini teyit etmeye geldiğini de belirten Idrac, Aynı şekilde Nabucco ya olan desteği de teyit etmek istedim. Suez in de konsorsiyum yenilenmesi konusundaki katkılarını sunmaya hazır olduğumuzu belirttim dedi.

 

Yanında Fransa milli takımı diye nitelediği şirketlerin de bulunduğunu belirten Fransız Bakan, bu çerçevede yenilenebilir enerjiden, nükleer santrale ve dağıtım ihalelerine kadar tüm enerji konularının ele alındığını vurguladı.

 

Fransa nın Türkiye ye yaptığı yatırımlardan yaklaşık 300 bin kişinin iş sahibi olduğunu ifade eden Idrac, buna karşılık Türkiye nin Fransa da hemen hemen hiç yatırımı bulunmadığını söyledi. Idrac, Fransa ya Türk şirketlerin yatırımlarını da son derece memnuniyetle karşılayacağımızı bildirmek istiyorum. Önümüzdeki hafta İstanbul da Fransa daki yatırımları teşvik eden ajansımızın bürosunu da açacağız dedi. www.enerji.gov.tr / 25 Şubat 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: