Dalyan için çevre dostu güneş enerjili tekneler ...
 
 

Dalyanlı Teknecilerin Şarjlı Tekne talebi …

Dalyan Kanalı nda tur düzenleyen tekneciler, güneş enerjisi veya şarj edilebilir akülerle çalışan teknelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

 

AK Parti İlçe Başkanı Mesut Yazan ile bir araya gelen Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin; Dalyan Kanalları üzerinde çalışan teknelerin güneş enerjisi veya şarj edilebilen aküler ile çalışan teknelere dönüştürülmesi için başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirtiler.

 

AK Parti İlçe Başkanı Mesut Yazan Dalyan Kanal, yaptığı açıklamada; " Dalyan Kanalı için hem yazılı hem de sözlü olarak girişimlerimiz olmuştur. Teknelerin sintinelerinin bıraktığı balcıklar, yüzeyinde oluşturduğu tabakalar ve aşağıda yaşayan canlıların oksijen alamaması dolayı kanalda inceleme yapan uzman kişilerin bizlere söylemeleri, bizden sonraki nesillere sorun çıkartacağının söylenmesi bizleri tedirgin etti. Bunun üzerine daha önceki Çevre ve Orman Bakını Osman Pepe ye ve şimdiki Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu na ziyaretimiz sırasında yazılı olarak bildirdik. Bakanımızın Dalyan na ziyarete geldiğinde bu konuda ham Vali Bey e hem de ÖÇ Kurum Başkanına açık toplantıda bu konun üzerine gidilmesi ve maliyet konuları ile ön fizibilitesi çalışması yapılacak, bunlar olmazsa olmaz. Yoksa Dalyan ikinci bir Haliçle karşı karşıya kalacağımızı söyledi. Bu çalışmaları uzman kişiler yapacak, sizlerde siyasetçiler olarak takip edeceksiniz diye bizleri sıkıştırıp, dönem dönem sormaktadır. Vali Dr. Ahmet Altıparmak da danışman olarak Prof. Dr. Muhammet Eltez ile danışmanlık sözleşmesi Muğla da imzaladı. Sözleşme iki yıllıktır. İki yıl içinde b kanal üzerinde proje üretilecek, Bu projenin plasmanı konusunda Avrupa birliği ve benzeri tamamı veya bir kısmı hibe olarak nasıl kullanılabilir, bu projenin başarılı olması halinde istediğini alacak. Eğer yapılan bu proje geçmediği takdirde hiçbir hak talep etmeyecektir. İki yıl tekrar uzatılabilecek. Dalyan Kanalı üzerinde çok güzel bir gelişme, ben bunu hem Dalyan olarak, Dalyan nın dışında da Avrupa Birliği hibe programlarının üretilemediği için bölgem adına üzülüyorum. Danışmanlık şirketleri ve devlet kurumları tarafından yeni projeler üretilmelidir. Bölgemiz hem devletin desteklemelerinden hem de Avrupa hibe fonlarından yararlanamıyor. Tarımda hibe fonları var. İlçe Tarım Müdürlüğü defalarca duyuru yapmasına rağmen, hiç kimse ilgi göstermiyor. Soğuk hava deposu yapanlara yüzde 50 hibe ve diğer fonlar var. Bölgede bu tür işlere yapacak insanlarımız olmasına rağmen hiç kimsenin düşünmemesini yadırgıyorum. Bölgemizin bu tür projeler üretilip. Daha çok kalkınmasını istiyorum " dedi.

 

" Dalyan Tekne Kooperatifi çok büyük sektör halini aldı " diyen Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ise; " Benim çocukluk yıllarında bir elin parmakları kadar olan tekne sayısı, bugün Köyceğiz ve Dalyan Kanallarında 500 - 600 adet civarında çok büyük bir sektör halini almıştır. Teknolojinin devamlı gelişmesi ve tekne yakıt maliyetlerinin yıldan yıla artması bizleri ALTERNATİF arayış içine sokmuştur.

 

Dalyan da özel bir şirkete ait olan güneş enerjisi veya şarj edebilen aküyle çalışan tekneyi de görünce, niçin kooperatif tekneleri de böyle olmasın diyerek gerekli girişimlerde bulunduk.

 

Bizler; güneş enerjisi veya şarj edilebilen aköyle çalışan tekneler olarak cezp etmesi sadece yakıt tasarrufu değil aynı zamanda çevreye duyarlı olması, ses ve görüntü kirliliği yaratmaması da çok önemli unsurlardı. Eğer bu gün Dalyan adından söz ettiriyorsa, en önemli özelliği Labiret misali göl ve Akdeniz arasında uzanan kanallardır. Bu kanalları korumak, temiz tutmak en önemlisi gelecek adına çocuklarımıza en iyi şekilde miras bırakmak olmalıdır. Geçen yıl Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Dalyan ı ziyaret ettiğinde bölgedeki teknelerin güneş enerjisi veya şarj edilebilen akü ile çalışan teknelere dönüşüm konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla bu konuyu çözmesini istedikten sonra ivme kzanmış, çeşitli şirketlerden ve devlet kurumlarından bizlerle temasa geçip, geçen yaz içinde bu konu ile ilgili ODTÜ den bir heyet yaklaşık bir hafta Dalyan da tekneler üzerinde çalışma yaparak hazırladıkları raporu Ankara ya iletmişlerdi. Tekne kooperatifi olarak Kaymakamlık ve Valilik nezninde girişimlerde bulunarak, hazırladığımız dosyalarımızı kendilerini sunduk. Güneş enerjisi ve şarj edilebilen aküyle çalışacak teknelerin dönüşümü konusunda pilot teknelerin kooperatif teknelerinden başlanması konusunda Kaymakam Mustafa Gürdal ile Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak olumlu görüş beyan etmişlerdir. Yarı resmi kuruluş olan Dalyan tekne kooperatifi bölgenin en büyük, en güçlü kooperatifi olarak 1983 yılında İlk olarak kurulan Deniz Motorları Taşıyıcılar Kooperatifi özelli yanında A sınıfı Gül Turizm Seyahat Acentesi sahibi olma özelliği taşımaktadır " diye konuştu. www.beyazgazete.com / 23.02.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: