Yenilenebilir Enerji Kanunu için onay bekleniyor
 
 

Siemens yeşil yatırım için düzenleme bekliyor …

2009 da gerçekleştirdiği 77 milyar euroluk cironun 23 milyarlık bölümünü çevreci ürünlerden sağlayan Siemens, Türkiye de yeşil yatırım yapmak için Yenilenebilir Enerji Kanunu nun Meclis ten onay almasını bekliyor.

 

Kendisini küresel ölçekte " green Company " (yeşil şirket) ilan eden Siemens, Türkiye de yeşil yatırım yapmak için Yenilenebilir Enerji Kanunu ndaki değişiklikleri bekliyor. Siemens in 2009 da gerçekleştirdiği 77 milyar euroluk cironun 23 milyarlık bölümünü çevreci ürünlerden sağladığını kaydeden Siemens Enerji Direktörü Oğuz Tezel, " Rüzgâr türbinleri üretme konusunda fizibilite çalışmalarımızı tamamladık. Ancak yatırımın önünde engeller var " dedi.

 

Türkiye nin de yeşil enerji için uygun coğrafi yapısı olduğunu, mükemmel rüzgâr ve güneş altyapısı bulunduğunu dile getiren Tezel, " Türkiye de 40 bin MW rüzgâr hacmi var. Güneş potansiyeli ise neredeyse Avrupa nın toplam potansiyeline eşit " diye konuştu. Bu özelliklerinden dolayı Türkiye de de rüzgâr türbini fabrikası kurmak için fizibilite çalışması yürüttüklerini anlatan Tezel, şöyle konuştu :  " Gelinen noktada Yenilenebilir Enerji Kanunu, TBMM den onay almış değil. Kanun içeriğinin ve yenilenebilir enerji için verilecek alım garantisinin bilinmiyor olmasından dolayı yatırımcılar nezdinde ciddi soru işaretleri var. Bugünkü tarife koşullarıyla Türkiye de bu yatırımı yapmanın ticari bir cazibesi yok. Türkiye de üretmekle yurtdışından getirmenin bize sağladığı bir avantaj yok. Bu çalışmalar şu anda dosyalarımızda bekliyor. "

 

Alım garantisi verilmeli

Tezel e göre Türkiye de rüzgâr türbini üretmek için öncelikle üç handikabın aşılması gerekli. Birinci handikap devletin fiyat alım garantisi. " Öncelikle devletin rüzgârdan elektrik üretimine en az 7-7.5 euro/cent civarında alım garantisi vermesi gerek " diyen Tezel, tek başına tarife yükseltilmesinin yeterli olmayacağını öne sürdü. Lisansların da 2007 den bu yana çözüme kavuşmadığını dile getiren Tezel, bugünkü garantili alım fiyatı olan 5.5 euro-cent i bile göze alıp elektrik satmak isteyen firmaların lisans yüzünden elleri bağlı biçimde beklediğini belirtti.

 

Mevcut iletim ve dağıtım sistemindeki kapasite sıkıntısına da dikkat çeken Tezel, " Mevcut şebekenin kısa devre dayanım gücü ve taşıma kapasitesi kısıtlı sayıda bağlantıya izin veriyor " dedi.

 

Siemens in rüzgâr türbini fabrikası kurmasının bu üç şarttaki gelişmelere bağlı olduğunu belirten Tezel, devletin bu amaçla 3-3.5 milyar dolarlık bir yatırım yapmasının yeterli olacağını kaydetti. Tezel, şöyle konuştu : " Mevcut 44 bin MW gücün 2020 de 90 bin MW ye çıkması planlanıyor. Bu, 50 bin MW daha kurulu güç anlamına geliyor. Bunun için gereken yatırım miktarı 90-120 milyar dolar civarında. Bu yüzden devletin şimdiden yapacağı 3-3.5 milyar dolarlık bir yatırım ile önemli bir hamle gerçekleştireceğini düşünüyorum. "

 

1500 kişiye iş imkânı

Rüzgâr türbini fabrikası için gerekli yatırım miktarını şu an için " afaki " olacağı gerekçesiyle açıklamayan Tezel, söz konusu yatırımın 400 - 500 civarında direkt, 1500 civarında da dolaylı istihdam yaratacak büyüklükte olduğunu belirtti. Türkiye nin asıl kazancının istihdam değil " teknoloji " olacağını vurgulayan Tezel, " Türkiye böyle bir teknolojiye sahip olarak en büyük kazancı elde edecek. Yatırım Türkiye de ihracat potansiyeli de doğuracak. Burada üretim olması ile pek çok komponentin tedariki yurtiçinden olacak ve yan sanayiini de beraberinde yaratacak " dedi.

 

Yeşillenen Siemens üç İstanbul u kurtardı

Kendini " green company " ilan eden Siemens in 2009 daki 23 milyar euroluk yeşil cirosu aynı zamanda 148 milyon ton CO2 un atmosfere salınmasını engelledi. İstanbul da kişi başına 3.25 tonluk emisyonu ve 12 milyon dolayındaki nüfusuyla yıllık CO2 salımı 40 milyon ton civarında. Yani Siemens in 2009 daki yeşil cirosu üç İstanbul un CO2 salımını karşıladı. Firma 2011 hedefini ise 300 milyon ton olarak belirledi. Bu da dünyadaki yedi mega kentin (New York, Tokyo, Londra, Hong Kong, Singapur, Roma ve Berlin) toplam CO2 salımına eşit bir rakam. www.referansgazetesi.com / 15 Şubat 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: