Alternatif, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız ...
 
 

Güneş Enerjisi, Üniversiteler ve Yerel Yönetimler …

Türkiye nin enerji sorunu, teknolojisi ve yakıtı tamamen dışa bağımlı, atık sorunu çözülmemiş, çalıştırılması bir dizi teknolojik riskler içeren nükleer santraller ile değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren, ulusal ve kamusal çıkarları gözeten enerji politikalarıyla çözülebilecektir.

 

Ülkemiz, ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır.

 

Güneş enerjisi, Türkiye’de yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları içinde en yüksek potansiyele sahip enerji kaynağıdır.

 

Türkiye güneş enerjisi üretimi açısından Çin, ABD ve Japonya’dan sonra dünya dördüncüsü durumunda, Avrupa’nın da ilk sırasında yer almaktadır.

 

Ancak ülkemiz, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olmasına karşın bu kaynaklar ya hiç kullanılmamakta ya da potansiyelin çok altında değerlendirilmektedir. Sınırsız enerji kaynağı olan GÜNEŞ enerjisi ise çok az kullanılmaktadır.

 

Güneş enerjisi yaygın olarak evlerin sıcak su gereksiniminin karşılanmasında kullanılmaktadır. Özellikle Güney ve Ege kıyıları başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi hariç bütün bölgelerde güneş enerjisi kolektörleri halen yoğun olarak sıcak su amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, Trafik İşaret Lambalarında, Evlerin Elektrik İhtiyacının Karşılamasında, Bahçe Aydınlatmasında da kullanılmaktadır.

 

Enerji ihtiyaçlarımız gelecek nesilleri de dikkate alarak temiz ve kendi öz enerji kaynaklardan karşılanması gerekmektedir. Türkiye öncelikli olarak güneş enerjisi yatırımlarını artırmalıdır. Bu konuda, üniversiteler, odalar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine başvurulması gerekmektedir.

 

Yerel yönetimlerin, kendi olanakları çerçevesinde, yenilenebilir kentsel enerji politikaları üretmeleri, üniversitelerle işbirlikleri yaparak, halkın yararlanacağı, güneş gibi yenilenebilir enerji projeleri başlatmaları gerekmektedir. Üniversitelerde güneş enerjisi dönüşüm sistemleri gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapılacak olan çalışmalarda, proje ve teknik destek konusunda yardımcı olmalıdır.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, “Güneşkent Projesi” için ilk adımı atmıştır. 9 dönümlük bir arazide güneş parkı ve güneş evi kuracaklardır. Proje ve danışmanlık hizmeti sağlamayı hedeflemektedirler. Büyükşehir Belediyesi olarak güneş enerjisini imar yönetmenliğine yerleştirmeye çalışmaktadırlar.

 

Muğla Belediyesi tarafından sokak aydınlatma sisteminin güneş enerjisinden yararlanılarak yapılmasını gösterebiliriz.

 

Ege Üniversitesi’nin, Muğla Üniversitesinin, Akdeniz Üniversitesi’nin üniversite bünyesinde güneş enerjisinden faydalanmak için kurduğu tesisler ve yaptığı çalışmalar yerel yönetimleri de aktive etmiştir.

 

Türkiye Belediyeler Birliği ve İsveç Yerel Yönetimler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen Belediye Ortaklık Ağı Projesinin kısa adı “TUSENET” tir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Belediyesi aktif çalışmalar yürüttüğü bu projelere Tarsus Belediyesi de katılmıştır.

 

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü proje yürütücülüğünde çeşitli kamu kuruluşlarının, üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının katılımı ile TÜBİTAK-Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Ağları ve Platformları (İŞBAP) desteği çerçevesinde “Ulusal PV Teknoloji Platformu” oluşturulmuştur. PV Teknolojisi ile ilgili kuruluşları bir araya getirmek, teknolojilerin gelişimi, plan ve programların belirlenmesi amaçlanmıştır.

 

Bu konuda, Çukurova Üniversitesi’nin, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerin değerlendirmeler yapmasını beklemekteyim. Ben, gönüllü olarak mesleki destek vermeye hazırım. Adana’mızın yarınları için benzer projelere ihtiyacı vardır.

www.adanahaber.com / 14 Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: