Yenilenebilir enerjide hedefler ...
 
 

Yenilenebilir enerjide hedefler büyük …

Taner Yıldız, yenilenebilir kaynakların elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 düzeyinde olmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir kaynakların elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 düzeyinde olmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Kanunu’nun uygulamaya geçtiği tarihten bugüne kadar geçen süreçte, işletmeye geçen yenilenebilir enerjiye dayalı üretim tesisleri içinde, rüzgardaki kurulu gücün 18,9 megavattan 645 megavat’a, jeotermalde kurulu gücün 15 megavat’tan 77 megavata ve hidrolikte 12 bin 645 megavattan 14 bin 278 megavata yükseldiğini belirtti. Yıldız, Türkiye’nin yenilenebilir kaynak potansiyelinin azami ölçüde değerlendirilerek, elektrik üretimine kazandırılması çalışmalarının, enerji politikaları hedefleri doğrultusunda devam ettiğine dikkati çekti.

 

Yüksek Planlama Kurulunca, 18 Mayıs 2009 tarihinde kabul edilen "Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi"nde, yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik enerjisi üretimindeki payına ilişkin hedeflerin yer aldığına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti.

 

"Temel hedef, yenilenebilir kaynakların elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 düzeyinde olmasının sağlanmasıdır. Buna göre; 2023 yılına kadar teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek hidroelektrik potansiyelinin tamamının elektrik enerjisi üretiminde kullanılması, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavata çıkarılması, elektrik enerjisi üretimi için uygun olduğu öncelikli olarak belirlenen 600 megavatlık jeotermal potansiyelin tümünün, 2023 yılına kadar işletmeye girmesi, güneş enerjisinin elektrik üretiminde kullanılmasını yaygınlaştırmak, bu konudaki teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi ve uygulanması ve ülke potansiyelinin azami ölçüde değerlendirilmesinin sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca, üretim planlamalarının; teknolojik gelişmelere, mevzuat düzenlemelerine bağlı olarak diğer yenilenebilir enerji kullanım potansiyelindeki gelişmeler dikkate alarak hazırlanacak, bu kaynakların kullanımının artması halinde, başta ithal kaynaklar olmak üzere fosil yakıtların payının azaltılması da hedefler arasındadır."

 

Türkiye’de elektrik üretim tesisi kurulması maksadıyla girişimde bulunmak isteyen girişimcilerin, enerjide serbest piyasa koşullarına imkan veren yasa kapsamında EPDK’ya başvuruda bulunduğu ve bu kapsamda lisans aldığını hatırlatan Yıldız, "2007 yılı için toplam birincil enerji arzımız 107,6 milyon ton eşdeğer petrol olup, yüzde 25,5’i olan 27,5 milyon ton eşdeğer petrolü yerli kaynaklarımızdan karşılanmıştır. Toplam yerli enerji üretimimizin yüzde 35’i olan 9,6 milyon ton eşdeğer petrolü yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan karşılanmıştır" dedi.

AA / 13 Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: