Köprü, metro, enerji projeleri ve Çin Bankası
 
 

Bank of China Türkiye ye geliyor …

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Chen Deming başkanlığında üç gündür Türkiye de bulunan Çin heyetiyle toplam 1.5 milyar doları bulan ticaret anlaşmaları imzalandı. Üçüncü köprü, metro ve enerji projeleriyle ilgilenen Çin, Bank of China nın bir şubesinin açılması konusunda da hazırlıklara başladı.

 

Ankara da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildikten sonra dün de İstanbul da  " Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Ticari, Ekonomik ve Yatırım İşbirliği Forumu " düzenlendi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi nin katıldığı katıldığı forumda iki ülke arasındaki ekonomik potansiyel konuşuldu. Özellikle müteahhitlerden oluşan 70 kişilik Çinli işadamı ile 300 ün üzerinde Türk işadamının katıldığı forumda Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin firmalarının Türkiye de yatırım yapacağı bir Çin yatırım, ticaret veya sanayi bölgesi oluşturulması konusunda Çinli Ticaret Bakanı Chem Deming ile mutabakat sağladıklarını bildirdi. Çağlayan, 1.4 trilyon dolarla dünyanın ikinci büyük ihracatçısı olan ve 1.2 trilyon dolar ithalat yapan Çin in Türkiye den yaptığı ithalatın sadece 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi. Binde biri bile bulmayan bu rakamın değişmesi gerektiğiğini söyleyen Çağlayan, bunun için yatırım analiz heyetleri oluşturduklarını dile getirdi.

 

Biri sizi gözetliyor

Türkiye nin ise toplam 17 milyar dolar olan dış ticarette 15 milyar dolarlık dış açık verdiğini dile getiren Çağlayan, " Çin firmalarının Türkiye de yatırım yapacağı, Türkiye de bir Çin yatırım bölgesi, bir ticaret bölgesi veya sanayi bölgesi yapma konusunda sayın Bakanla mutabakat sağladık. Bu çerçevede Çinli firmalar hangi alanlarda yatırım yapabileceklerini, Türkiye nin neresine yatırım yapmalarının fizıbl olacağını değerlendirecekler. Biz de Türkiye deki yatırım fırsatları konusunda gereken bilgileri vereceğiz " diye konuştu.

 

" İddia ediyorum Türkiye de yatırım teşvikleri Çin den fazla. Çinli firmalar Türkiye yi AB, Afrika ya bir sıçrama tahtası olarak görmeli " diyen Çağlayan, bu dengesizliğin giderilmesi için, Çinli firmaları yatırıma, Çinli sermaye sahiplerini de Türkiye nin Hazine bonolarına yatırıma çağırdı. İhracatı arttırmak için 34 ülke masası kurduklarını dile getiren Çağlayan, " Bu masalardan biri de Çin. Tek tek ne ithal ettiğinizi, hangi ülkeden ithal ettiğinizi inceliyoruz. Yani biri sizi gözetliyor. Çinli kardeşlerim otomotivden, telekomünikasyona, enerjiye birçok alanda fırsatlar var " dedi. Çağlayan, Türkiye nin Çin e ihracat hedefini ise 100 milyar dolar olarak açıkladı.

 

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Chen Deming, ise İstanbul a ilk kez geldiğini belirterek Türkiye de özellikle enerji alanında eksiklik bulunduğunu, firmaların Türkiye yi yakından takip ettiğini söyledi. Deming, yerli para ile ticaret konusunda, " Çin, bu konuda birkaç aydır bazı ülkelerle deneme sürecinde bulunuyor. En az 1 yıllık zamana ihtiyaç var. Türk hükümeti bize teklif sundu. Bizim deneme sürecimiz bittikten sonra, bunu düşüneceğiz " karşılığını verdi.

 

Ticaret daha da gelişecek

Deming, ortak çabalar sayesinde iki ülke arasında daha dengeli ticaret sağlanabileceğini ifade ederek, yenilenebilir enerji konusunda yatırım yapılabileceğine işaret etti. Şangay dan bir işadamının kendisine " Türkiye de rüzgar enerjisi santralı kurmaya çalışabiliriz " dediğini aktardı.

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasında önemli oranda ticaret bulunduğunu dile getiren Büyükekşi, 20 yıl önce 1990 yılında, Çin ve Türkiye arasında 283 milyon dolarlık ticaretin, 2008 yılı sonunda yaklaşık 17 milyar doları geçtiğini kaydetti. Büyükekşi, iki ülke arasındaki ticaretin büyüyerek geliştiğini, ancak dış ticaretin dengeli ve sürdürülebilir olmadığını belirterek, yılın ilk 11 ayında Çin in ihracatı 11,2 milyar dolar iken, Türkiye nin bu ülkeye ihracatının 1,3 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu anlattı. Büyükekşi, turizmde de potansiyel bulunduğuna değinerek, THY nin Pekin ve Şangay a yaptığı seferlerin günlük olarak haftada 7 sefer olarak düzenlenmesi ve haftada 7 sefer Guangzhou izninin verilmesini istedi.

www.referansgazetesi.com / 09 Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: