Ekolojik elektrik şebekesi projesi ...
 
 

Avrupa’dan enerjide tarihi proje …

Dokuz Avrupa ülkesi ekolojik elektrik şebekesi projesi başlattı. Proje kapsamında Kuzey Denizi açıklarında dev rüzgâr türbinlerinden elde edilecek elektrik binlerce kilometrelik kablolarla kıta genelinde dağıtılacak.

 

Avrupa yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılmasına milyarlık bir projeyle hız vermeye hazırlanıyor. Aralarında Almanya’nın da bulunduğu dokuz Avrupa ülkesinin Kuzey Denizi’nin dibinde, rüzgâr ve su gibi enerji kaynaklarından enterkonekte elektrik şebekesi kurmak için harekete geçtiklerini yazan Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’un haberine göre, henüz taslak aşamasında olan proje on yılda tamamlanabilecek ve en az 30 milyar Euro’ya mal olacak.

 

Avrupa ekolojik elektrik şebekesi projesine Almanya’nın dışında, İngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda, İrlanda, Lüksemburg ve Norveç de ortak olacak. Söz konusu ülkelerin Aralık ayında İrlanda’da yapılan toplantıda işbirliğinin temelini attıkları, ilk milli koordinatörler toplantısının da 9 Şubat’ta yapılmasının öngörüldüğü bildiriliyor.

 

Dağıtım problemi

Kuzey Denizi’nin açıklarında inşa edilmesi planlanan ve kısmen de inşası devam eden dev rüzgâr türbinlerinden kazanılan elektriğin nakil ve dağıtımında büyük problemler çıkıyor. Almanya bu nedenle rüzgâr parklarından elde edilen elektriği nakledecek yüksek gerilim hatlarının döşenmesini ertelemek zorunda kalmıştı.

 

Kararlaştırılan proje sayesinde bu çıkmazın aşılacağı ve Kuzey Denizi’ndeki türbinlerden kazanılacak elektriğin bütün kıtaya dağıtılması için binlerce kilometre uzunluğunda kablo döşeneceği açıklandı. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülen proje hazırlıklarının somutlaştırmak amacıyla Ocak ayında bir çalışma toplantısı yapılacak. En geç mart ayında düzenlenmesi planlanan yüksek düzeyli buluşmanın ardından sonbaharda da projeye katılan hükümetlerin niyet açıklaması imzalamaları bekleniyor.

 

Avrupa çevre dostu enerji ikmalinde, kıyının kilometrelerce açığındaki rüzgâr parklarına büyük umut bağlıyor. Bu alandaki planlama çalışmaları on yıl önce başlamış ancak teknik problemler ve uluslararası nakil hatlarının yeterli kapasitede olmaması nedeniyle ilerleme kaydedilememişti. Almanya’nın açık denizlerdeki ilk rüzgar enerjisi parkı bundan kısa süre önce tamamlanmıştı.

 

Gazete haberlerine göre dokuz Avrupa ülkesi arasındaki enerji işbirliğinde sadece rüzgâr parklarının birbirine bağlanması düşünülmüyor. Rüzgâr enerjisinden elde edilen elektrik aynı zamanda Norveç’in hidroelektrik ve Kuzey Denizi nin dibindeki gelgit santrallarına da bağlanacak. Bu dev ekolojik enerji projesinin kaynakları arasında karadaki rüzgar türbinleriyle güneş kolektörleri de olacak. Enerji kaynaklarının çeşitliliği ve bu kaynakların çok geniş bir alana yayılması, rüzgâra bağımlılığın yol açtığı dalgalanmaların önlenmesi bakımından da önem taşıyor.

 

AB’nin enerjide 2020 hedefi

Avrupa Birliği 2020 yılına kadar elektrik enerjisinin yüzde yirmisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya kararlaştırmıştı. Kuzey Denizi’ndeki şimdiye kadar tamamlanan rüzgâr türbinlerinin ürettiği elektrik 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karışlamaya yetiyor. Büyük enerji şirketlerinin açık denizlerde kurmakta olduğu toplam 100 gigavat gücündeki dev rüzgâr türbinleriyle Avrupa’nın elektrik ihtiyacının %10’unu karşılamak mümkün olacak. Kuzey Denizi’ndeki rüzgâr parklarının gücü 100 termik santralın elektrik üretme kapasitesine eş düşüyor.

 

Almanya rüzgâr enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payını 2030 yılına kadar %25’e çıkaracak iddialı bir enerji politikası izliyor. 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunun %40 oranında azaltılabilmesi için çevre dostu enerji kaynaklarının bir an önce devreye sokulması gerekiyor. Ancak yenilenebilir enerji potansiyelinin yaygın bir şekilde kullanılması gerekiyor. Uzmanlara göre yeryüzündeki güneş, rüzgâr, jeotermi ve su gücü tam kapasiteyle kullanıldığı takdirde, küresel elektrik tüketiminin 200 katı kadar enerji elde edilebileceğini hesaplamış. Günümüzde bu potansiyelin sadece binde birinden yararlanılabiliyor.

Deutsche Welle Türkçe / www.dw-world.de/dw / 05 Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: