Enerji verimliliği için kredi ...
 
 

Enerji verimliliğine yönelik kredi anlaşması …

Türkiye Kalkınma Bankası ile Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında, 41 milyon dolar tutarında Enerji Verimliliğine Yönelik Kredi Anlaşması, imzalandı.

 

Rixos Otel de düzenlenen imza töreni öncesinde konuşan Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, bankalarının tarihin en ciddi küresel krizlerinden birisinin yaşandığı 2008 ve 2009 yıllarını yaklaşık yüzde 50 kredi büyümesi ile tamamladığını ve kötü günlerde yatırımcıların yanında olduğunu söyledi. Bankalarının özellikle küçük KOBİ lere yatırım ve işletme kredisi desteği sağladığını belirten Çelik, bu firmalara toplam 20 milyon lira ve 20 milyon avro tutarında kredi kullandırılarak, yaklaşık 2000 ek istihdam sağlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

 

Kalkınma Bankası nın toptan bankacılık faaliyetlerini 2010 yılında daha da artırarak, 300 milyon lira yeni kredi kullandırmayı planladığını ifade eden Çelik, firmaların direkt olarak Kalkınma Bankası tarafından kredilendirilmesi olarak tanımlanan perakende tarafında ise başı hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, çöp gazı gibi alanlardan elektrik elde edilmesinin finansmanını içeren yenilenebilir enerji sektörünün çektiğini belirtti. Bu yılın başından bugüne kadar 1,877 milyar lira kredi talebi alındığını, bu tutarın 1, 156 milyar liralık kısmının enerji yatırımlarını kapsadığını ifade eden Çelik, taleplerin enerji konusunda uzman proje ekipleri tarafından değerlendirilerek, uluslararası kuruluşlardan sağlanan 770 milyon lira kredinin böylece yatırımlara tahsis edildiğini bildirdi.

 

Bankaları tarafından bugüne kadar enerji yatırımlarına 810 milyon lira kredi tahsis edildiğini, bunun 470 milyon lirasının sözleşmeye bağlandığını anlatan Çelik, 217 milyon liralık kısmı 2009 yılı içinde olmak üzere, toplam 277 milyon lira firmalara ödenmiştir. Bu alanda 60 tan fazla yenilenebilir enerji projesi değerlendirilmiş olup, toplam 535 mw gücünde 36 adet proje kredilendirilmiştir. 200 mw gücünde tesis üretime geçmiştir. 2010 yılı sonuna kadar 335 mw gücünde 26 adet tesisin üretime geçmesi planlanmaktadır. Toplam 170 mw gücünde 11 adet proje ise değerlendirilme aşamasındadır diye konuştu.

 

Çelik, bugün imzalanan krediyle yapılacak yatırımla Kardemir Karabük Demir Çelik A.Ş. nin üretim sırasında açığa çıkan ve yakılması suretiyle bertaraf edip atmosfere bıraktığı baca gazlarının enerjisinden faydalanarak, 50 mw kurulu güce sahip bir santral kurulacağını ve tesiste kullanılan elektriğin şirket bünyesinde üretilmesinin planlandığını söyledi. Çevre dostu bir yatırım olan bu projeyle 4173 kişinin istihdam edildiği Kardemir de maliyetlerin düşeceğini kaydeden Çelik, enerji yatırımlarına desteklerinin artarak süreceğini de ifade etti.

 

Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Demirel

Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Fazıl Demirel de bu yatırımla elektriklerinin yüzde 100 ünü kendilerinin üretir hale geleceklerini, hatta bir miktarda dışarıya elektrik verebileceklerini söyledi. Yatırım tamamlandığında fabrikadan çıkan gazların miks edilerek bunlardan elektrik üretileceğini ve bu şekilde gazların atmosfere bırakılmayacağını anlatan Demirel, yatırımın bu noktada çevresel bir yatırım olacağını kaydetti. Demirel, yatırımın 2 yıl içinde gerçekleştirileceğini ifade ederek, Devreye girdiği zaman kalite ve verimlik açısından ciddi yol katedeceğiz dedi.

 

Konuşmaların ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, imzalanan kredinin faizine ilişkin soru üzerine, faizin ayrıntısıyla ilgili açıklamanın uygun olmayacağını, ancak uygun maliyetli bir kredi sözleşmesi olduğunu söyledi. Vadenin ne olacağına ilişkin soru üzerine de Çelik, kredinin 3 yıl ödemesiz, 12 yıl vadeli olduğunu belirtti.

 

Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Demirel ise bir başka soruyu yanıtlarken, bu yatırımın rekabet güçlerini artıracağını, projenin kendini 2,5 yılda geri döndüreceğini söyledi. Demirel, enerji yatırımına yıllık 60 milyon dolar civarında bütçe ayırdıklarını, bu yatırımla birlikte bu paranın yarısını geri döndüreceklerini kaydetti. Öte yandan, soruların ardından kredi anlaşması imzalandı.

AA / Ankara / 28.12.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: