Yenilenebilir Enerji için kredi ...
 
 

Avrupa Yatırım Bankasından kredi …

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye ye, demiryolu ulaşımı, elektrik dağıtımı, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji alanlarında kullanılmak üzere 718 milyon avro luk kredi sağladı.

 

Banka dan yapılan açıklamaya göre söz konusu destek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları adına Hazine Müsteşarlığı ile birlikte Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) ve kalkınma bankaları Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankasının (TKB) işbirliğiyle oluşturulan farklı borç verme programlarıyla sağlanacak.

 

Sözleşmeler, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, TSKB Yönetim Kurulu üyesi ve üst yöneticisi (CEO) Halil Eroğlu ile TKB üst yöneticisi Abdullah Çelik tarafından imzalandı.

 

KREDİNİN DAĞILIMI

Açıklamaya göre, TCDD ye tahsis edilen 293 milyon Avro luk destekle Türkiye nin Ankara ve İstanbul arasındaki ana ulaşım koridoru için güçlü bir destek sağlandı. Ek fonlarla birlikte projelere sağlanan toplam AYB desteği 850 milyon Avro ya ulaştı.

 

Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketine (TEDAŞ) sağlanan 125 milyon Avro luk destek, elektrik dağıtımının etkinliğini ve güvenilirliğini geliştirmek amacıyla mevcut elektrik şebekelerinin genişletilmesi ve yükseltilmesi için kullanılacak.

 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankası na (TKB) verilen 300 milyon Avro luk çerçeve kredisi formundaki destek, yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu ve endüstriyel kirliliği önleme alanlarındaki küçük ve orta ölçekli yatırımlar için kullanılacak.

 

Yatırım planları, sera gazı salınımının azaltılması ve yerine karbon yoğunluğu olan enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak. Diğer planlar, endüstriyel kirliliği önleme ile iyileştirilmiş hava, su ve kara kaynakları yoluyla çevresel faydalar elde etme konularına odaklanacak.

 

AB DIŞINDA EN BÜYÜK FİNANSMANI TÜRKİYE ALIYOR

AYB nin açıklamasına göre, Banka Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, konuyu değerlendirirken, ulaşım, enerji ve çevre alanlarında altyapı tasarrufunun, Türkiye nin gelişimi ve AB ye katılım süreci açısından anahtar rolde olduğunu belirtti.

 

Kollatz-Ahnen özetle şunları söyledi :

AB nin bankası olarak, AB dışında en büyük AYB finansmanını alan Türkiye ye, büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha gösterme fırsatı bulduğumuz için memnunuz. Küresel ekonomik kriz yaşadığımız bu yılda, Türkiye deki KOBİ lerin desteklenmesine öncelik verildi. Bugün, ülkenin önemli altyapı önceliklerine ve Türklerin, sahip oldukları yenilenebilir enerji potansiyelini geliştirme konusunda gösterdikleri çabanın yanı sıra devletin enerji tasarrufu konusunda yapılan yatırımlara destek olmak amacıyla gerçekleştirdiği girişimlere destek niteliğinde yaklaşık 720 milyon Avro luk finansman sağlayarak, Türkiye ile ilişkimizin boyutlarını bir kez daha genişletme ve derinleştirme fırsatı buluyoruz.

 

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da, Türkiye ile Avrupa Yatırım Bankası nın ilişkilerinin 1960 ların ortalarına dayandığını belirterek, Bankanın, ülkenin toplumsal ve ekonomik gelişimini her anlamda desteklediğini kaydetti.

 

Çanakcı, AYB nin sağladığı finansmanın yalnızca altyapı, ulaşım, enerji ve eğitim projeleri ile sınırlı kalmadığını, Türkiye deki inovasyon çalışmalarına ve bilimsel etkinliklere de Lizbon stratejisi doğrultusunda finansman sağlandığını anlattı. Çanakcı, işbirliğinin aşama kaydetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve yeni projelerle daha da ilerlemesini diledi.

www.stargazete.com / 10.12.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: