Enerji sektörünün kredilendirilmesi
 
 

Kalkınma Bankası ndan 20,6 milyon lira kar … Bankanın aktifleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 artış gösterdi.

 

ANKARA - Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, 2009 yılının ilk 9 ayının 20,6 milyon lira net dönem karı ile kapatıldığını bildirdi.

 

Çelik, TBMM KİT Komisyonunda Banka nın 2007 Yılı Hesapları görüşülürken yaptığı konuşmada, Kalkınma Bankası tarafından 2007 yılında kullandırılan kredinin 188 milyon lira ve kredilerin aktif içindeki payının yüzde 48 iken, 2008 yılında 240 milyon lira tutarında kredi kullandırıldığını ve kredilerin aktif içindeki payının da yüzde 58 e çıktığını kaydetti. 2009 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 259 milyon lira yeni kredi kullandırıldığını ifade eden Çelik, kredilerin aktif toplamı içindeki payının yüzde 63 olarak gerçekleştiğini söyledi. Çelik, kullandırılan kredi tutarının yıl sonunda 389 milyon liraya ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

 

2008 yılında 983 milyon lira, 2009 yılından bugüne kadar da 1 milyar 383 milyon lira kredi başvurusu alındığını belirten Çelik, bankalar vasıtasıyla kredilendirme faaliyeti olarak tanımlanan toptan bankacılık uygulaması kapsamında, 2009 yılında İstanbul tarihi yarımada ve Beyoğlu bölgesindeki otellerin yenileme yatırımlarını finanse etmeyi amaçlayan bir toptan bankacılık paketinin hazırlandığını ve banka kaynaklarından 40 milyon liranın kullandırılabilmesini teminen aracı bankalarca müzakerelerin sürdürüldüğünü söyledi.

 

Çelik, bankanın büyümesine yönelik çalışmalar arasında enerji kredilerinin özel bir yer tuttuğunu ifade ederek, yenilenebilir enerji üreten yatırımların finansmanına özel önem verildiğini anlattı.

 

Ülke kalkınmasında özel öneme sahip olan enerji sektörünün kredilendirilmesi yönünde alınan tedbirlerin sonucu olarak, enerji yatırımı yapan firmalara kredi pazarlanmasına ağırlık verildiğini kaydeden Çelik, bu çerçevede 2009 yılında 1 milyar 58 milyon lira tutarında yenilenebilir enerji kredisi başvurusunun alındığını bildirdi.

 

Çelik, banka tarafından bugüne kadar değerlendirilen toplam proje sayısının 55 e ulaştığını, bu projelerin rakamsal boyutunun ise 715 milyon lira olduğunu belirterek, bu tutarlardan 435 milyon liralık kısmının sözleşmeye bağlandığını söyledi.

 

2009 yılının ilk 9 ayında 20,6 milyon lira net dönem karı

Avrupa Yatırım Bankası ile yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre yatırımları alanlarında kullanılmak üzere 150 milyon euro tutarında yeni bir kredi anlaşması için görüşmelerin devam ettiğini ve yıl sonuna kadar olumlu sonuçlanmasının beklendiğini kaydeden Çelik, çevre ve enerjinin yanında ayrıca, KOBİ lere, gıda güvenliğine ilişkin yatırımlara ve diğer sektörlere de kullandırılmak üzere, fon sağlayan değişik ülkelerin kuruluşları ile temaslara devam edildiğini kaydetti.

 

Çelik, 2009 yılı dokuz aylık dönemin Banka açısından finansal olarak da başarılı geçtiğini ifade ederek, bir önceki yıla kıyasla aktiflerin yüzde 26 lık bir artış gösterdiğini, kredilerin toplam aktif içindeki payının ise yüzde 63 e yükseltildiğini söyledi. Çelik, 2009 yılının ilk 9 ayının 20,6 milyon lira net dönem karı ile kapatıldığını kaydetti.

 

Öte yandan, bir firmaya verilen kredi ile ilgili BDDK nın bazı verileri YDK ya iletmemesi nedeniyle Banka nın 2007 Yılı hesaplarının denetimi ileri bir tarihe ertelendi.

 

Kalkınma Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Çiğdem Öztürk de şirketin 2007 yılı hesaplarının görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, 28 Eylül 2009 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında şirketin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasının şirket yönetim kuruluna tavsiye edilmesi kararı alındığını söyledi.

 

Öztürk, şirket yönetim kurulunun 8 Ekim 2009 tarihli toplantısında, şirketin esas faaliyet karı yaratmaması ve yetki belgeleriyle birlikte satışı ile ilgili yapılan çalışmalardan sonuç alınamaması nedeniyle gelecekte şirketin yetki belgeleriyle birlikte satışının tekrar denenmesi için şirket faaliyetlerinin 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle 6 ay süreyle geçici olarak durdurulmasına karar verildiğini anlattı. Öztürk, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nezdinde de gerekli girişimlerde bulunulduğunu, SPK nın da 31 Aralık 2009 tarihinden itibaren, şirket faaliyetlerinin 12 ay süreyle geçici olarak durdurulması kararını yayımladığını kaydetti.

 

Bu arada, Arıcak Turizm ve Ticaret A.Ş. nin 2007 yılı hesabı da genel görüşe sunuldu.

www.dunyagazetesi.com.tr / 03 Aralık 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: