Yenilenebilir enerjiye destek yeterli mi ?
 
 

Yenilenebilir enerji yatırımları 10 trilyon doları bulacak …

Türkiye nin son yıllarda geliştirdiği enerji politikasının doğal gaza yönelik olması, yenilenebilir enerjilere yönelik desteklerin istenen düzeye çıkmasını engelliyor.

 

İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi (İGEME), dünyada yenilenebilir enerji (YE) kaynaklarına yatırımın 2030 yılına kadar 10 trilyon doları bulacağını kaydetti. Türkiye nin son yıllarda geliştirdiği enerji politikasının doğal gaza yönelik olması, yenilenebilir enerjilere yönelik desteklerin istenen düzeye çıkmasını engelliyor.

 

İGEME nin " Yenilenebilir Enerjiler ve Teknolojileri " araştırmasına göre, 2020 yılında 400 - 500 milyar kilovat saat olarak öngörülen enerji gereksiniminin yalnız 200 milyar kilovat saatini kendi kaynaklarından üretebilecek olan Türkiye ise güneş, jeotermal ve rüzgarda önemli potansiyele sahip olmasına rağmen, bu konuda hala yeterli adım atmıyor ve fosil yakıtlara dolayısıyla ithalata bağımlılık büyük oranda devam ediyor.

 

Türkiye nin son yıllarda geliştirdiği enerji politikasının doğal gaza yönelik olmasının, yenilebilir enerjilere yönelik desteklerin istenen düzeye çıkmasını engellediği belirtiliyor.

 

Jeotermal kaynak zenginliği açısından Türkiye dünya sıralamasında 5. sırada bulunuyor, jeotormal enerjiden elde edilen elektrik üretimi içerisinde Türkiye 14. sırada, jeotermal enerjinin doğrudan kullanımında ise 7. sırada bulunuyor. Mevcut durumda toplam potansiyelinin ancak yüzde 2,97 sini kullanıyor.

 

Türkiye de mevcut ekonomik hidrolik kaynaklı 125 milyar kilovat saat enerji potansiyelinin yüzde 57 si, rüzgarda 10 bin megavat saat ekonomik potansiyelinin yüzde 85 i, jeotermal kaynak potansiyelinin yüzde 95 i, sınırsız enerji kaynağı olan ve Türkiye nin her bölgesinin sahip olduğu güneş enerjisi ise kullanılmıyor.

 

Yerli, yeni ve YE kaynaklarının kullanımının özendirilmesi, yaygınlaştırılması ve bu kaynakların kullanımı ile elektrik enerjisi üretim sistemlerini oluşturan malzeme, cihaz ve ekipmanların yerli üretim koşullarının oluşturulması ve bu alanda teknoloji üretebilir bir seviyeye ulaşılması ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşıyor.

 

Tüketim iki kat artacak

AB yüzde 6 seviyelerinde olan YE kaynaklı enerji tüketimini 2010 yılı itibariyle iki katına çıkarmayı hedeflerken, AB ülkeleri de bu politika çerçevesinde YE kaynaklarının kullanımının artırılması yönünde çalışmalar yapıyor.

 

Türkiye de Yenilenebilir Enerji Kanunu ile sektörün gelişmesi yönünde temel çerçeveyi çizerken, bu çerçevede önümüzdeki yıllarda Türkiye de başta rüzgar ve güneş enerjileri olmak üzere, YE kaynaklarına ve YE kaynaklı enerji üretiminde kullanılacak ekipmanlara yatırımların hızla artması bekleniyor. EPDK ya yapılan lisans başvurularının yüksekliği de bunu gösteriyor.

 

Ancak, özellikle kanunda belirtilen 5,5 Euro cent / kWs üst limitinin YE kaynakları ayrımı gözetmeksizin sabitlenmesi yüksek kurulum maliyeti gerektiren (özellikle güneş enerjisi) YE kaynaklarında yatırımların yapılmasını engelliyor.

 

Yatırımların artmasına paralel olarak YE alanında istihdam edebilecek nitelikli iş gücünün de yetiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, sermaye gücü ne olursa olsun nitelikli insan gücünün azlığı sektörün büyümesi önünde engel teşkil ediyor.

 

Avrupa önemli pazar

Özellikle rüzgar enerjisi sistemlerinde ortaya çıkan arz talep dengesizliği, rüzgar türbin malzemelerinin üretimini cazip hale getiriyor. Avrupa nın büyük pazarlarının Türk üreticileri için önemli pazar imkanları sağlayacağı öngörülüyor.

 

Türkiye nin özellikle rüzgar ve güneş kaynaklı YE lere uygun olan doğası, bu alanda hem sanayiyi geliştirecek üretimin yapılmasını, hem de enerjinin kullanımını kolaylaştıracak.

 

YE kaynaklı ürün ve teknolojilere yatırım yapmak Türk firmaları için üretim ve ürün teknolojilerinde söz sahibi olunmasını, batılı üreticilerle rekabet edebilecek önemli bir ihracat alanı elde edebilmesini ve temel sorunların en başında gelen enerji bağımlılığının azaltılmasını sağlayacak.

www.dunyagazetesi.com.tr / Ankara / 29 Kasım 2009

-.-

IGEME Hakkında

İGEME, 1960 yılında 118 Sayılı Yasa ile, Türkiye ihracatını geliştirmek ve sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, bu amaçla araştırma ve çalışmalar yapmak ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak ana işlevi ile kurulmuş, Türkiye nin ilk ve tek kamu kuruluşudur.

 

Kuruluşunu takiben yaklaşık 23 yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Merkezimiz, 1983 yılında kurulan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlanmıştır. 2001 yılında, 118 Sayılı Yasa ile oluşturulan İhracatı Geliştirme Fonunun tasfiye edilmesi ve 4059 Sayılı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarının Kuruluş Kanununda yapılan değişiklik sonrasında Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Ülkemiz ihracatın artırılması ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amacıyla kurulan İGEME, 45 yılı aşkın bir süredir ihracatçıya ve ihracat potansiyeli olan firmalara gerekli tüm bilgileri sağlamak, bu alandaki beceri ve donanımlarını geliştirmelerine yardımcı olmak, dış ticaretle ilgili kamu kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak, Türk ihraç ürünleri ve firmalarının yurtdışında tanıtılması amacı ile yayınlar hazırlamak, uluslararası fuarlara milli katılımlar organize etmek, yerli ihracatçı ile yabancı ithalatçı arasında doğrudan temas imkanları yaratmak gibi faaliyetleri sürdürmektedir.

 

MİSYON

Türkiye nin sürekli ve istikrarlı ihracat artışının sağlanmasına yönelik, firmalarımızın küresel rekabet gücünün artırılması amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, eğitim, ticari bilgi sağlama ve tanıtım hizmetlerini firma odaklı ve güncel bir yaklaşımla sunmak.

VİZYON

Dış ticaretin geliştirilmesi alanında markalaşmış, öncü, dinamik ve yenilikçi ilk başvuru merkezi olmak.

www.igeme.org.tr / Kasım 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: