ABD, ÇİN ve İklim Değişikliği
 
 

Obama umutlu konuştu …

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile Pekin de biraraya gelen ABD Başkanı Obama, Dünya İkim Zirvesi’nde bir antlaşma imzalanabilmesi için çaba göstereceğini duyurdu.

 

ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile başkent Pekin’de bulunan Büyük Halk Sarayı nda bir araya geldi. Obama konuşmasında, Kopenhag’da yapılacak Dünya İklim Zirvesi’nde başarı sağlanmasının ABD ve Çin in menfaatine olması gerektiğinin altını çizdi. Obama, devletler hukukuna göre bağlayıcı nitelikte olmasa bile, en azından iklimle ilgili sorunlara çözüm önerisi getiren bir anlaşma metni üzerinde uzlaşmaya varılmasını istedi.

 

Obama dan Çin ve ABD vurgusu

Obama, bu anlaşmanın yalnızca bir kâğıt parçasından ibaret olmamasını, iklimi koruyucu etkilerini hemen hissettirebilecek nitelikte olması gerektiğini vurguladı. ABD Başkanı, böyle bir anlaşmanın ancak ABD ile Çin in çabaları sayesinde mümkün olabileceğinin altını çizdi.

 

Ülkesiyle Çin in dünyada en fazla oranda karbondioksit emisyonuna yol açan iki ülke olduğunu anımsatan Obama, Çin de bu konu hakkında gerçekleştirdiği görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

 

Çin in kilit beklentisi

Bu açıklamalar üzerine ajansların ilk haberleri ‘Kopenhag’da anlaşma sağlanacak’ şeklinde olsa da, Çin devlet başkanı Hu Cintao nun zirveye ilişkin somut açıklamalardan kaçındığı gözlendi. Hu, iklim değişikliği konusundaki sorumluluğun ayrıntılı bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, çevre dostu enerjilere destek verilmesi amacıyla ortak temiz enerji merkezi kurmak istediklerini de kamuoyuna duyurdular.

 

"İnsan hakları evrensel bir değerdir"

Görüşmede ekonomik konulara da değinildi. Çin lideri, Obama yönetiminin cezai gümrük vergisiyle ilgili planlarına atfen, ticarette korumacı politikalarla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Çin Devlet Başkanı ile görüşmesinde, insan hakları konusuna bir kez daha dikkat çeken Obama ise, insan haklarının bir Amerikan buluşu olmadığını, evrensel bir değer olduğunu belirtti. Obama, Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmelere yeniden başlanması için Çin e çağrıda da bulundu.

www.dw-world.de / 17 Kasım 2009

-.-

Pekin’de iklim uzlaşması …

ABD Başkanı Barack Obama, göreve başlamasından bu yana ilk kez Çin’i ziyaret etti. Obama, Çin lideri Hu Jintao ile yaklaşık 2,5 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmeden iklim değişikliğiyle mücadelede önemli kararlar çıktı.

                                                      

Barack Obama ve Hu Jintao’nun görüşmesi sonrası gerçek bir basın toplantısı bekleyen gazeteciler hayal kırıklığına uğradı. Çünkü tek bir soru sorulmasına dahi izin verilmedi. Sadece açıklama yapan liderler, Çin ve ABD’nin bugün taşıdıkları ortak sorumluluklardan bahsettiler. Obama, geçen günlerde yaptığı gibi, Çin’in önemini bir kez daha vurguladı :

 

" İklim değişikliğinden, nükleer silahların yayılmasına ve ekonomik iyileşmeye kadar, 21’inci yüzyılın bu temel zorlukları, iki devleti de ilgilendiren ve ikimizin de tek başımıza çözemeyeceği zorluklardır. Bu nedenle, ABD, Çin’in dünya sahnesinde, daha büyük bir rol oynama çabalarını memnuniyetle karşılamaktadır. “

 

Ekonomik büyüme stratejisi

Obama ayrıca, dengeli bir ekonomik büyüme stratejisinin önemine de değindi : “ Pittsburgh’daki G20 Zirvesi’nde verilen bir taahhüdü sürdürme ve daha dengeli bir ekonomik büyüme stratejisi izleme konularında anlaştık. Bu dengeli ekonomik büyüme stratejisi, ABD’nin daha fazla tasarruf ettiği, daha az harcadığı, uzun vadeli borçlarımızı azaltan ve Çin’in, ekonomisini yeniden dengelemek ve talebi canlandırmak için politikalarında geniş çaplı düzenlemeler yapmasını sağlayan bir stratejidir. ”

 

İnsan hakları vurgusu

Bunlar, iki ülkenin ekonomik açıdan birbirine nasıl bağlı olduklarını gösteren sözler. Tüm farklılıklara rağmen iki ülke de diğeri olmadan yapamaz. Ancak tabi iki ülkenin uzlaşı sağlayamadığı sayısız farklılık da mevcut. Örneğin ticarette, para politikası ve insan hakları konusunda … Obama, Pekin yönetimini insan hakları konusunda bir kez daha uyardı. İnsan haklarının evrensel olduğunu hatırlatan Obama, Tibet i Çin Halk Cumhuriyeti nin bir parçası olarak tanıdıklarını yineledi. ABD Başkanı, Çin hükümeti ile Dalay Lama nın temsilcileri arasında sorunların bir an önce çözülmesi için diyalog yapılmasını desteklediklerini kaydetti. Hu ise farklılıkları bir kez daha gündeme getirmek istemedi.

 

" Başkan Obama ile görüşmemiz sırasında, ulusal farklılıkların bulunduğunu ve farklılıklar olmasının normal olduğunu vurguladım. Ancak önemli olan iki ülkenin de birbirlerinin çıkarlarına saygı duymasıdır. “

 

İklim koruma konusunda kararlılık

Çin lideri, Obama ile görüşmesinde, mevcut koşullarda iki ülkenin her türlü ticari korumacılığa karşı çıkmaya ihtiyacı olduğunu vurguladığını belirtti.

 

İki ülke lideri, Kuzey Kore ile nükleer tartışmalar ve güvenlik konularından uzay araştırmalarına kadar pek çok konuda işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi. Obama, iki tarafın iklim değişikliği alanında yeni adımlar atma konusunda da anlaştıklarını belirtti : " Kopenhag Zirvesi’nin başarısı için işbirliği yapma konusunda anlaştık. Hedefimiz kısmî bir karar ya da siyasi bir düzenleme değil, tam aksine, acil işlevselliği olan sonuçlardır. ”

 

Obama, ortak " temiz enerji merkezi " kuracaklarını ve enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve kömür, elektrikli taşıtlar ile doğal gazın daha temiz kullanımı konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. İki taraf arasında imzalanan ortak bildiride, Çin lideri Hu nun gelecek yıl ABD yi ziyaret edeceği kaydedildi.

www.dw-world.de/dw / dünya / 17 Kasım 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: