İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu
 
 

Enerjiye 122 milyar dolar yatırım yapılacak …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar Türkiye deki enerji sektörünün büyümesiyle alakalı yapacakları yatırım tutarının yaklaşık 122 milyar dolar olduğunu belirterek, Bu rakamı İsviçre li firmalarla beraber rahatlıkla gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyim dedi.

 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerjide Verimlilik ve Fırsatlar konulu 5. İsviçre - Türkiye Ekonomik Forumu nda konuşan Yıldız, İsviçre Bakanı Leunberger ile sabahki sohbetlerinde, boğazlarda geçiş için bekleyen ve kuyruğa giren gemilerden bahsettiklerini ve konuk Bakanın onların nasıl bir sıralama ile geçtiğini sorduğunu söyledi.

 

Yıldız, boğazlardan geçen petrolün hem işlenmiş hem de ham hali ile neredeyse 170 milyon tonluk bir kapasitesi bulunduğunu, bunun Türkiye için iyi bir şey olmadığını belirtti. Türkiye de boru hatları ile alakalı son 6 ayda yoğunlaşmış bir enerji diplomasisi bulunduğunu, bunlardan birinin de Samsun-Ceyhan petrol boru hattı olduğunu ifade eden Yıldız, Takribi 170 milyon tonluk boğazlardaki trafiğin, geçişin 50 milyon tonluk kısmını alabilecek önemli bir anlaşmadır bu dedi.

 

Türkiye ile İsviçre arasındaki karşılıklı temasların artmasının sevindirici olduğuna işaret eden Yıldız, ikili ticareti artırmak için ortak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Taner Yıldız, İsviçre firmalarının son zamanlarda Türkiye ye olan ilgisinin de memnuniyetle karşılandığını da belirtmek isterim. Daha fazla İsviçre firmasının Türkiye de yapacakları çok fazla yatırım imkanları mevcut dedi.

 

TÜRKİYE HAK ETTİĞİ ÜYELİK TARTIŞMALARINA ENERJİ İLE SON VERMİŞTİR

Türkiye nin son 7 yılda doğal gazda yüzde 138 civarında, bütün enerji yapılanmasıyla beraber minimum yüzde 60 lar civarında büyüyen bir ülke haline geldiğine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

Enerji arz güvenliği ile alakalı Türkiye nin yapacağı çok fazla işi, yatırımı var. Çok fazla işbirliğine ihtiyacı var. Türkiye de tasarruf miktarları Türkiye nin büyüme hızından daha küçük olduğu için uluslararası sermaye her zaman ön planda. İsviçre ile gerçekleştirebileceğimiz hem çevre faktörü hem de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı çok fazla yatırım var.

 

İkimiz de AB üyesi ülkeler değiliz. Biz AB ye girmek istiyoruz. Çünkü Nabucco gibi projeler, Avrupa nın enerji arz güvenliği ile alakalı probleminin çözümünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu, siyasi ve uluslararası ilişkilerden soyutlanacak bir durum değildir. Türkiye hak ettiği AB üyelik tartışmasına, enerji ile aslında bir nevi son vermiştir. Bakan Yıldız, iki ülkenin, AB ye girmemiş olsa da AB ye çok fazla katkısı dokunacağını söyledi.

 

ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇICI BİR YAPI

2023 yılına kadar Türkiye deki enerji sektörünün büyümesiyle alakalı yapacakları yatırım tutarının yaklaşık 122 milyar dolar olduğunu bildiren Yıldız, Bu rakamı İsviçre li firmalarla beraber, gerek özel gerek kamu firmalarıyla beraber rahatlıkla gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyim dedi.

 

Yıldız, 2013 yılına kadar yaklaşık 13 bin megavatlık, 2020 yılına kadar da 20 megavatlık rüzgar enerjisini realize etmeyi düşündüklerini, Türkiye nin jeotermalde önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlattı.

 

Sübvansiyon rakamlarının hem teşvik edici hem de optimum ve fizibl oranlarda olması gerektiğini belirten Yıldız, bununla alakalı önümüzdeki günlerde, 2005 yılında çıkarttıkları yenilebilir enerji kaynakları ile alakalı kanunun tekrar düzenlendiğini ve yeni bir kısım katkılarla beraber özel sektörün önünü açıcı bir yapı içerisinde olacağını söyledi.

 

YAPACAĞIMIZ ÇOK FAZLA İŞ VAR

Taner Yıldız şunları kaydetti : Türkiye de 2020 yılına kadar hem enerji tasarrufları ile hem de temiz enerji kaynakları ile alakalı yapacağımız çok fazla işin olduğunu söylemeliyim. Hidroelektrik santralleri ile alakalı şu andaki rakamlar yüzde 17-18 lik bir potansiyelin harekete geçirildiğini gösteriyor ama bu bizim için yeterli değil çünkü biz 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynaklarımızla beraber toplam enerji portföyümüzün yüzde 30 unu bu kaynaklardan karşılamak istiyoruz. Bu, AB ortalamasının da üzerinde bir rakam. bizim temel hedefimiz budur.

 

Yıldız, Türkiye nin bir yandan sanayileşmesini, büyümesini tamamlarken bir yandan da bunu, temiz ve sürdürülebilir bir enerji politikası ile beraber gerçekleştireceğini anlattı.

 

İSVİÇRE İLE DE BENZER PROJELERİ GELİŞTİRMEK MÜMKÜN

Türkiye nin, komşuları arasında şu anda işbirliği içinde bulunmadığı hemen hemen hiç bir ülke olmadığına dikkati çeken Yıldız, Türkiye deki mevcut projelerin, hem kendisi hem de Avrupa daki ülkelerin enerji arz güvenliği ile alakalı problemlerinin çözümüne önemli katkı sağladığını ve gerek elektrikte gerek petrolde karşılıklı kazanımın ön planda tutulduğunu söyledi.

 

Yıldız, İsviçre ile de benzer projeleri geliştirmenin rahatlıkla mümkün olabileceğini söylemeliyim dedi.

AA / İstanbul / 05 Kasım 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: