Türkiyede rüzgar potansiyeli ve türbin pazarı
 
 

Türkiye’nin rüzgarını gördü, tribün parçası üretmeyi planladı.

Dünyanın önde gelen rüzgar tribünü üreticilerinden Vestas’ın, Türkiye ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, Vestas’ın Türkiye’yi yatırım üssü olarak seçtiğini belirterek, “ Bu yıl yeni bir atılıma başlıyoruz. Türkiye rüzgarıyla doğal bir lider. Hem Türkiye’de hem bölgede rüzgar enerjisini hızla artırmayı hedefliyoruz. Rüzgar enerjisine sevdalananlar bir santralla yetinmez. Rüzgar bankanızı kurmanızı tavsiye ediyoruz. Havadan para nasıl kazanılır göreceksiniz ” dedi. Neyzi, 2009’da Türkiye’de 300 megavat gücünde rüzgar santralı kurulumuna ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

 

78 bin megavatlık bekleme

Mehmet Ali Neyzi, 2005’te çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun eksiklikleri olduğunu vurguladı. Rüzgar tribünlerinin kurulacağı alanlar ve bağlantılar nedeni ile lisans konusunda sıkıntı yaşandığını, EPDK’nın ise sorununu çözmek için konuyu TEİAŞ’ye götürdüğünü, TEİAŞ’nin talepleri 7 bin 453 megavat ile sınırladığını belirten Neyzi, “Beklentimiz, rüzgar enerjisi ile ilgili yasanın bir an önce yürürlüğe girmesidir. İki yıldır bekleyen 78 bin megavatlık rüzgar lisanslarının sonuca bağlanmasıdır” dedi.

 

Türkiye’de üretim olabilir

Vestas’ı teknoloji ve üretim şirketi olduğunu anlatan Mehmet Ali Neyzi, “ Türkiye’de üretim yapmayı düşünüyor musunuz ” sorusunu şöyle yanıtladı : “ Vestas dünyanın dört bir yanında üretim yapan global olduğu kadar yerel bir şirket. 2000’de Türkiye’ye gelerek pazar araştırması yapmış. Biz yeni ekip olarak bu konunun üzerinde duruyoruz. Bazı parçaların Türkiye’den ihraç edilmesi mümkün. ”

 

Rüzgar enerjisi büyüyecek

Vestas Kamu İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emmanuelle Raoult ise, 2009’dan sonra rüzgar enerjisinde dev büyüme beklediklerini belirtti. Rüzgarın temiz ve rekabetçi enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Raoult, sözlerini şöyle sürdürdü : “ Rüzgar enerjisi Türkiye’de ciddi istihdam yaratacak bir kaynak. Dünyadaki sera gazı emisyonunun yüzde 25’i elektrik sektöründen geliyor. Fosil yakıtlar ALTERNATİF yakıtlarla değiştirildiğinde bu oran azalacak. Rüzgar enerjisi bir çözüm. Şirketler de yatırım yapmak istiyor ancak teşvik ve desteğe ihtiyaç var. ”

 

Her üç saatte bir yeni tribün devreye alıyor

VESTAS’ın dünyada 39 bini aşkın türbinle, 63 ülkede ve 5 kıtada rüzgar enerjisi kapasitesinin 1/3’üne sahip olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Neyzi, “Vestas’ın rüzgar türbinlerinin dünya çapında ulaştığı 3 bin MW kapasite Türkiye’de kurulu toplam kapasiteye yakındır. Vestas, dünyada her üç saatte bir yeni türbin devreye almaktadır” diye konuştu. Mehmet Ali Neyzi, Vestas’ın 2015 ciro hedefinin 15 milyar Euro olduğunu da vurgulayarak, “Vestas’ın 2008 yılında 6 milyar Euro’yu aşan cirosu ve 20 bin civarında çalışanı var. Rüzgar enerjisi sektöründe krize rağmen yüzde 20-30 büyümeler sürüyor. Son 25 yılda Vestas’ın tirbün gücü de 100 misli artmıştır. 2009 yılında 7 milyar Euro üzerinde ciro öngörüyoruz. Vestas, 2015 yılında kârlılıkta yüzde 15 artış ve 15 milyar Euro ciroya ulaşmayı öngörüyor” dedi.

 

5-6 yılda kendini ödüyor 13 yıl kâr sağlıyor

RÜZGAR enerjisinin maliyetli bir yatırım olduğunu da vurgulayan Mehmet Ali Neyzi, “ Her bir türbin maliyeti 1 milyon Euro. En azından 5-6 yıllık bir ödeme planı oluyor. Hatta dünyada 10 yıllık banka kredileri örneği de var. Ancak kendini ödedikten sonra kalan 13 yılda hiçbir maliyeti yok. Burada karlılıktan ziyade önemli olan finansman ” diye konuştu.

 

En büyük müşteri Aksa

VESTAS, Türkiye ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, 2007’den önce alınan lisanslarla çalıştıkları şirketlere ilişkin şunları söyledi : “ Yaşar Grubu 1984’te rüzgar enerjisine merak salmış. Çeşme’de Altınyunus Oteli yanındaki ilk tirbün 1984’te Vestas’tan gelmiş. En büyük müşterimiz Aksa. Üç yerde 130 megavat’lık güce sahip. Diğer müşterimiz Sanko. Borusan’ın santrali çok yeni. Bandırma’da Akenerji ile çalışıyoruz. Ağaoğlu ile Mut’ta 33 megavat’lık Tefirom’la 15 megavat’lık projelerimiz sürüyor. ”

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 04.11.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: