Dünya İklim Zirvesi yaklaşırken ...
 
 

İklimin korunması için zaman daralıyor …

Dünya İklim Zirvesi yaklaşırken uzmanlar küresel ısınmanın etkileri konusunda uyarılarını artırıyor. Isınmada insanın büyük rolü olduğunu belirten iklim uzmanı Moyib Latif, vakit kaybedilmemesi gerektiğini söylüyor.

 

Kiel Üniversitesi nden iklim profesörü Moyib Latif, “Şu anda iklim değişiminin henüz başlangıcındayız. İnsanın iklim üzerindeki etkisini kanıtlamamız mümkün, ısınma 100 yıl içinde 0,7 dereceye dayandı. Ancak şimdiye kadar olduğu gibi davranmaya devam edersek, bu yüzyılın sonuna dek ısınma 4 dereceye kadar ulaşabilir” uyarısında bulunuyor.

 

İklim değişiminde en büyük rolü insanın oynadığına işaret eden Latif, küresel ısınmayı engellemek için hemen harekete geçilmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor : “ Dünya çapında hepimizin, atmosferdeki karbondioksit salınımını bu yüzyılın ortasına dek yarı yarıya ve yüzyılın sonuna dek de yüzde 80 oranında azaltmamız çok önemli. Bununla birlikte sanayileşmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere oranla daha sıkı önlemler uygulaması gerekiyor. ”

 

Asıl sorumlular sanayileşmiş ülkeler

İklimin değişiminin asıl sorumlularının sanayileşmiş zengin ülkeler olduğunu belirten Pakistan kökenli Alman bilim adamı Moyib Latif, bu nedenle onlara daha fazla yükümlülük düştüğünü belirtiyor.

 

Latif, “Endüstrileşmiş ülkeler şimdiye dek hiç ikna edici davranmadılar ve bu meselenin asıl sorumluları onlar. Ancak cesurca hedefleri kabul etmek konusunda da gerçekten hazır görünmüyorlar, özellikle de ABD. Bunların ışığında, Çin ve Hindistan gibi kalkınmakta olan ülkelerin de iklimin korunması konusunda çekincilerinin olması anlaşılır bir durum” diyor.

 

Sıradan insanlar da birşeyler yapabilir

Kopenhag daki zirvede, 1997 de imzalanan Kyoto Anlaşması yerine yeni bir anlaşmaya varılması hedefleniyor. Ancak küresel ısınmayı engellemek sadece Kopenhag daki Dünya İklim Zirvesi nden çıkacak sonuca bağlı değil. İklim uzmanı Moyib Latif, özellikle sanayileşmiş ülkelerde yaşayan sıradan insanların da yaşam tarzlarını değiştirerek bir şeyler yapabileceğini söylüyor : “ Örneğin bir Alman, yılda 10 ila 11 ton karbondioksit atığına yol açıyor, buna karşın bir Hintli ise sadece 1 ton karbondioksit salınımına neden oluyor. Bu nedenle biz Almanya da ve diğer sanayileşmiş ülkelerde birey başına düşen karbondioksit salınımını azaltmayı denemek zorundayız. Ancak böylece inandırıcı olabiliriz. Uzun vadede ise bir tür karbondioksit adaleti hedeflenmeli. Yani, bu dünyada yaşayan herkes eşit karbondioksit salınım hakkına sahip olmalı. ”

 

Peki sıradan insanlar iklimin korunmasına nasıl yardımcı olabilir ? Günlük hayatta yapılacak küçük değişiklikler ve tercihlerle bu pek de zor değil aslında. Örneğin büyük otomobiller yerine küçüğünü tercih etmek, çatıya güneş enerjisi tesisatı döşemek, enerji sarfiyatını önlemek için evlerin, binaların yalıtımını en iyi şekilde yapmak ya da uzak ülkelere sehayatlerden vazgeçmekle iklimin korunmasına katkıda bulunulabilir.

www.dwelle.de / yaşam / 26 Ekim 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: