Bilişim ve Silikon Adası ...
 
 

Taçoy : Hedefe ulaşıldı …

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, çalıştayda ortaya çıkan sonucun; kısa vadede hedefe ulaşılması için mevcut bazı yasaların değişmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.Taçoy, ülkede serbest bölge ve serbest ticaretin oluşması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyada kendi modelini yaratacak pozisyonda  olması gerektiğini kaydetti.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Bilişim Adası Çalıştayı”nda ortaya çıkan sonucu değerlendirdi. Taçoy, bilişim alanında yaptıkları çalışmayı duyan İsrail ve Amerikalı  şirketlerden teklif gelmeye başladığını bildirdi.

 

“Çalıştay’da edindiğim izlenim; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, ‘gelecek  bilişimle gelecek’ sloganına uygun şekilde bilişim adası olması yolunda, herkesin azimle çalışacağı inancı içinde olduğu yönündedir” diyen Bakan Hasan Taçoy, Çalıştay çerçevesinde Türkiye ile bilişim alanında çok önemli anlaşmalar imzalandığını söyledi.

 

Bakanlığın bu kapsamda meclise elektronik haberleşme konusunda yasa gönderdiğini ve yakında konunun tartışılmaya başlanacağını ifade eden Bakan Taçoy, bunun sonucunda ülkenin liberalleşme ve haberleşme içindeki düzenin nasıl kurulacağının ortaya çıkacağını belirtti.

 

Taçoy, “İşte tüm bu görüşler, gelecek döneme daha umut ve inançla bakmamıza bir nedendir. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Sürekli takipçisi olacağız ve elbirliğiyle gerçekleştireceğiz çünkü burada önemli olan sektör ve ülkenin gelişmesidir” dedi.

 

Ülkeye yapılması olası yatırımlarla ilgili olarak ise “Türk Telekom”, “Visad” ve “Audio” şirketlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım yapmak istediğini; bunun yanında AB’nin açtığı 7.9 milyon dolar tutarındaki “Next Generation Network” ihalesini kazan Ericson firmasının da KKTC’de bazı çalışmalar başlatacağını aktaran Bakan Hasan Taçoy, bilişim alanında yaptıkları çalışmayı duyan İsrail ve ABD’li şirketlerden teklif gelmeye başladığını kaydetti.

BRT / 25.10.2009

-.-

Gelecek Bilişimle Gelecek

“Gelecek, Bileşimle Gelecek” diyen Bakan Taçoy, Bilişim Adası 2009 Çalıştayı hakkında bilgi verdi. Projenin hedefi 10 yıl içinde ‘Bilişim Adası’ olmak. KKTC-TC arasında natif denizaltı fiberoptik kablo projesi 2010 yılında tamamlanacak. Protokol çalıştayda imzalanacak.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 10 yıl içinde dünyaya örnek olacak “Bilişim Adası” haline getirecek projenin süratle yaşama geçirileceğini söyledi. Taçoy, bu amaçla 23-24 Ekim tarihlerinde Girne Acapulco Otel’de “Bilişim Adası 2009 Çalıştayı” gerçekleştirileceğini ifade ederek, 2 günde 12 farklı paralel oturum gerçekleştirileceğini kaydetti.

Hasan Taçoy, dün Lefkoşa Merit Otel’de kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi ve gerek KKTC’nin “Bilişim Adası” olması yönündeki hedefleri, gerek bu amaçla düzenlenecek çalıştay hakkında bilgi verdi. Taçoy, başta Çalıştay’a Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere, uzman ve danışmanların katılacağını söyledi.

 

Gelecek bilişimle gelecek

Bilişimin KKTC ekonomisine turizm ve eğitimden sonra önemli bir katkı sağlayacağını, istihdam yaratacağını ifade ederek, projeyle hedeflerinin 10 yıl içinde adanın bilişim dünyasına örnek olacak konuma getirilmesi olduğunu anlatan Taçoy, “Bilişim Adası” olacak KKTC’nin bireysel ve toplumsal gelişme yanında, dünyaya hizmet ve teknoloji verebilecek duruma geleceğini belirtti ve bu yöndeki hedefini “Gelecek, Bileşimle Gelecek” sloganıyla ortaya koydu.

 

Hasan Taçoy, projenin startının 23-24 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek “Bilişim Adası 2009 Çalıştayı” ile verileceğini anlatarak, temel amacın, bilişim dünyasında yer edinmek, buna uygun insan kaynağı yetiştirmek, bilişim dünyasında söz sahibi firmaların adaya yatırım yapmasını sağlamak olduğunu belirtti. Taçoy, tüm bunların başarılmasıyla, izolasyonların da aşılmasına katkı yapılmış olacağını ifade ederek, Türkiyeli bir yetkilinin sözlerine atıfta bulunarak “İzolasyonların hiçbir şekilde izolasyon tanımayan bir alanla aşılabileceğini”, bu alanın da bilişim sektörü olduğunu vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin gelmesiyle 7’ye ulaşacak üniversiteler ve öğrenci sayısıyla KKTC’nin, bilişim sektörünün gelişmesine uygun ortam yarattığını anlattı.

 

Serbest bölge yasa tasarısı

Taçoy, KKTC’nin dışa açık olması gerektiğini belirterek, buna uygun olarak hazırlanan Serbest Bölge Yasa Tasarısı’nın tamamlanmak üzere olduğunu, Yeni Nesil Elektronik Haberleşmesi Yasası Tasarısı’nın Meclis’e sevk edildiğini söyledi.

 

Alternatif fiberoptik hat

Hasan Taçoy, KKTC ile TC arasında İskele-Hatay arasında döşenecek yeni bir fiberoptik denizaltı hattının 2010 yılında tamamlanacağını anlatarak, bununla ilgili protokolün “Bilişim Adası 2009 Çalıştayı”nda imzalanacağını kaydetti.

 

Yeni nesil kablosuz haberleşme sistemlerinin de ülkede kurulmasının gündemde olduğunu açıklayan Taçoy, KKTC’de cep telefonu kullanımının yüzde 95 olduğunu belirterek, tüm bunların “Bilişim Adası” projesinin başarısına olanak yarattığına işaret etti.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Bilişim Adası” vizyonunun devlet politikası olarak sürdürülmesi gerekliliği üzerinde durarak, bunu milli bir seferberlik haline dönüşmesi gerektiğini, bu konuda “başarısızlık” diye bir natifin olmadığını anlattı. Taçoy, dünyanın bu alanda her geçen gün daha ileriye giderken KKTC’nin bunu erteleme lüksü olmadığını söyledi, “Dünyada bunu başaran, örnek alabileceğimiz Güney Kore, Finlandiya, Hindistan, İrlanda, Singapur, İsviçre gibi ülkeler var. Bizim amacımız bu hedefe ulaşarak beyin göçünü terse çevirmektir” diye konuştu.

Hasan Taçoy, büyüme ve istihdam amacıyla bilişim toplumu olma yolunda ilerlemenin önemli olduğunu vurgulayarak, KKTC’nin 10 yıllık süreçte bilişim adası vizyonu doğrultusunda hedeflerine ulaşmasının sadece turizmden eğitime, sağlıktan telekomünikasyona birçok hizmet alanında ciddi gelişmeleri sağlamakla kalmayacağını, bunun Kıbrıs halkının yaratacağı mucizeyi dünyaya gösterme fırsatını da beraberinde getireceğini dile getirdi.

 

Uydu ambliki

Taçoy, yayımcıların beklentisi içinde yer alan uydu amblik çalışmalarının süratle devam ettiğini 29 Ekim veya 15 Kasım tarihlerinden birinde bu konuya da köklü çözüm getirileceğini anlatarak, bunlara iletişim alanında devam eden ve 400 günde tamamlanacak olan Avrupa Birliği projelerinin de eklenmesi gerektiğini kaydetti. Taçoy, 2 gün sürecek “Bilişim Adası 2009 Çalıştay”ında gerçekleştirilecek 12 panel oturumu ise şöyle açıkladı: “Altyapı”, “teknolojiler”, “eğitim”, “finansman”, “hedef Pazar”, “hukuksal mevzuat”, “insan kaynakları”, “kurumsallaşma”, “medya ve iletişim”, “pazarlama stratejileri”, “diaspora”, “regülasyonlar (AB, vergiler, teşvikler)”.

www.starkibris.net / 14 Ekim 2009

-.-

Kıbrıs silikon adası olacak …

KKTC, ülkeyi teknoloji şirketleri için serbest bölge yapmak için kolları sıvadı.

 

"Teknoloji şirketleri Kıbrıs ta iş yaptıkları takdirde gümrük, kurumlar, gelir vergisi ve KDV den muaf olacakları yasal düzenlemeyi hazırladık. Kıbrıs ı bilişim ve teknoloji adası yapacağız."

 

Yasa tasarısını ilk hazırladıklarında sadece yüzde 5 gümrük vergisi koyduklarını kaydeden Hasan Taçoy, Cumhurbaşkanı nın buna karşı çıkarak ne kadar teşvik verilirse projenin gerçekleşmesinde o kadar başarıya ulaşacaklarını söylediğini ifade etti. Zaman gazetesinin haberine göre, böylece gümrük vergisi de sıfırlanmış oldu. Türkiye den birçok konuda yardım alınacağını belirten Taçoy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ın projeyi desteklediklerini dile getirdi. Temaslar sırasında Binali Yıldırım ile ilk imza da atıldı. Bu proje için Türkiye de 7 üniversitenin 50 bin öğrencisi ve akademisyenler beraber çalışıyor.

 

3G hizmetinin önce Kıbrıs ta test edildiğini hatırlatan Taçoy, Kıbrıs ın nüfusunun az olmasını hatırlatarak Türkiye deki üç büyük mobil operatöre testlerini burada yapması için çağrıda bulundu. Türkiye de 100 milyona mal olacak işin Kıbrıs ta 1 milyona gerçekleşeceğini iddia eden Taçoy, Türk teknoloji şirketlerine davetini yineledi.

 

Kıbrıs ta yükseköğretim oranı yüzde 76, bu oranın da yüzde 49 u aktif olarak iş hayatında yer alıyor. Ekonomik bağımsızlığın siyasî arenada ellerini güçlendireceğine dikkat çeken Kıbrıslı Bakan, bilişimin ilk adım olduğunu, başka hususlarda da serbest bölge çalışması içinde olduklarını vurguladı. Taçoy ancak Güney Kıbrıs ın Avrupa tarafından fazlasıyla şımartıldığı için Avrupa Birliği müktesebatına kabul konusundaki sorunların siyasî engel oluşturduğunu ifade etti. Serbest bölge projesinin devamlılığından bahseden Bakan Taçoy, eğer şartlar değişir Güney Kıbrıs ile bir anlaşma gerçekleşirse bu projenin de yeni şartlara uyarlanacağını söyledi. Bölgedeki izolasyon yüzünden uluslararası şirketlerle iş yapmanın zorluğundan bahseden Taçoy, son olarak Microsoft un bölge temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Görüşmeler sonunda Microsoft, Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz üniversitelerinde eğitimler vermeyi kabul etti. Bunu Cisco nun takip edeceğine inancını belirten Taçoy, başta bayındırlık, nüfus ve kimlik bilgileri, belediyecilik ve sağlık konularında olmak üzere e-devlet için Türkiye ile beraber çalıştıklarını dile getirdi. Proje başarıya ulaştığı takdirde turizm ve eğitimden sonra bilişim Kıbrıs ekonomisinin 3. ayağı olacak. Cumhurbaşkanı Gül, bilişimi izolasyon tanımayan tek yol olarak tanımlamıştı. Bu tanımlamaya uygun projeyi hayata geçirme çalışmaları sürdüren Hasan Taçoy, sektör temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde konuşulanların kendilerine moral verdiğini bildirdi. Çalışmaların yol haritasını çıkarmak için 23-24 Ekim de Kıbrıs ta Gelecek bilişimle gelecek başlıklı bir çalıştay düzenlenecek. Burada altyapı ve finansal çalışmalardan yasal çerçevenin nasıl düzenleneceğine kadar birçok konu tartışılarak somut öneriler ortaya konulacak.

www.haberturk.com / 11.10.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: