Geleceği şekillendirecek üç konu; enerji, gıda, su
 
 

Eski Enerji Bakanı geleceği özetledi …

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili M. Hilmi Güler, geleceği şekillendirecek üç konunun enerji, gıda ve su olacağını söyledi.

 

Güler, Türkiye nin son 7 yılda enerji alanındaki çalışmalarının dünyadaki enerji dengelerini sarstığını da belirterek, " Türkiye artık bir enerji oyuncusu oldu. Artık global enerji oyununu seyreden değil, oynayan hatta oyun kurucu pozisyonuna geçen bir devlet olduk " dedi.

 

2002 yılından geçtiğimiz Mayıs ayına kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nı yürüten ve görev süresi içerisinde Türkiye nin enerji geleceğinde büyük rol oynayan M. Hilmi Güler, son 7 yılda Türkiye nin enerji alanındaki zenginliğini ortaya çıkardıklarını vurguladı. Enerji alanında önemi ileride daha iyi anlaşılacak ciddi, özgün adımlar atıldığını, yürütülen enerji diplomasisi ve yeniden ele alınan gaz anlaşmaları ile enerjinin, enerjiden çok daha fazla bir şey olduğunu herkesin gördüğünü belirten Güler, Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC), Şahdeniz, Türkiye-Yunanistan petrol ve doğalgaz boru hatlarının inşaatı ve Nabucco projesini buna örnek gösterdi. 2002 de Türkiye genelinde 17 megavatlık kurulu güç mevcutken bugün bin megavatlık kurulu gücün faaliyet gösterdiğini, boşa akan suların hidroelektrik santrallerine, boşa esen rüzgarların da rüzgar türbinleri ile enerjiye dönüşmeye başladığını kaydeden Güler, yapılan çalışmalarla 48 bin megavatlık yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelini ortaya çıkardıklarını belirterek, " Zaman içinde gerçekleşecek yatırımlarla bu potansiyel Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Jeotermal ve güneş enerjisinde tüm Türkiye nin potansiyeli ölçüldü. Projeler hazırlandı. Jeotermal kaynaklar sayesinde önümüzdeki süreçte organize sera bölgeleri hızla yerini alacak. Anadolu da herkesin enerji projelerini konuşması boşuna değil. Kısacası Türkiye ithal doğalgaza mahkum olmayacak kadar zengin bir potansiyele sahip olduğunu gördü. Bir de TBMM de oylama aşamasına gelen Yenilenebilir Enerji Yasası ndaki eklerin yasalaşması durumunda ülke çok büyük ivme kazanacaktır " dedi.

 

HALKI ALDATILMIŞLIKTAN KURTARDIK

Göreve başladığı 2002 yılında dünyada en pahalı gaz ve elektriği kullanan ülke durumunda olduklarını, ayrıca halkta aldatılmış duygusunun hakim olduğuna dikkat çeken Güler, şunları belirtti : " Halkta, pahalı gaz anlaşmalarından dolayı bir aldatılmışlık duygusu hakimdi. Anlaşmalar masaya yatırıldı. Büyük mücadelelerden sonra Rus gazının hem fiyatını aşağıya çektik hem de kullanmadan ödemek zorunda kaldığımız al ya da öde miktarlarını sildirdik. 40 milyar metreküp yükten kurtulduk. İran tahkimini kazandık. Cezayir ile fiyatı aşağı çektik. Bunlardan dolayı devlet milyarlarca dolar kar etti. Bu ucuzluktan dolayıdır ki, doğalgaz kullanan il sayısı bizden önce beş iken şimdi 65. Daha da önemlisi aldatılmışlık duygusundan da kurtulmuş olduk. Şehirlerde hava kirliliğinden kurtuldu. "

 

ENERJİDE YEPYENİ SAHALAR AÇTIK

Görev süresi içinde elektriğe zam yapmadıklarını da hatırlatan Güler, şöyle devam etti : " Elektrik arz güvenliği konusunda yapılanları anlatma fırsatımız pek olmadı. Bizden önce üretilen elektriğe 100 dersek, kesintilere karşı apartmanların merdiven başlarında mumların bulunduğu, Bulgaristan dan elektrik satın aldığımız bir dönemden komşularına elektrik satan bir Türkiye ye geçtik. Haksız ve insafsızca çok eleştirildik. Bunlara projelerle cevap verdik. Şimdi artık kriz lafı edilmiyor. Bu eleştiriler nedense birden kesiliverdi. Başlattığımız projeler peş peşe törenle açılıyor. Yatırımlar tüm Anadolu da tabana yayıldı. Rüzgar türbinleri dönüyor, daha önce boşa akan sular hidroelektrik santrallerle çevre dostu enerjiye dönüşüyor. 30 milyar dolarlık yatırım projesi toplamı Hazine ye bir kuruş yük olmadan başlatıldı. Yerli sanayi ile rüzgar türbinlerini, hidroelektrik türbinlerini, güneş panellerini dizayn edip imal etme çalışmaları. Bu başlı başına yepyeni bir saha. Sadece rüzgardaki potansiyel 40 milyar dolar. Tıpkı otomotiv sektörü gibi bir saha. İstihdam ve ihracat imkanları ile çok büyük, yepyeni bir imkan. "

 

ARTIK OYUN KURUYORUZ

Nükleerde 4 ünitenin hazineye yük olmadan karar aşamasına getirildiğini de kaydeden M. Hilmi Güler, Türkiye nin enerji alanında artık oyun seyreden değil, oyun kurucu pozisyonuna geldiğini belirterek, " Bugünkü tablo Türkiye yi bir enerji oyuncusu yaptı. Artık global enerji oyununu seyreden değil, oynayan hatta oyun kurucu pozisyonuna geçen bir devlet olduk. Türkiye üzerinden bir düşey çizgi çizersek doğuda dünya petrol ve gazının yüzde 70 ini üreten ülkeler grubu, batısında ise büyük petrol ve gaz ihtiyacı olan Avrupa. Biz bakanlık olarak bu tabloya göre bir konsept ürettik. Ya geçiş coğrafyası olacağız, ya kaynak coğrafyası olacağız dedik. Türkiye sıradan bir ülke değil; terminal bir ülke olması gerekiyor. Kaynak ülke olmayı hedefliyoruz. Bizi Rotterdam ın ötesine taşıyacak Ceyhan Enerji Merkezi Projesi ni başlattık. Bu, dünya enerji dengelerini etkiledi, hatta sarstı " diye konuştu.

 

BENİM DERDİM AR-GE

Güler, siyaset ve hizmet anlayışını ise şöyle özetledi : " Ben siyasete bir şey olmak için değil bir şey yapmak için girdim. Benim dert edindiğim en önemli konu AR-GE. Başta yeraltı ve yerüstü olmak üzere kaynaklarımızın ortaya çıkması. Madenlerimizin, yeraltı sularımızın, jeotermal, petrol rezervlerimizin, güneşimiz ve rüzgar gücümüzün projelendirilmesi ve uygulamaya konmasıdır. Türkiye de ne yazık ki bilime ve AR-GE ye dayalı bir siyaset geleneği yok. Gönüllü olarak bu tip çalışmalara bir ölçüde katkıda bulunmak istiyorum. Kanaatimce geleceği şekillendirecek üç konu enerji, gıda ve su olacaktır. Bu konuda özellikle bakanlığım döneminde TAEK ta geliştirdiğimiz ama kamuoyuna duyurma nda kaldığımız al ya d imkanı bulamadığımız ulusal tohumlarımız, Türkiye ye yepyeni avantajlar sunuyor. Siyasetin yanında bu üç konuya; enerji, gıda ve suya yönelik projelere ağırlık vereceğim. "

www.haberfx.net / 23.10.2009

-.-

MEHMET HİLMİ GÜLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

ORDU

Mehmet Hilmi Güler, 15 Temmuz 1949 da Ordu da doğdu. Babasının adı Mehmet Bahaettin, annesinin adı İrfan dır. Dr. Yüksek Mühendis; ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitede tamamladı. ODTÜ ve ADMMA Makine Mühendisliği Bölümü nde Asistan ve Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Türk Uçak Sanayii nde (TUSAŞ) Proje Mühendisi ve Grup Başkanı, TÜBİTAK ta Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü, Etibank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı, Başbakanlık Başmüşaviri, ERDEMİR ve İGDAŞ ta Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Aza olarak görev yaptı. AK Parti Kurucu Üyesi oldu. 22. Dönem Ordu Milletvekili. 58, 59 ve 60. Hükümetlerde Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı görevini yürüttü. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Güler, evli ve 2 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: