Baz istasyonlarında rüzgar, çatılarda güneş ...
 
 

Turkcell çevre için 10 milyon dolar harcadı …

Turkcell, çevreye karşı olan sorumluluğunu yerine getiriyor.

 

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 2009 yılında çevreye yönelik yatırımlara 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını bildirdi.

 

Turkcell in çevre politikası, hedefleri ve geliştirdiği yeni çevreci uygulamalara ilişkin olarak Tepebaşı Plaza da düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztürkler, yıllık 26 milyar tona ulaşan karbon salınımı miktarı, küresel ısınma gibi gelişmelerin çevre üzerinde yarattığı tahribata ilişkin bilgi verdi.

 

Turkcell in sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde, mevcut ihtiyaç ve beklentilere çözüm getirirken, geleceğin ihtiyaç ve beklentilerinin öngörülmesi ve bunların riske atılmaması yaklaşımını benimsediklerini belirten Öztürkler, sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik anlamında sosyal sorumluluk bilinciyle çevreci politikaları benimseme, destekleme ve uygulama; şirket içi operasyonlarda tüm kaynakların tasarruflu kullanımına özen gösterme; sürdürülebilir çevreci uygulamalara ve natif enerji kaynaklarına yatırım yapma gibi taahhütleri yerine getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

Öztürkler, çevre politikalarını Turkcell çalışanları, grup şirketleri, bayiiler, iş ortakları, tedarikçi ve müşterilere yaymak üzere çalışacaklarını kaydetti.

 

SOSYAL SORUMLULUK BÜTÇEMİZ AZALMADI, ARTTI

Toplantıda soruları da yanıtlayan Öztürkler, eski telefonların toplanmasına yönelik olarak bayiilerinde teslim yerleri oluşturacaklarını, bu konuda müşterilere yönelik teşviklerinin de olacağını kaydetti.

 

Öztürkler, 2009 yılında bu tür çalışmalara 10 milyon dolar yatırım yaptık diyerek, ayrıca sosyal sorumluluk çalışmalarına ayırdıkları bütçenin de bu sene azalmadığını, aksine arttığını belirtti.

 

Halihazırda 16 bin kadar baz istasyonları bulunduğunu söyleyen Öztürkler, Sene sonu itibariyle 18 bin civarına gidiyor olacağız dedi.

 

SÜREYYA CİLİV

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise, toplantının açılışında yaptığı kısa konuşmada, çevre duyarlılığının artırılmasına yönelik çalışmaların, Turkcell in her kademesinden insanların hissettiği ve aksiyona dönüştürmek istediği bir fikir olduğunu belirtti.

 

Ürün, servis ve iş yapış modellerinde çevrede duyarlı bir Turkcell ekosistemi yaratmak için elinden geleni yapacağını belirten Ciliv, Turkcell in içindeki bu enerji ümit ediyorum ki, Türkiye deki diğer firmalara da bir örnek olacak ve bu Türkiye için bir momentum kazanacak dedi.

 

200 BAZ İSTASYONUNDA RÜZGAR ENERJİSİ

Turkcell bünyesinde oluşturulan çevre çalışma grubunun liderliğini üstlenen Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Bölüm Başkanı Meltem Kalender de, şirket içinde başlatılan çevreci çalışma ve uygulamalarla ilgili bilgileri paylaştı.

 

Kalender, baz istasyonları kulelerinde ilk şebeke destekli rüzgar türbini uygulamasını hayata geçirdiklerini belirterek, sene sonunda 200 e ulaşacak baz istasyonundaki uygulama ile istasyonların enerjisinin yüzde 65-70 inin rüzgar enerjisi ile karşılandığını bildirdi.

 

Halihazırda 4 bin baz istasyonunda uygulamaya başladıkları inventörlü klima ve pasif soğutma sistemlerini tüm istasyonlarına yaymayı planladıklarını kaydeden Kalender, bu uygulamalarda 2009 yılında yüzde 4,7 tasarruf hedeflediklerini, bunun da 7 bin 500 ton daha az karbondioksit salınımı anlamına geldiğini dile getirdi.

 

90 BİN TELEFON GERİ KAZANILACAK

Kalender, bilgi teknolojilerinde, veri merkezlerindeki sunucu konsolidasyonu ve sanallaştırma projeleri ile 2009 yılında yüzde 11,4 tasarruf sağlanmasının ve 3 bin 150 ton daha az karbondioksit salınımının hedeflendiğini kaydetti.

 

İç operasyonlarda sağlanan tasarrufa ilişkin de bilgi veren Kalender, elektrikte ilk 6 ayda 800 bin kWh, tasarruflu musluklarda yüzde 30 az kullanım ile ilk 6 ayda 14 bin metreküp, arıtma tesis kullanım suyunda yüzde 35, geri dönüşümle 5,5 ton kağıt, arkalı/önlü çıktı ile yüzde 30 kağıt tasarrufu sağlandığını belirtti.

 

Kalender, yüzde 33 e ulaşan dijital kontör satışı ile 45 ton kağıt, dijital föy ile 42 ton kağıt, e-fatura kullanan abone sayısının 1,8 milyona çıkmasıyla 164 ton kağıt tasarrufunda bulunulduğunu bildirerek, telefon kazanım projesi ile de 90 bin telefonun geri kazanımının hedeflendiğini dile getirdi.

 

Orman yangın takip, atık yönetim çevre kontrol merkezi sistemi, araç takip, seramatik, su sayaçlarına telemetri servis, m-learning, mobil imza gibi çevreye duyarlı servis ve çözümlerini de sıralayan Kalender, 11 milyon kere kullanılan İBB cep trafik ile 1 milyon saat daha az yolculuk yapıldığını, bunun da 1,4 milyon litre benzin tasarrufu anlamına geldiğini kaydetti.

 

Toplantıda, baz istasyonlarının elektromanyetik etkisini azaltacak çözümler üzerine de çalışıp çalışılmadığına ilişkin olarak, elektromanyetik alanların azaltımının temel yolunun baz istasyonlarının sayısının artırılmasından geçtiği kaydedildi.

 

Ayrıca verilen bilgiye göre, rüzgar enerjisinden faydalanılan baz istasyonlarında, şehiriçi uygulamalarda çatı alanlarının güneş enerjisi üretimi için kullanılmasına yönelik projeler de bulunuyor.

AA / 21.10.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: