Enerji devrimi, yeşil ekonomi ve Kenya örneği
 
 

Gelecek “Yeşil Ekonomi” ...

Dünya, sanayi devrimi ve enformasyon teknolojileri devriminin ardından yeni bir atılımın eşiğinde :  Enerji devrimiyle doğan yeşil ekonomi.

 

Günümüzde ekonomik büyüme ve kalkınmanın yolu enerjiden geçiyor. 21’inci yüzyılın küreselleşen dünyasına ise iklim değişikliği ve kaynak kıtlığı damgasını vuracak. Bangkok’taki iklim görüşmelerinde çevre örgütü Greenpeace heyetine başkanlık eden Martin Kaiser, enerji konusunun müzakerelerde kilit rol oynadığına dikkat çekiyor : “ Yenilenebilir enerjiler alanında liderlik için savaş çoktan başladı bile. Almanya bu teknolojilerde şu an tartışmasız öncü rol oynuyor. ABD bu açığı kapatmak için muazzam yatırımlar yapıyor. Çin gibi ülkeler de bu teknolojilerin kullanıma sokulması, ama aynı zamanda yayılmasına büyük ilgi gösteriyor. Yani büyük bir iş alanı doğmuş durumda. Big Business ! ”

 

Büyük teknolojik sıçrama

Uzmanlar, yeşil ekonominin, geleceği şekillendireceği konusunda hemfikir. Uluslararası Yenilenebilir Enerjiler Ajansı’nın kurucularından Hermann Scheer, iletişim teknolojilerinde olduğu gibi enerji ve ekonomide de bir teknolojik sıçrama yaşanacağını belirtiyor : “ Bu, bir sonraki teknolojik sanayi devrimi olacak. Anlam ve önemi ise enformasyon teknolojilerindeki süregelen devrimden çok daha kapsamlı. Bu, sanayi toplumlarında ilerlemeyi güçlendirmek için büyük bir fırsat sunuyor. Bu ilerlemeyi geleneksel enerjilerle kaydetmek artık mümkün değil. Sadece tükenmeye başladıklarından değil, yol açtıkları zararın büyüklüğü nedeniyle de. Bu zarar geniş çaplı ekonomik zararı da beraberinde getiriyor. ”

 

Kenya örneği

BM Çevre Programı Yöneticisi Achim Steiner de geleceğe yönelik yapısal değişikliğin çoktan başladığını belirterek, kalkınmakta olan ülkelerden Kenya’yı örnek veriyor : “ Mobil telekomünikasyonda olduğu gibi benzer bir sıçrama yaşanacak. Örneğin şu an Kenya’da fiber optik kablolar döşeniyor. Bazı bölgelerinde elektrik bulunmayan bir ülkeden bahsediyoruz. Fiber optik kablolar ise döşenmeye başladı bile. ”

 

Kenya, jeotermal tesislerden elektrik üretimini de önümüzdeki iki yılda üçe katlamayı planlıyor. Kalkınmakta olan ülkelerdeki bu teknolojik sıçramayı finanse edebilmek içinse büyük yatırımlar gerekiyor. Bu yatırımların sağlanması ve teknoloji transferi, Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak İklim Zirvesi’nin de temel konuları arasında yer alıyor. Daha elektrik bile bağlanmamış bölgelere eski teknolojiler yerine merkezî olmayan yenilenebilir enerjiler için yatırım yapmanın çok daha ucuza mal olacağı hesaplanıyor.

 

Çin geleceği gördü

Çevre ve Kalkınma Vakfı İdari Müdürü Jürgen Meier, Çin’in de bu durumun farkına vardığını ve hızla adımlar arttığını belirtiyor : “ Çin, binalarda solartermik, yani güneş enerjisi yoluyla sıcak su elde edilmesi konusunda dünya pazarında açık farkla lider konumda. Çin ayrıca dünyanın en iddialı rüzgar enerjisi programına sahip. Kendi üreticilerine sahipler, artık ithalat yapmaları gerekmiyor …”

 

Sanayi ülkeleri arasında, fosil enerjiye dayalı ekonominin yaydığı karbondioksit emisyonlarını kimin daha hızlı azaltacağı konusunda yarış başlamış durumda. Yarışın kazananı ise küresel pazara bağımsız ve sürdürülebilir enerjiyi sağlayabilenler olacak.

www.dw-world.de / 07 Ekim 2009

-.-

Kenya hakkında

DEVLETİN ADI : Kenya Cumhûriyeti

BAŞŞEHRİ:  Nairobi

NÜFUSU : 26.985.000

YÜZÖLÇÜMÜ : 582.646 km2

RESMİ DİLİ : İngilizce, Swahili

DİNİ : Müslümanlık, Animizm, Hıristiyanlık, Hindu

PARA BİRİMİ : Kenya Şilini

 

Afrika’nın doğu kıyısında ve ekvator üzerinde bir ülke. Kuzeyinde Etiyopya ve Sudan, batısında Uganda, güneyinde Tanzanya, doğusunda Somali ve Hint Okyanusu yer alır.

 

İklim

Ülkede sıcaklık, denizden yükseklik durumuna göre değişir. Kıyı şeridinde sıcaklık ortalama 27°C’yi bulurken, dağlık bölgelerde 16°C’ye düşer. Yağışlar bölgeden bölgeye değişir. Yağışın en fazla olduğu bölge batı kısımlarıdır. Yıllık yağış ortalaması 1270 mm’yi bulur.

 

Ekonomi

Ülkenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Sanâyi gelişmemiş olup, turizm önemli gelir kaynağıdır.

 

Tarım : Kenya topraklarının % 12 gibi az bir kısmının tarıma elverişli olmasına rağmen, halkın % 60’ı tarımla uğraşır. En çok üretilen ve ihraç edilen ürünler arasında çay, kahve ile böcek yiyen pire otu başta gelir. Kenya, böcek yiyen pire otu üretimi ve ihrâcâtında dünyâda birinci sırayı alır. Diğer önemli tarım ürünleri, yerfıstığı, şekerkamışı, muz, mısır, buğday, pirinç, patates, pamuk ve yerfıstığıdır.

 

Hayvancılık : Hayvancılık hayli gelişmiştir. En çok sığır, koyun ve keçi beslenir. Bu hayvanlardan, kurak olmayan mevsimlerde ihraç edecek kadar et elde edilir.

 

Sanâyi : Ülkede sanâyi gelişmemiştir. Sanâyi, zirâî hammaddelerin işlenmesi ve hafif tüketim maddeleri yapımıyla sınırlandırılmıştır. Bunun yanısıra petrol üretmese de petrol rafinerisi, motorlu araçlar montajı, çimento ve tekstil gibi sanâyi dalları son yıllarda gelişmiştir. Sanâyi merkezi başşehir Nairobi ve Mombasa çevresinde toplanmıştır.

 

Ticâret : İhrâcâtının çoğunluğunu tarım ürünleri meydana getirir. En çok ihraç ettiği ürünler; kahve, çay ile böcek yiyen pire otudur. Bunun yanında sisal keneviri, söğüt kabuğu, konserve et ve deri de ihraç edilir. İhraç ettiği sınaî ürünler ise benzin, çimento ve soda tozudur.

 

Dışardan ise ulaşım araçları, makineler, mamul maddeler, kimyevî maddeler satın alır. Doğu Afrika Ticaret Topluluğuna üye olan Kenya’nın topluluk dışı ticaret yaptığı ülkeler arasında Almanya, İngiltere, ABD, Hollanda ve Japonya bulunur.

 

Ulaşım : Kara ulaşımı 45.000 km’lik kara yolu ve 4000 km’lik demiryolu ile sağlanır. Karayollarının ancak 4500 km’si asfalttır. Nairobi ve Mombasa’da birer hava alanı ile Mombasa’da Doğu Afrika’nın en modern ve en önemli limanı vardır.

www.turkcebilgi.com

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: